Οι Γιατροί του Κόσμου φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, μέσα από ένα σύντομο, αλλά καθηλωτικό, βίντεο.
Το βίντεο των Γιατρών του Κόσμου για τη ψυχική υγεία έχει δυο πρωταγωνιστές, που βοηθήθηκαν από την οργάνωση. Πρόκειται για έναν Έλληνα μεσήλικα που «χτυπήθηκε» από την οικονομική κρίση και έναν νεαρό πρόσφυγα, που μετά από ένα ταραχώδες ταξίδι άρχισε, ξανά, να ορθοποδεί.
Με τον τρόπο αυτό, οι Γιατροί του Κόσμου θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν αλλαγές στον χώρο της ψυχικής υγείας, προκρίνοντας τη διαπολιτισμική προσέγγιση, έτσι ώστε τα μέλη των μειονοτικών πληθυσμών να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα.
Οι ιστορίες των δυο πρωταγωνιστών των Γιατρών του Κόσμου
Ο Σαϊντ, ένας πρόσφυγας που έγινε ποιητής
Ο Σαϊντ έφτασε στην Ελλάδα το 2016 ως ασυνόδευτος έφηβος. Ζήτησε βοήθεια από τους Γιατρούς του Κόσμου, έλαβε την απαιτούμενη φροντίδα στα πολύϊατρεία μας στην Αθήνα και έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους της οργάνωσης. Σήμερα μεταφράζει ιρανική ποίηση στα ελληνικά.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, θα υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι Σαϊντ όταν θα πάψουν να υπάρχουν πολιτισμικά εμπόδια στη φροντίδα υγείας και στην κοινωνική υποστήριξη. Οι πολιτισμικές διαφορές επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ωφελούμενων, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη θεραπεία. Γι’ αυτό το λόγο η πολιτισμική επάρκεια των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι Γιατροί του Κόσμου υιοθετούν και προωθούν την διαπολιτισμική προσέγγιση για την ψυχική υγεία, έτσι ώστε τα μέλη των μειονοτικών πληθυσμών να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας. Για έναν κόσμο δίχως στίγμα, για έναν κόσμο, όπου η περίπτωση του Σαϊντ δεν θα αποτελεί εξαίρεση.
Το «ανοιχτό βλέμμα» του κύριου Γιάννη
Η ιστορία του Γιάννη είναι μια από τις πολλές ιστορίες μεσηλίκων που έμειναν άνεργοι μέσα στην κρίση. Οι ηλικιακές διακρίσεις στον εργασιακό τομέα τον καθήλωσαν σε παρατεταμένη ανεργία. Η οποία τροφοδότησε νέα φτώχεια και αυτή με τη σειρά της «έθρεψε» τα προβλήματα υγείας. Η ψυχολογική επιβάρυνση οδηγεί πολύ συχνά στη φτωχοποίηση του ατόμου. Και αυτός ο φαύλος κύκλος δεν κλείνει ποτέ εάν δεν υπάρξει πολυεπίπεδη παρέμβαση και υποστήριξη στην κοινότητα. Για το Γιάννη, οι Γιατροί του Κόσμου δεν λειτούργησαν με όρους ιατροκεντρικού μοντέλου. Αλλά ως «eye opener»- όπως ο ίδιος λέει- καθώς του «άνοιξαν τα μάτια σε κάτι που δεν περίμενε να δει». Οι Γιατροί του Κόσμου αγωνίζονται για την αποιδρυματοποίηση και τον αποστιγματισμό των ατόμων με θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωπα με τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Το βίντεο των Γιατρών του Κόσμου
Δείτε μέσα σε πέντε λεπτά την προσέγγιση των Γιατρών του Κόσμου στο θέμα της ψυχικής υγείας και τις συγκινητικές ιστορίες των δυο πρωταγωνιστών:
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα