Τη χειρότερη ηλικία κατά την οποία οι περισσότεροι νιώθουν χάλια, αισθάνονται την απόλυτη ψυχολογική μιζέρια, περνούν με άλλα λόγια τη μεγαλύτερη κρίση ηλικίας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται από το National Bureau of Economic Research (NERB) η ηλικία αυτή, στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι τα 47,2 έτη.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, αυτή είναι η μέση ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Χωρίς να παίζει ρόλο το πού βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι η υγεία τους.
Στα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη, η στιγμή αυτή έρχεται λίγο αργότερα. Η απόλυτη μιζέρια χτυπά την πόρτα τους στα 48.2 έτη.
Ο Καθηγητής κ. David Blanchflower, καθηγητής οικονομικών στο Dartmouth College, εδώ και καιρό μελετά το δείκτη ικανοποίησης ζωής. Όπως υποστηρίζει, διαχρονικά η ευτυχία ακολουθεί μια καμπύλη «U» με την πάροδο του χρόνου.
Ο κ. Blanchflower συνέλεξε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και βρήκε την καμπύλη ευτυχίας σε 132 χώρες. Παρότι οι καμπύλες είχαν διαφορές από χώρα σε χώρα, η ουσία ήταν ίδια.
Η ζωή των ανθρώπων, πάντως, έχει σκαμπανεβάσματα, και ο καθένας ζει τα δικά του ups and downs σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Και συνήθως σε κάθε ηλικία.
Ψυχική μιζέρια
Η καθημερινή δυστυχία και η ψυχική μιζέρια κρύβεται στα μικρά πράγματα. Οι άνθρωποι που αισθάνονται έτσι, συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους στα αρνητικά: «το πουκάμισο μου είναι ασιδέρωτο», «τελείωσε η αγαπημένη μου μαρμελάδα», «μου ξηλώθηκε το κουμπί» και τα παρόμοια. Φυσικά κάποια από αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα. Σωστά και αναμφισβήτητα. Αλλά όταν κανείς τα βλέπει τεράστια, διογκωμένα και φέρνει τη συντέλεια του κόσμου επειδή συνέβησαν, το μόνο που καταφέρνει είναι να νιώθει χειρότερα.
Τα άτομα που εγκλωβίζονται στην ψυχική μιζέρια είναι αυτά που έχουν την τάση να λένε σε όλα λένε «όχι». Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανοιχτοί σε προτάσεις που θα μπορούσαν να τους εξελίξουν ή και ακόμα και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους. Επίσης, συνήθως εστιάζουν στο για ποιο λόγο δε γίνεται κάτι και γιατί κάτι δεν είναι αρκετά καλό. Συνηθίζουν δηλαδή να βλέπουν κατευθείαν το ελάττωμα και το μειονέκτημα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα