ΨυχολογίαΤο μυστικό για να πετυχαίνεις πάντα αυτό που θες είναι απλό (και...

Το μυστικό για να πετυχαίνεις πάντα αυτό που θες είναι απλό (και ανέξοδο)

- Advertisement -

Τι είναι η τεχνική “nunchi”, το κορεάτικο μυστικό για την ευτυχία που υπόσχεται ότι αλλάζει ζωές;

Τι είναι η τεχνική "nunchi", το κορεάτικο μυστικό για την ευτυχία που υπόσχεται ότι αλλάζει ζωές; 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Θα θέλατε να μπορείτε να διαβάζετε τις σκέψεις των άλλων; Ή να έχετε λίγο περισσότερο την τύχη με το μέρος σας στην αγάπη και μεγαλύτερη επιτυχία στη δουλειά; Αν ναι, τότε ίσως χρειαστεί να εντρυφήσετε στην τεχνική “nunchi”, το κορεάτικο μυστικό για την ευτυχία που υπόσχεται ότι αλλάζει ζωές…

Πρόκειται ουσιαστικά για την τέχνη του να “διαβάζεις το δωμάτιο” και σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Euny Hong και συγγραφέα του βιβλίου ‘The Power of Nunchi’, πρέπει όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο να νιώθεις ότι μπαίνεις σε μια θεατρική σκηνή, όπου όλα τα αντικείμενα έχουν τη δική τους σημασία. Το “nunchi” κατά τη Hong είναι η “τέχνη της κατανόησης του τι σκέφτονται και αισθάνονται οι άνθρωποι” και αντίθετα με όσους έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοί που έχουν “nunchi” μπορούν να “διαβάσουν” ένα ολόκληρο δωμάτιο και να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους ανάλογα.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι που εστιάζουν στο δωμάτιο είναι οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι παίκτες του πόκερ, αλλά και όλοι όσοι ξέρουν ότι δεν μπορείς να προσέχεις μόνο τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, αλλά θα πρέπει να έχεις επίγνωση και του περιβάλλοντος που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, ένας πραγματικός κυρίαρχος του nunchi θα πρέπει να είναι και γρήγορος: “Εάν μπορείς να συνειδητοποιήσεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου, αλλά πολύ αργότερα απ’ το συγκεκριμένο γεγονός, τότε αυτό δεν σου χρησιμεύει πουθενά. Αυτός που πραγματικά κατέχει το nunchi μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα στις κοινωνικές καταστάσεις και να ωφελεί με αυτόν τον τρόπο όσους είναι γύρω του”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Nunchi λοιπόν κατά κάποιον τρόπο είναι να έχεις ανοιχτές κεραίες.

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα…

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να ζητήσετε αύξηση στην δουλειά σας αλλά γνωρίζετε ότι ένα τέτοιο αίτημα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι λίγο δύσκολο. Αντί να μπείτε στο γραφείο του προϊσταμένου σας και να ζητήσετε περισσότερα χρήματα, παρατηρήστε τι ακριβώς συμβαίνει, ποια η ενέργεια που εισπράττετε μετά τα meetings, ποια είναι τα reports που τον/την “πονοκεφαλιάζουν”; Στο επόμενο meeting που θα κάνετε, προτείνετε τη σύσταση μιας νέας δομής report όπου τα σημεία που ζορίζουν τον προϊστάμενο σας να περνούν σε εσάς, παίρνοντας έτσι ένα βάρος από τους ώμους του/της. Η αύξηση δεν μοιάζει να είναι και τόσο ακατόρθωτη πλέον!

Μπορεί λοιπόν το “nunchi” να με βοηθήσει να πάρω προαγωγή;

Ναι, είναι μια δεξιότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις, από συνεντεύξεις μέχρι εξόδους. Αν το σκεφτείτε καλά, ίσως γνωρίζετε ήδη κάποιον με γρήγορο nunchi. Το nunchi έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά διαφέρει σε δυο σημαντικά σημεία. Στην ενσυναίσθηση μπαίνεις στη θέση του άλλου, ενώ στο nunchi καλείσαι να παρατηρείς αυτόν που έχεις απέναντι σου. Τον τρόπο που σκέφτεται και αισθάνεται, αλλά εσύ να παραμένεις ο εαυτός σου. Το nunchi εστιάζει στο δωμάτιο σαν ένα ενιαίο οργανισμό και όχι μόνο στους ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτό.

Οπότε εκείνη η δημοφιλής φίλη μου που εισπράττει θαυμασμό από όλους, έχει γρήγορο nunchi;

Το πιθανότερο είναι πως ναι. Και εκείνος ο λιγότερο εξειδικευμένος συνάδερφος που κατάφερε και πήρε την προαγωγή, επίσης ναι. Σύμφωνα με την Hong, διασημότητες με γρήγορο nunchi είναι οι κκ. Steve Jobs, Tyrion Lannister, Oprah Winfrey, Sherlock Holmes και Reese Witherspoon.

Πώς να εφαρμόσω το Nunchi;

Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για το nunchi κατά τη Hong. Αν θέλεις λοιπόν να εξασκηθείς, για να γίνεις και εσύ μία… nunchi γκουρού, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips!

  • * Άδειασε το μυαλό σου
  • * Γνώρισε την επιρροή σου
  • * Παρατήρησε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι
  • * Κινήσου γρήγορα
  • * Άκου και μη μιλάς

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ