Αναρίθμητες μελέτες επιβεβαιώνουν πως όσοι αισθάνονται νεότεροι, ζουν και περισσότερο. Συνεπώς, το ερώτημα που γεννάται είναι πώς μπορεί τελικά κανείς μπορεί να παραμείνει ή να αισθανθεί νεότερος.
Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν την απάντηση. Δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό φίλτρο ή τρικ. Για να διατηρηθεί νέο το μυαλό ενός ανθρώπου, τουλάχιστον των μεγαλύτερων ηλικιών, θα πρέπει να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.
Οι μεγάλοι άνθρωποι, τις μέρες που αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο νιώθουν πιο νέοι, όπως τονίζει η Τζένιφερ Μπέλινγκτερ, ερευνήτρια της μεταδιδακτορικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ στη Γερμανία.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγάλοι άνθρωποι βιώνουν διακυμάνσεις ως προς την… υποκειμενική τους ηλικία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τωρινή μελέτη.
Όπως διαπιστώθηκε, στην ομάδα των μεγαλύτερων ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι διακυμάνσεις της υποκειμενικής ηλικίας συνδέονταν με το κατά πόσο οι συμμετέχοντες αισθάνονταν ότι είχαν τον έλεγχο.
Έτσι, οι μεγαλύτεροι, τις ημέρες που ένιωθαν ότι είχαν τον έλεγχο της ζωής τους, αισθάνονταν νεότεροι.
Όσον αφορά τη νεότερη ομάδα ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα, οι διακυμάνσεις ως προς την υποκειμενική ηλικία συνδέονταν με την υγεία τους και το άγχος.
Γιατί όμως κάποιος που νιώθει ότι έχει τον έλεγχο να νιώθει και νεότερος;
Η αίσθηση της αυτενέργειας μπορεί να μειώσει την ψυχική υγεία και να μειώσει την υποκειμενική ηλικία, αλλά και να παρακινήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές όπως εξηγεί η Τζένιφερ Μπέλινγκτερ τονίζοντας πως «Νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις περισσότερα πράγματα, νιώθεις ότι οι πράξεις σου έχουν σημασία».
Πώς μπορεί όμως ένας ηλικιωμένος να αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο;
Μέσα από πολύ απλές διαδικασίες. Επιλέγοντας μόνος του τι ακριβώς θα φάει και τι ώρα, να σκέφτεται κριτικά για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, να διαβάζει και φυσικά η κοινωνική αλληλεπίδραση.
Όταν κάποιος νιώθει νεότερος βοηθά τον εαυτό του όχι μόνο αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και μειώνοντας τις πιθανότητες για άνοια.
Το ευχάριστο νέο είναι ότι το 91% τείνει όντως να αισθάνεται νεότερο από την ηλικία του και μόνο ένα 23% μεγαλύτερο.