Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΠΥ) που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου.
Με σύμμαχο τον Πόνγκο, τον Σπάνιο Μωβ Ελέφαντα, έναν ήρωα που δημιουργήθηκε με στόχο την εντρύφηση των μικρών παιδιών στην «αόρατη αναπηρία», ο Σύλλογος για την ΠΥ το Σάββατο 5 Μαΐου, προχωρά σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με περίπτερα ενημέρωσης, στην Αθήνα επί της οδού Ερμού (στην αρχή της, ύψος Συντάγματος), και στη Θεσσαλονίκη, επί της Πλατείας Αριστοτέλους, με διανομή ενημερωτικού υλικού και υλικών ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους, ribbon, κονκάρδες, μπαλόνια, κ.α.
Όπως επισημαίνει η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ασθενών με ΠΥ, αντιπρόεδρος του PHA Europe «η ενημέρωση των συμπολιτών μας είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο χρόνος μετρά για τους ασθενείς με ΠΥ σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, η βάση όμως μπαίνει με τη διάγνωση της ασθένειας και του πολύτιμου χρόνου που χάνεται ως προς αυτήν. Η κοινή δράση ασθενών, φορέων, Πολιτείας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που βοηθά σήμερα πολύ σημαντικά τους ασθενείς, είναι υψίστης σημασίας για να μπορούμε στο μέλλον να σώσουμε περισσότερες ζωές».
Ο Παναγιώτης Καρυοφύλλης, επεμβατικός καρδιολογος, BPA Expert και ειδικός γιατρός για την ΠΥ ανέφερε ότι «υπάρχουν σήμερα στην χώρα μας εγκεκριμένα φάρμακα, ιδιαίτερα για την ΠΑΥ αλλά είναι σημαντικό, η διαγνωστική και η θεραπευτική στρατηγική να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της νόσου σε ειδικά κέντρα και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων γιατρών. Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει να έχει ο ασθενής την καλύτερη δυνατή διαχείριση της νόσου και τον οδηγεί στο δρόμο της εξασφάλισης της αύξησης του προσδόκιμου αλλά και της ποιότητας ζωής του».
Η Πνευμονική Υπέρταση (ΠΥ) είναι μια σοβαρή, προοδευτική και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, στην οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από 25 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και σε πρόωρο θάνατο. H νόσος πολλές φορές εξελίσσεται ταχύτατα με σοβαρό αντίκτυπο στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Επειδή πολλά από τα αρχικά συμπτώματα της ΠΥ – δύσπνοια, λαχάνιασμα, αίσθημα σύσφιξης στον θώρακα, μελάνιασμα χειλιών και άκρων καθώς και κόπωση -είναι ήπια και μη ειδικά, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται με κοινές διαγνώσεις, όπως π.χ το άσθμα. Η διάγνωση γίνεται συχνά όταν η νόσος έχει γίνει ήδη πολύ σοβαρή.
H Πνευμονική Υπέρταση ταξινομείται κλινικά σε 5 ομάδες σύμφωνα με το αίτιο στο οποίο οφείλεται. Η επίδραση της νόσου σε κάθε ασθενή διαφοροποιείται ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση και την ουσιαστική έναρξη θεραπείας. Η σπάνια μορφή της ασθένειας η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), επηρεάζει περίπου 15-52 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πιο διαδεδομένη σε νέες γυναίκες από ότι σε άνδρες και δυστυχώς και σε μικρά παιδιά. Η ΠΑΥ είναι άγνωστης αιτιολογίας και δυστυχώς δεν έχει θεραπεία παρά μόνο θεραπευτική αγωγή, η οποία πραγματοποιείται με τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων ενώ απαιτείται συνεχής αξιολόγηση, τόσο της βαρύτητας της νόσου, όσο και της ανταπόκρισης στην αγωγή. Επειδή η πρόγνωση για όλους τους ασθενείς με ΠΥ δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, η ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές και έρευνα είναι επιτακτική, αφού χάνονται κάθε χρόνο από μικρά παιδιά ως ενήλικες κάθε ηλικίας.