Ροή ΕιδήσεωνΣημάδια ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία

Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία

- Advertisement -

Τα συναισθήματα που έχει ένα άτομο όταν φτάνει στο τέλος της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι ανάμεικτα.

Τα συναισθήματα που έχει ένα άτομο όταν φτάνει στο τέλος της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι ανάμεικτα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από τη μία πλευρά νιώθει χαρά που κατάφερε να προοδεύσει μέσα από την ψυχοθεραπευτική σχέση και να κατακτήσει του στόχους που είχε θέσει εξαρχής, ωστόσο από την άλλη ενδεχομένως να νιώθει γλυκόπικρα συναισθήματα για την διακοπή ή την αναστολή της ουσιαστικής σχέσης με τον θεραπευτή του.

Σίγουρα, ορισμένες καταστάσεις είναι ξεκάθαρες και ο αποχαιρετισμός τότε είναι πιο εύκολος. Εάν παραδείγματος χάριν έχετε διαλέξει έναν θεραπευτή ο οποίος δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς, τότε η απόφαση να διακόψετε είναι πολύ πιο εύκολη. Αλλά για όσους έχουν μια πορεία μηνών ή και χρόνων με τον ψυχοθεραπευτή τους, βιώνοντας το μοίρασμα, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τα δύσκολα συναισθήματα τότε η απόφαση θα είναι πιο περίπλοκη.

Σημαντικό επίτευγμα

Όπως προαναφέραμε το τέλος της θεραπείας μπορεί να θεωρηθεί ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει την ικανότητα να χειρίζεστε μόνοι σας τις προκλήσεις της ζωής και οι θεραπευτές σας είναι περήφανοι για αυτό, επομένως αν τους το αποκαλύψετε μην νομίζετε ότι θα το εκλάβουν αρνητικά. Καλό είναι να θυμάστε ότι οι θεραπευτές έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πως να χειριστούν τον τερματισμό της θεραπείας και πιθανότατα έχουν έρθει σε αυτή τη θέση πολλές φορές στο παρελθόν και πρόκειται να έρθουν και στο μέλλον. Μάλιστα πολλοί θεραπευτές συζητούν από την πρώτη συνεδρία σχετικά με τη λήξη των θεραπειών εξετάζοντας του στόχους των θεραπευόμενων.

Πραγματοποιήσατε τους στόχους που θέσατε όταν ξεκινήσατε

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας θεραπευόμενος έχει ΔΕΠΥ και ήρθε στη θεραπεία επειδή δυσκολευόταν να λειτουργήσει στη δουλειά του. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ανέπτυξε δεξιότητες αντιμετώπισης, ή βρήκε άλλη δουλειά ή ξεκίνησε φαρμακοθεραπεία και πλέον όλα βαίνουν καλώς. Ή ας υποθέσουμε πως ένας θεραπευόμενος θέλησε να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία γιατί είχε συμπτώματα κοινωνικού άγχους και με τις συνεδρίες άρχισε να πηγαίνει σε πάρτι ή να βγαίνει και να απολαμβάνει τις κοινωνικές συναναστροφές χωρίς φόβο. Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ίσως είναι έτοιμος να σταματήσει τη θεραπεία.

Φτάσατε εκεί που θέλατε

Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει ιδανικά να αποκτούν νέα γνώση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Για παράδειγμα ένας θεραπευόμενος μπορεί να ξεκίνησε συνεδρίες λόγω ιστορικού κακοποίησης και ανθυγιεινών σχέσεων. Καθώς συζητά με τον θεραπευτή του για τις παιδικές του εμπειρίες και αρχίζει να αναπτύσσει υγιείς και σταθερές σχέσεις στη ζωή του μπορεί να νιώθει ότι έχει φτάσει στο ζητούμενό του.

Δεν έχετε να μιλήσετε για κάτι άλλο

Αν επαναλαμβάνετε τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη προόδου χρειάζεται παραπάνω διερεύνηση. Καλό θα είναι να το φέρετε ως θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρία ώστε να δείτε αργότερα αν αποτελεί ένα λόγο διακοπής.

Οι ανάγκες σας έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Σε αυτήν την περίπτωση, ο συγκεκριμένος θεραπευτής μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος για εσάς. Για παράδειγμα, εάν ένας θεραπευόμενος ξεκίνησε θεραπεία για να συζητήσει τα προβλήματα στη σχέση του και αργότερα ξεκίνησε τη διαδικασία της υιοθεσίας μπορεί αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται έναν επαγγελματία που να ειδικεύεται στην υιοθεσία. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται και με τις προσεγγίσεις του εκάστοτε θεραπευτή. Ίσως έχετε εκτιμήσει τον χρόνο που έχετε περάσει μαζί, αλλά έχετε αρχίσει να επιθυμείτε έναν θεραπευτή που μπορεί να διερευνήσει βαθύτερα τα ζητήματά σας, πέρα από το να είναι υποστηρικτικός.

Τα παραπάνω τέσσερα σημάδια θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ότι μπορεί να έφτασε το τέλος της θεραπείας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε για ποιους λόγους πρέπει να συνεχίσετε, για παράδειγμα, αν καθυστερείτε συνεχώς στις συνεδρίες, αν βρίσκετε δικαιολογίες προκειμένου να μην πάτε σε μία συνεδρία, αν αποφεύγετε ένα δύσκολο ή άβολο θέμα θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε και να αναρωτηθείτε για το αν πρέπει να λήξετε την θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ρωτήσετε ευθέως τον θεραπευτή σας αν έφτασε η στιγμή να διακόψετε. Επίσης να θυμάστε ότι το να μην πάρετε κατευθείαν την απόφαση και να φέρνετε το θέμα σε πολλές συνεδρίες δεν είναι κακό. Ακόμη, όταν ο θεραπευτής σας παρατηρήσει την πρόοδό σας και σας προτείνει να αραιώσετε τις συνεδρίες -και αυτό είναι κάτι που πιθανόν εσείς να μην έχετε σκεφτεί ή μπορεί να μην θέλετε- και πάλι καλό είναι να είστε ειλικρινείς και άμεσοι για τα συναισθήματά σας.

Τέλος, να θυμάστε ότι αν αποφασίσετε να διακόψετε αυτό δεν σημαίνει ότι θα τερματίσετε οριστικά τη θεραπεία. Οι περισσότεροι θεραπευτές θα σας πουν ότι είστε ευπρόσδεκτοι να επιστρέψετε ανά πάσα στιγμή, είτε πρόκειται για μία μόνο συνεδρία είτε για κανονικές συνεδρίες, όποτε το χρειαστείτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ