Μπορεί η ανάπτυξη της κατάθλιψης να ευνοείται από διάφορους παράγοντες, όπως τα προβλήματα σωματικής υγείας, τα δυσάρεστα βιώματα και το άγχος, αλλά η διαταραχή έχει και γενετική συνιστώσα.
Μια παγκόσμια μελέτη που χρησιμοποίησε ευρύτερο δείγμα πληθυσμού εντόπισε 300 άγνωστους μέχρι τώρα γενετικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, που έχει παρενέργειες και στην καρδιαγγειακή υγεία.
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το 3,8% του πληθυσμού του πλανήτη μας πάσχει οποιαδήποτε στιγμή από κατάθλιψη, που επηρεάζει περίπου 280 εκατ. ανθρώπους.
Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη για την κατάθλιψη
Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το King’s College του Λονδίνου μελέτησε ανώνυμα γενετικά δεδομένα άνω των πέντε εκατ. ανθρώπων από 29 χώρες, το 25% των οποίων δεν είχαν ευρωπαϊκή καταγωγή.
Προηγούμενη έρευνα για τη γενετική συνιστώσα της κατάθλιψης – η οποία συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού – εστιάστηκε κυρίως σε λευκούς, πλουσιότερους πληθυσμούς, αλλά με τη συμπερίληψη ενός πιο ποικιλόμορφου δείγματος οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν νέους παράγοντες κινδύνου.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell, οι επιστήμονες εντόπισαν 700 παραλλαγές που σχετίζονται με την κατάθλιψη στον γενετικό κώδικα ατόμων, σχεδόν οι μισές από τις οποίες δεν είχαν συνδεθεί ποτέ στο παρελθόν με την διαταραχή. Αυτές οι μικρές αλλαγές στο DNA συνδέθηκαν με νευρώνες σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, ανάμεσά τους και εκείνες που ελέγχουν τα συναισθήματα. Μολονότι από μόνος του κάθε παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη είναι πολύ μικρός, το σωρευτικό τους αποτέλεσμα σε άτομα με πολλές παραλλαγές του DNA, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της διαταραχής, διαπίστωσε η μελέτη σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Tα υπό εξέταση φάρμακα για την κατάθλιψη
Οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα επιτρέψουν την ακριβέστερη πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης κατάθλιψης ανεξάρτητα της εθνικότητας και θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην ανάπτυξη ποικιλόμορφων θεραπευτικών επιλογών μειώνοντας τις ανισότητες στην Υγεία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών 308 γονίδια συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Οι επιστήμονες εξέτασαν εν συνεχεία πάνω από 1.600 φάρμακα, για να διαπιστώσουν αν έχουν κάποια επίδραση στα «ένοχα» γονίδια. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, πέραν των αντικαταθλιπτικών, φάρμακα όπως η πρεγκαμπαλίνη (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας, του νευροπαθητικού πόνου, της ινομυαλγίας, του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και της γενικευμένης διαταραχής άγχους) και η μοδαφινίλη (δραστική ουσία για τη θεραπεία της υπνηλίας λόγω ναρκοληψίας, της διαταραχής του ύπνου κατά τη διάρκεια της εργασίας σε βάρδιες ή της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας) επηρεάζουν τα γονίδια αυτά και ως εκ τούτου θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες
Οι συντάκτες της μελέτης είπαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές για να διερευνηθεί το ενδεχόμενη χρήσης των φαρμάκων αυτών σε ασθενείς με κατάθλιψη.
«Υπάρχουν τεράστια κενά στην κατανόησή μας για την κλινική κατάθλιψη, που περιορίζουν τις ευκαιρίες για τη βελτίωση του αποτελέσματος για όσους επηρεάζονται. Είναι ζωτικής σημασίας μεγαλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές παγκόσμιες μελέτης για την ανάπτυξη νέων, καλύτερων θεραπειών και την πρόληψη της εμφάνισης της ασθένειας σε όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Μάκιντος του Κέντρου Κλινικών Επιστημών του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, εκ των επικεφαλής συντακτών της μελέτης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Τα 9 σημάδια που μαρτυρούν ότι πάσχετε από εποχική κατάθλιψη
Κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες – Η θέση της Ελλάδας