Ροή ΕιδήσεωνΚαλοκαιρινές διακοπές: Ποια είναι η ιδανική διάρκεια για ξεκούραση

Καλοκαιρινές διακοπές: Ποια είναι η ιδανική διάρκεια για ξεκούραση

- Advertisement -

«Η μέρα έρχεται γρήγορα, να ξεδιαλύνει τα πονηρά όνειρα· κι η νύχτα αργά, να χύσει βάλσαμο στις ανησυχίες. Είναι το καλοκαίρι.», έχει γράψει ο Μ. Καραγάτσης για την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

Διακοπές: «Η μέρα έρχεται γρήγορα, να ξεδιαλύνει τα πονηρά όνειρα· κι η νύχτα αργά, να χύσει βάλσαμο στις ανησυχίες. Είναι το καλοκαίρι.», έχει γράψει ο Μ. Καραγάτσης για την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δεν είναι μόνο ότι ο ήλιος γίνεται πιο έντονος και οι εξορμήσεις στη θάλασσα περισσότερο συχνές, είναι οι διακοπές που όλοι απολαμβάνουν κάποια στιγμή στη διάρκεια αυτού του 3μήνου. Κι όλοι κουβαλούν μια ασυναγώνιστη αίσθηση ελευθερίας που αξίζει να περάσεις πολλούς χειμώνες για να τη ζήσεις ξανά και ξανά.

Ποια είναι όμως η ιδανική διάρκεια για διακοπές, ώστε η χαρά να παραμείνει και η επαναφορά στην καθημερινότητα να είναι εύκολα εφικτή;

Δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες διακοπών δεν είναι αρκετές, έλεγε το 1910 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι χρειάζονται δύο έως τρεις μήνες για να μην «εξαντλούν το κεφάλαιο της υγείας και της φυσικής κατάστασής τους». Ήταν ωστόσο ένα άλλο κεφάλαιο, το επιχειρηματικό, που είχε άλλη γνώμη. Και κάπως έτσι, μέχρι και σήμερα, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συνεχίζει να μην έχει ομοσπονδιακή πολιτική ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΟΣΑ και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, μαζί με έξι υπανάπτυκτες χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Κίνα από την άλλη πλευρά είναι μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες αμειβόμενες ημέρες άδειας. Κυμαίνονται από μόλις 5 ημέρες για έως 10 χρόνια προϋπηρεσίας με πενθήμερη εργασία. Φτάνουν τις 15 μέρες μετά την 20ετία. Στην ΕΕ, αντίθετα, η ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών αναφέρεται ρητά στο Άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως δικαίωμα κάθε εργαζομένου. Με κοινοτική οδηγία, μάλιστα, έχει οριστεί «ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων». Ορισμένες χώρες έχουν ανεβάσει αυτόν τον πήχη, παρέχοντας και τη δυνατότητα μεγάλων διακοπών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παλαιότερη μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου διακοπών 23 ημερών, τα επίπεδα υγείας και ευεξίας βελτιώνονται γρήγορα, με κορύφωση την 8η ημέρα και σταθεροποίηση στη συνέχεια. Όπως τονίζει ωστόσο μια από τις συντάκτριες της μελέτης, η Δρ. Τζέσικα ντε Μπλουμ, αποτελεί υπεραπλούστευση το συμπέρασμα ότι «οι οκτώ ημέρες είναι η ιδανική διάρκεια διακοπών».

Ο πολυπροβεβλημένος έκτοτε ως «μαγικός αριθμός 8» δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μετρήσεων ανά τετραήμερο της ευεξίας των ταξιδιωτών αναψυχής, που είχαν πάρει άδεια τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Τάι Φέργκιουσον, επιστημονικό συνεργάτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και συν-συγγραφέα σχετικής μελέτης μία ή δύο εβδομάδες διακοπών «είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί ένα άτομο στην αλλαγή μιας νέας ρουτίνας». Άλλοι ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ξεκούραση πάνω από δύο εβδομάδες. «Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων θα επέτρεπε σε όλους να αποσυνδεθούν από την εργασιακή κατάσταση», παρατηρεί στο γαλλικό δίκτυο BFM ο Σεμπαστιάν Οφ, ψυχολόγος με ειδίκευση στην εργασιακή ψυχολογία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, εξηγεί, η δουλειά είναι ακόμη στη σκέψη των περισσότερων. Η αποστασιοποίηση αρχίζει στη δεύτερη εβδομάδα και η «απελευθέρωση» -όπως λέει- έρχεται στην τρίτη.

Η «προσγείωση» ωστόσο στη σκληρή καθημερινότητα μπορεί να είναι πιο ανώμαλη, παρατηρεί, σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση επειδή όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οποιοδήποτε είδος διαλείμματος από τη συνήθη ρουτίνα, εργασιακή και μη, είναι ευεργετικό τόσο για την παραγωγικότητα όσο και για την υγεία, συστήνουν σε όλους μας έστω και μικρές ανάπαυλες μέσα στο χειμώνα ώστε και το επόμενο καλοκαίρι να μας βρει καλά στο μυαλό και στο σώμα για να μπορέσουμε να το απολαύσουμε στο έπακρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ