• Γράφει η Έλενα Μπρέγιαννη
Ληγμένα υγειονομικά και φαρμακευτικά υλικά καθώς και μη επαρκώς αποστειρωμένα εργαλεία επειδή ο κλίβανος έχει χαλάσει, χρησιμοποιήθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, η οποία ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για κίνδυνο της ζωής των ασθενών απ’ τα ληγμένα υλικά, ενώ βρέθηκαν συνολικά 7 κούτες με ιατρικά είδη, η ημερομηνία λήξης των οποίων είχε παρέλθει εδώ και πολύ καιρό.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σισμανόγλειο κατήγγειλαν στην ΠΟΕΔΗΝ ότι το Σάββατο 17/2/2018 σε ημέρα Γενικής εφημερίας στο Σισμανόγλειο χρησιμοποιούνταν ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, «χρησιμοποιήθηκε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στα οποία κατά τις εφημερίες εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά (ΩΡΛ, οφθαλμολογικά, ουρολογικά) και γίνονται επείγουσες μικροχειρουργικές επεμβάσεις, περιποίηση τραυμάτων κ.λπ. ληγμένο υγειονομικό υλικό όπως ράμματα, νυστέρια, χειρουργικά εργαλεία, χειρουργικά γάντια, καθετήρες, συσκευές ορών, μπουκαλάκια αιμοληψίας κ.α. καθώς και φαρμακευτικό υλικό (ηπαρίνες, οροί, κολλύρια κ.α.) και διάφορα άλλα φάρμακα τα οποία έφεραν ημερομηνία λήξεως 7-8 χρόνια πίσω.
Όταν καταγγέλθηκε το γεγονός άρον-άρον μέσα στη νύχτα με παρέμβαση της Διοίκησης καταγράφηκαν τα υλικά και απομακρύνθηκαν. Οι καταγγελίες που έγιναν αφορούσαν και τον κλίβανο αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων τα οποία χρησιμοποιούσαν σε έκτακτα περιστατικά. Ο εν λόγω κλίβανος λειτουργούσε με σπασμένη τη πόρτα και φυσικά δεν αποστείρωνε τα χειρουργικά εργαλεία.
Αναγκάζονταν οι Νοσηλευτές να βάζουν κουτιά γαντιών όπως φαίνεται στη φωτογραφία για να κλείνει κάπως η πόρτα του κλιβάνου αποστείρωσης»
Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι «ο Διοικητής του Νοσοκομείου την Δευτέρα 12/3/2018 κάλεσε το Νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου στο Αμφιθέατρο για ενημέρωση, όπου έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι Νοσηλευτές άκουγαν τον Διοικητή παρουσία της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να τους παροτρύνει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ληγμένα υλικά κατά την κρίση τους!!!».
Τα ληγμένα…
Το ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό που βρέθηκε, είναι μεταξύ άλλων ξυλοκαϊνη (φάρμακο για τοπική αναισθησία), Ηπαρίνη (ενδοφλέβιο φάρμακο για να μην γίνονται θρόμβοι στο αίμα), fenistil (ενδοφλέβιο φάρμακο για αλλεργίες), σταγόνες για τα μάτια, ακόμη και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τραχειοτομή σε έκτακτα περιστατικά που έχουν απόφραξη από ξένο σώμα (Quick trach).
Επίσης με ημερομηνία λήξης που έχει περάσει ήταν συσκευές χορήγησης ενδοφλέβιων φαρμάκων, όροι που χορηγούνται ενδοφλέβια στον οργανισμό, χειρουργικά ράμματα, χειρουργικά γάντια, μπουκάλια αιμοληψίας με ληγμένη ηπαρίνη που χρησιμοποιούνται ακόμη και για διασταύρωση από την αιμοδοσία, σύριγγες, βελόνες για ενδοφλέβια χρήση.
Ληγμένα επίσης ήταν όλα σχεδόν τα Μητροσκόπια από το έτος 2011. Στο ίδιο ιατρείο ληγμένες οι πλάκες που μπαίνει το τεστ ΠΑΠ (περιέχουν ειδικό χημικό για να σταθεροποιείται το υλικό), καθετήρες αναρρόφησης (μπαίνουν στους πνεύμονες) καθετήρες κύστης (ουροκαθετήρες).
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου έχει ήδη διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ αφήνει αιχμές για προβοκάτσια εκ μέρους των εργαζομένων.
Τι απαντά η διοίκηση του ΓΝ Σισμανόγλειο
Για ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες κάνει λόγο η διοίκηση του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, κατηγορώντας την ΠΟΕΔΗΝ ότι παραπληροφορεί τους πολίτες όσον αφορά το νοσοκομείο Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμινγκ και τους εργαζόμενους του και δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών.
Σε απάντηση των κατηγοριών της ΠΟΕΔΗΝ η Διοίκηση του Νοσοκομείου ενημερώνει ότι:
α) Ουδέποτε ο Διοικητής παρότρυνε εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν ληγμένα υλικά. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι παραβρισκόμενοι. Άλλωστε το θέμα της ενημέρωσης δεν ήταν αυτό αλλά ζητήματα λειτουργίας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
β) Όσον αφορά το ιστορικό του θέματος που θίγει η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνεται ότι το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, ο Διοικητής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από εργαζόμενο του Νοσοκομείου και μέλος του Σωματείου ότι μια νοσηλεύτρια της βάρδιας βρήκε σε ορισμένα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ποσότητα υγειονομικού και φαρμακευτικού για τα οποία είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης.
• Ο Διοικητής πήγε επιτόπου για να διαπιστώσει την βασιμότητα της καταγγελίας και κάλεσε επειγόντως τον Προϊστάμενο των Τακτικών Ιατρείων την Διευθύνουσα Νοσηλευτικής, την Υπεύθυνη Φαρμακείου και τον Ιατρό Συντονιστή της Γενικής Εφημερίας να έρθουν επειγόντως στο Νοσοκομείο όπως και έπραξαν.
• Δόθηκε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου και απογραφής σε όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η επιτροπή εργάστηκε μέχρι της 7.00 το πρωί της Κυριακής ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα συγκάλυψης αλλά ούτε και μερικής εικόνας της κατάστασης.
• Η επιτροπή έκανε αναλυτική καταγραφή, συγκέντρωσε το εν λόγω υλικό, το απομάκρυνε και το κράτησε με μοναδικό σκοπό την αξιοποίησή του σε περαιτέρω έρευνα. Η επιτροπή ενημέρωσε προφορικά τον Διοικητή 7:30 πμ της Κυριακής.
• Την πρώτη εργάσιμη ημέρα η επιτροπή παρέδωσε την έγγραφη αναφορά της και ο Διοικητής έδωσε εντολή να διενεργηθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ. Το πόρισμα της ΕΔΕ εκτιμάται ότι θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα .
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα που αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην καταγγελία της είναι ανυπόστατα, αχαρακτήριστα ΨΕΥΔΗ. Τέλος, είναι απαράδεκτο από Συνδικαλιστική Ομοσπονδία να εκδίδει ανακοίνωση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ με σκοπό- προφανώς- να προκαταλάβει το πόρισμά της.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Η ΠΟΕΔΗΝ με το Δελτίο Τύπου της με Αρ Πρωτ 60/13.3.18, χωρίς καμία ενημέρωση του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, σε ότι αφορά στη χρησιμοποίηση ληγμένου υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού από εργαζομένους του Νοσοκομείου με κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αποτελεί συκοφαντικό ψεύδος εναντίον των εργαζομένων και των ασθενών, πλήττοντας την αξιοπιστία της Δημόσιας Υγείας και των Δημόσιων Λειτουργών της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων του Σισμανογελίου: σε ότι αφορά στο μεμονωμένο γεγονός σε τμήμα του Νοσοκομείου, πράγματι υπήρξε καταγγελία εργαζομένου για ληγμένα υλικά και βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ η έκφραση οποιασδήποτε υποκειμενικής άποψης από θεσμικούς ή συνδικαλιστικούς φορείς οδηγεί μόνο σε εντυπώσεις, προκαλεί αυτοματισμό μεταξύ των εργαζομένων, ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια στους ασθενείς και είναι “βούτυρο στο ψωμί” όλων αυτών που δίνουν τη Δημόσια Υγεία βορά στα συμφέροντα ιδιωτών μεγαλοκαρχαριών.
Το Σωματείο Εργαζομένων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου ζητά:
– Την απόσυρση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης που βασίζεται σε ανώνυμες καταγγελίες, πριν το πόρισμα της ΕΔΕ.
– Την πλήρη διαλεύκανση χωρίς κανένα ίχνος συγκάλυψης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς.