Ροή ΕιδήσεωνΜελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν την ευτυχία στα 60

Μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν την ευτυχία στα 60

- Advertisement -

Τα αποτελέσματα μιας άκρως ενδιαφέρουσας έρευνας, που χρονολογείται από το 1938, μοιράστηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τα αποτελέσματα μιας άκρως ενδιαφέρουσας έρευνας, που χρονολογείται από το 1938, μοιράστηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η συγκεκριμένη μελέτη κατέληξε στα συμπεράσματά της έπειτα από την παρακολούθηση 268 φοιτητών, με μόλις 19 να ζουν σήμερα, έχοντας ξεπεράσει τα 90 χρόνια.

«Μελετήθηκαν η πορεία της υγείας των συμμετεχόντων και η ζωή τους γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων των θριάμβων και των αποτυχιών τους στην καριέρα και τους γάμους τους. Τα ευρήματα έδωσαν εκπληκτικά διδάγματα, και όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά και για την ανθρωπότητα.

Επιστημονικά, θεωρείται ότι η μελέτη αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη για τη μακροζωία και για την αποκάλυψη διά βίου ενδείξεων για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή», αναφέρει η σχετική δημοσίευση.

Η ευτυχία έρχεται στα 60 -Για ποιον λόγο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων, οι ερευνητές είχαν πάντα επίγνωση των θριάμβων και των αποτυχιών τους. Παρατήρησαν ότι η ευτυχία -μια κατάσταση ευχάριστης πνευματικής και σωματικής ικανοποίησης- είχε μια συγκεκριμένη ηλικία: τα 60.

Ωστόσο, η μελέτη διευκρίνισε ότι αυτή η κατάσταση είναι υποκειμενική, οπότε εξαρτάται από την εμπειρία του κάθε ατόμου.

Οι ειδικοί όρισαν ότι, σε αυτό το σημείο της ζωής, το άτομο έχει ήδη μάθει κάτι σημαντικό: να προστατεύει και να φροντίζει τις σχέσεις του.

«Το εκπληκτικό εύρημα είναι ότι οι σχέσεις μας και η ευτυχία μας σε αυτές έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία μας» δήλωσε ο διευθυντής της μελέτης Robert Waldinger, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Αυτοί οι δεσμοί προστατεύουν τους ανθρώπους από τις δυσαρέσκειες της ζωής, βοηθούν στην καθυστέρηση της ψυχικής και σωματικής παρακμής και είναι καλύτεροι παράγοντες πρόβλεψης μιας μακράς και ευτυχισμένης ζωής από την κοινωνική τάξη, το IQ ή ακόμη και τα γονίδια», είπε.

Ο Waldinger πρόσθεσε: «Όταν συγκεντρώσαμε όλα όσα γνωρίζαμε γι’ αυτούς, δεν ήταν τα επίπεδα χοληστερόλης τους στη μέση ηλικία που προέβλεπαν πώς θα γερνούσαν. Ήταν το επίπεδο ικανοποίησης στις σχέσεις τους. Οι άνθρωποι που ήταν πιο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους σε αυτή την ηλικία θα ήταν πιο υγιείς στα 80 τους».

Συνήθειες που είναι απαραίτητες για να είναι κάποιος ευτυχισμένος

«Η μοναξιά σκοτώνει. Είναι τόσο ισχυρή όσο ο καπνός ή ο αλκοολισμός», αναφέρεται σε ένα μέρος της έρευνας.

Για τον Waldinger, οι καλές σχέσεις δεν προστατεύουν μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο. Μεταξύ των συνηθειών που είναι απαραίτητες για να είσαι ευτυχισμένος, ο ειδικός τόνισε ότι είναι «η πράξη του να αγαπιέσαι, η διατήρηση ενός μακροχρόνιου γάμου και η φροντίδα του σώματος».

Σύμφωνα με τη μελέτη, «αυτοί που ζούσαν περισσότερο και απολάμβαναν καλή υγεία απέφευγαν το τσιγάρο και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

Αυτοί που είχαν ισχυρή κοινωνική υποστήριξη παρουσίαζαν λιγότερη πνευματική επιδείνωση καθώς γερνούσαν.

Παράγοντες που οδηγούν σε μια υγιή γήρανση

Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, αυτοί είναι οι παράγοντες που υποδεικνύουν μια υγιή γήρανση:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
  • Αναπτύξτε ώριμους μηχανισμούς για να αντιμετωπίσετε τις αναποδιές της ζωής.
  • Σταθερός γάμος.
  • Απουσία επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Να είσαι σωματικά δραστήριος.
  • Οι μακροχρόνιες φιλίες.

«Αυτοί που ήταν σαφώς μια καταστροφή στα 20 ή 25 τους χρόνια αποδείχθηκαν υπέροχοι ογδοντάρηδες» είπε ο Waldinger, και κατέληξε:

«Από την άλλη πλευρά, ο αλκοολισμός και η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή ανθρώπους που ξεκίνησαν τη ζωή τους ως αστέρες».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την ευτυχία

Το έντερο είναι υπεύθυνο παραγωγής του 90% της ευτυχίας

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ