Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών, καθώς μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως (33%) υποβάλλεται σε σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση από το σύντροφό της ή από κάποιο άγνωστο άτομο. Οι γυναίκες αυτές βιώνουν σκληρές καταστάσεις, νιώθουν πόνο, απόγνωση και θλίψη και έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, αποβολής ή προσβολής από τον ιό HIV σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες.
Εκτιμάται πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και αναπηρίας όσο και ο καρκίνος, ενώ πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η εκπαίδευση της γυναίκας δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στη θυματοποίησή της, καθώς κακοποιούνται εξίσου γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνήθως θύματα ενδοοικογενειακής βίας πέφτουν γυναίκες με ανήλικα παιδιά.
Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και υπομένουν όλες αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται και δεν σταματάνε ποτέ. Τα περισσότερα θύματα μάλιστα δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν.
Σεξουαλική κακοποίηση
Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι ο ειδικός επιστήμονας που πρέπει να επισκεφθούν άμεσα είναι ο ιατροδικαστής, ο οποίος και θα πιστοποιήσει την όποια σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση έχουν υποστεί με έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, έτσι ώστε μετά από μία νομική διαδικασία τα θύματα να μπορέσουν να δικαιωθούν.
Αυτό το κενό ενημέρωσης έρχεται να καλύψει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), ξεκινώντας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που έχει καθιερωθεί στις 25 Νοεμβρίου, καμπάνια ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών, με τίτλο «Η γνώση είναι ασπίδα».
Από τις 26 Νοεμβρίου 2018 και για μία εβδομάδα – μέχρι και 3 Δεκεμβρίου 2018 οι συνεργαζόμενες δομές καθώς και οι ιατροδικαστές που συμμετέχουν στη δράση της ΕΙΕ θα προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα ενημερώνουν όσες γυναίκες έχουν βρεθεί αβοήθητες απέναντι σε βίαιες συμπεριφορές σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που πέσουν ξανά θύμα κακοποίησης.
Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν έναν ιατροδικαστή δωρεάν, μπορούν να ενημερωθούν για τις δομές που συμμετέχουν στην καμπάνια μέσα από τον ιστότοπο της ΕΙΕ (www.hsfm.gr), ακολουθώντας τον ειδικό σύνδεσμο που έχει δημιουργηθεί με τίτλο «Συνεργαζόμενες Ιατροδικαστικές δομές για κακοποιημένες γυναίκες».
«Φέτος είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς στη δράση της ΕΙΕ συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός δομών ανά την Ελλάδα, αλλά παράλληλα έχουμε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες που υποφέρουν. Πρέπει όλες οι γυναίκες να αντιληφθούν ότι η ενημέρωση που θα έχουν θα αποτελέσει πραγματικά ασπίδα και θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όταν και εφόσον χρειαστεί ανάγκη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων.