Ροή ΕιδήσεωνΟι ειδικοί αποφάνθηκαν: Το άραγμα στο κρεβάτι δεν κάνει καλό

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν: Το άραγμα στο κρεβάτι δεν κάνει καλό

- Advertisement -

Οι Millennials και οι Gen Zers εκμεταλλεύονται τα ρεπό και τα Σαββατοκύριακα τους «σαπίζοντας στο κρεβάτι» – μια τάση που περιλαμβάνει το να περνούν όλη την ημέρα κάτω από την άνεση του παπλώματος τους, ενώ κοιμούνται, βλέπουν τηλεόραση ή χαζεύουν στο κινητό τους.

Οι Millennials και οι Gen Zers εκμεταλλεύονται τα ρεπό και τα Σαββατοκύριακα τους «σαπίζοντας στο κρεβάτι» - μια τάση που περιλαμβάνει το να περνούν όλη την ημέρα κάτω από την άνεση του παπλώματος τους, ενώ κοιμούνται, βλέπουν τηλεόραση ή χαζεύουν στο κινητό τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υποτίθεται ότι είναι ο τρόπος τους για να αποσυμπιεστούν ή να αποφύγουν την επιπλέον εξουθένωση μετά από μια μακρά εργάσιμη εβδομάδα, αλλά η τάση αυτή μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με τη Samantha Boardman, ψυχίατρο και κλινική εκπαιδεύτρια στο Weill-Cornell Medical College και συγγραφέα του βιβλίου “Everyday Vitality, Turning Stress Into Strength” (Καθημερινή ζωτικότητα, μετατρέποντας το άγχος σε δύναμη).

«Είναι πολύ δελεαστικό», λέει η Boardman στο CNBC Make It. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι αφού εμπλακούν σε κάποια παρατεταμένη περίοδο κατάκλισης, δεν αισθάνονται και τόσο καλύτερα. Αν μη τι άλλο, νιώθουν λίγο πιο εξαντλημένοι».

Γιατί το «σάπισμα» στο κρεβάτι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Το «σάπισμα» στο κρεβάτι θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, το φυσικό ρολόι συναγερμού του σώματός σας που σας λέει πότε να κοιμηθείτε και πότε να ξυπνήσετε, υποστηρίζει η Boardman. Το να κοιμηθείτε περισσότερο από το κανονικό, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζαλισμένοι και λιγότερο ανανεωμένοι ή να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε σε μια λογική ώρα το βράδυ.

Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία σας. Αλλά ο πολύς ύπνος συνδέεται επίσης με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Παρομοίως, έρευνες δείχνουν ότι η παρατεταμένη παρατήρηση της οθόνης του τηλεφώνου ή της τηλεόρασης μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, διαταραχές του ύπνου και κακή ψυχική υγεία.

Όταν κοιμάστε πάρα πολύ, παρακολουθείτε μια νέα σειρά ή χάνεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ασχολείστε με την πραγματική ξεκούραση, λέει ο Boardman. Απλώς αποσπάτε την προσοχή σας από οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει, είτε πρόκειται για εξάντληση από τη δουλειά, είτε για ένα αγχωτικό πρόβλημα.

Τρόποι επαναφόρτισης

Το να αράζετε για ώρες στο κρεβάτι μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα όταν έχετε ανάγκη να επαναφορτιστείτε, αλλά το κλειδί για την πραγματική ξεκούραση είναι συχνά το αντίθετο από αυτό που νιώθουμε ότι θέλουμε να κάνουμε, υποστηρίζει η Boardman.

Δοκιμάστε να ταρακουνήσετε τη ρουτίνα σας, τονίζει, συνιστώντας οποιαδήποτε άσκηση χαμηλής έντασης ή χαλαρωτική δραστηριότητα που σας βάζει σε μια καλή ψυχική κατάσταση και βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει.

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά η ξεκούραση, κατά τη γνώμη της Boardman, μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα αποκαθιστά μακροπρόθεσμα την ψυχική ή σωματική σας ευεξία.

«Όταν πηγαίνετε μια βόλτα έξω, συναντιέστε με έναν φίλο πιθανότατα θα νιώσετε πολύ καλύτερα», αναφέρει.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περίπατοι στη φύση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας. Ένας 40λεπτος περίπατος στη φύση, για παράδειγμα, βοήθησε τους ανθρώπους να νιώσουν πιο αναζωογονημένοι και συγκεντρωμένοι από ό,τι ένας 40λεπτος περίπατος στην πόλη.

«Πιέστε» τον εαυτό σας να κάνει κάτι παραγωγικό

«Πιέστε» τον εαυτό σας να κάνει κάτι παραγωγικό, ακόμη και αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Η Boardman ζητά από τους πελάτες της να κρατούν ημερολόγιο με τις δραστηριότητες που φοβούνται να κάνουν, κατατάσσοντας τη φοβία τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10 και στη συνέχεια να σημειώσουν πώς αισθάνονται μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

«Συνήθως χαίρονται πραγματικά που έκαναν αυτό το πράγμα… Βγήκαν έξω, πέρασαν χρόνο με κάποιον που τους ενδιαφέρει, βρέθηκαν με κάποιο τρόπο στη φύση», επισημαίνει. «Το να κάνεις λίγο από κάτι είναι πολύ πιο αναζωογονητικό από το να ‘σαπίζεις’ στο κρεβάτι», καταλήγει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ