Τι σημαίνει αν προτιμάτε να μένετε σπίτι αντί να βρίσκεστε με φίλους

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η επιλογή να μείνετε στο σπίτι αντί να βγείτε με φίλους μπορεί να αποκαλύπτει και να σημαίνει πολλά.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η επιλογή να μείνετε στο σπίτι αντί να βγείτε με φίλους μπορεί να αποκαλύπτει και να σημαίνει πολλά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από την ανάγκη για ξεκούραση μέχρι βαθύτερες εσωτερικές διεργασίες. Μπορεί δηλαδή να μην σημαίνει απολύτως τίποτα, αλλά μπορεί να φανερώνει και πολλά άλλα πράγματα, όπως αναφέρει αναλυτικά, άρθρο στον ιστότοπο losandes.com.ar για το θέμα αυτό.

Οταν είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό

Αν και μερικές φορές η μοναξιά από επιλογή σχετίζεται με τη θλίψη ή την απομόνωση, ψυχολόγοι εξηγούν ότι το να προτιμάτε να μένετε στο σπίτι αντί να βγαίνετε με φίλους μπορεί να είναι μια απολύτως υγιής επιλογή.

Μπορεί να προέρχεται λόγω μιας αλλαγής -όπως μια μετακόμιση, ή μια νέα δουλειά- ή απλώς να αποτελεί μέρος μιας προσωπικής διαδικασίας.

“Όλοι περνάμε στιγμές που πρέπει να συγκεντρωθούμε, να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε… Μια στιγμή για να βρούμε τον εαυτό μας”, λένε ψυχολόγοι.

Οταν θέλεις να ξεφύγεις από δύσκολα συναισθήματα

Η επιθυμία για μοναξιά, ωστόσο, δεν έχει όμως πάντα τόσο απλή εξήγηση. Η αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να ξεφύγετε από δύσκολα συναισθήματα.

Το άγχος, η συνεχής θλίψη ή η έλλειψη κινήτρων μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το αίσθημα ότι δεν θέλετε να δείτε κανέναν. Και να είναι σημάδι για κάτι που χρήζει αντιμετώπισης.

«Μια ξαφνική ρήξη με τον κοινωνικό κύκλο είναι συχνά σύμπτωμα συγκαλυμμένης κατάθλιψης», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι προτεραιότητες αλλάζουν

Μπορεί αυτή η κατάσταση να έχει μια άλλη εξήγηση και οι λόγοι να είναι προσωπικοί με το άτομο που απομακρύνεστε. Με απλά λόγια δεν θέλετε την παρέα του και για αυτό δεν βγαίνετε έξω.

«Οι προτεραιότητες αλλάζουν. Ένα άτομο που αναζητά νόημα στις φιλίες του, μπορεί φυσικά να απομακρυνθεί από μια παρέα που στόχος της είναι η επιφανειακή διασκέδαση, χωρίς να τσακωθούν».

Είναι φυσιολογικό και έχει συμβεί σε όλους σε κάποιο σημείο της ζωής μας να επιλέγουμε με ποιον θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα και με ποιον όχι, γιατί οι προτεραιότητες και όσα μας γεμίζουν έχουν πλέον αλλάξει.

Η τεχνολογία, τα κοινωνικά δίκτυα και το ψευδές αίσθημα σύνδεσης

Σήμερα υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας για την επιθυμία για μοναξιά: τα κοινωνινά δίκτυα και η ψευδαίσθηση της κοινωνικότητας που δημιουργούν.

Δημιουργείται η αίσθηση ότι έχεις φίλους, επικοινωνείς αλλά καταλήγεις μόνος και απομονωμένος στο σπίτι με το κινητό στο χέρι να σκρολάρει και να επικοινωνείς με κάθε είδους τρόπους με τους άλλους διαδικτυακά.

Ετσι μειώνονται οι φιλίες χωρίς κανείς να το καταλάβει αμέσως.

Μελέτες γνωστικής ψυχολογίας έδειξαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα άτομο στο διαδίκτυο, τόσο λιγότερο αισθάνεται την ανάγκη για φυσική επαφή. Και αυτό γιατί ο εγκέφαλός του συνηθίζει αυτή την επικοινωνία πλέον.

Οι λόγοι λοιπόν ποικίλλουν και μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα ή να σημαίνουν και πολλά. Το σημαντικό είναι να διπιστώσει κανείς το «πρόβλημα», να καταλάβει τη ρίζα του και αν απαιτείται βοήθεια ή κάποιες κινήσεις εκ μέρους του, να προχωρήσει σε αυτές για να επέλθει η ισορροπία. Αν η μοναξιά του σπιτιού είναι επιλογή είναι οκ. Αν η μοναξιά του σπιτιού προκαλεί, όμως, στενοχώρια, χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση για την επίλυση του προβλήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Στυτική δυσλειτουργία, θα συμβεί και στα «καλύτερα σπίτια»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ