Το να αφήσουμε τη ζεστασιά του κρεβατιού μας μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ειδικά όταν ξεκινούν οι βροχοπτώσεις και έξω από το παράθυρό μας αντικρίζουμε γκρίζο και μουντό ουρανό.
Συχνά συνδέουμε τη βροχή και τον κρύο καιρό με χαμηλότερη διάθεση και ενέργεια, σε σύγκριση με τη ζέστη και την φωτεινότητα του καλοκαιριού – αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Η Ρέιτσελ Μόλιτον, ψυχολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι μιλώντας στον Independent, εξήγησε για ποιο λόγο μπορεί να επηρεαστεί η διάθεσή μας από την αλλαγή του καιρού και μοιράστηκε μερικές συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ημέρες.
Γιατί είναι δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι όταν βρέχει
«Για μερικούς, οι βροχερές μέρες μπορεί να βγάζουν στην επιφάνεια αισθήματα λήθαργου -που αφορούν τη σχέση μεταξύ του καιρού και της παραμονής σε εσωτερικούς χώρους, ενώ για άλλους μπορεί η βροχή να σχετίζεται με συναισθήματα περιπέτειας και εξερεύνησης», αναφέρει.
«Η αισθητηριακή είσοδος του ήχου, της μυρωδιάς και της όρασης της βροχής μπορεί να έχουν αντίκτυπο και αυτό που επιφυλάσσει η ημέρα μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτά τα συναισθήματα.
«Για παράδειγμα, αν κάποιος επρόκειτο να έχει μια μέρα κατά την οποία ούτως ή άλλως θα καθόταν μέσα, η βροχή μπορεί να τον επηρεάσει λιγότερο. Ωστόσο, αν κάποιος σχεδίαζε να συμμετάσχει σε εξωτερικές δραστηριότητες ή για να μεταβεί στη δουλειά του πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ, αυτό μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικά συναισθήματα».
Η βροχή συχνά συνοδεύεται από σκοτεινά σύννεφα, τα οποία μειώνουν την έκθεσή μας στο ηλιακό φως. «Λόγω των κιρκάδιων ρυθμών, τα φυσικά ρολόγια του σώματός μας επηρεάζονται από το ηλιακό φως», τονίζει η ψυχολόγος. «Το χαμηλό φως μπορεί να σηματοδοτήσει στον εγκέφαλο ότι είναι ακόμα νύχτα, κάτι που μπορεί να διαταράξει την εγρήγορση του σώματός μας. Με αυτό το μειωμένο κίνητρο, τα πιο σκοτεινά πρωινά και τα γκρίζα περιβάλλοντα μπορεί να συμβάλουν σε αισθήματα χαμηλής ενέργειας και να μειώσουν τη δραστηριότητα και το κίνητρό μας για να ξεκινήσουμε τη μέρα».
Η πτώση της θερμοκρασίας κατά τους ψυχρότερους μήνες μπορεί επίσης να κάνει τη σκέψη –και τη δράση– να σηκωθείτε από το κρεβάτι πιο δύσκολη. «Μια πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά το πρωί, μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της καταπόνησης του σώματος και την προστασία των αποθεμάτων ενέργειας, οδηγώντας σε δυσκολία να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε την ημέρα».
«Από την άποψη της κοινωνικής ψυχολογίας, η ζεστασιά που νιώθει κανείς από την άνεση του κρεβατιού το πρωί μπορεί να είναι πιο ελκυστική όταν παρατηρεί ότι έξω είναι σκοτεινά και βροχερά. Αυτό μας κάνει να μη μπορούμε να εγκταλείψουμε το κρεβάτι μας».
Γιατί η βροχή συχνά μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία; Για μερικούς ανθρώπους, το να ακούνε τους ήχους της βροχής μπορεί να προκαλεί χαλάρωσή και επομένως υπνηλία. «Ο επαναλαμβανόμενος απαλός ήχος της βροχής για κάποιους λειτουργεί ως ”ηρεμιστικό” το οποίο ενθαρρύνει τα συναισθήματα χαλάρωσης», εξηγεί η ψυχολόγος. «Επιπλέον, η μείωση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια των βροχερών ημερών μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης από τον εγκέφαλο – μια ορμόνη που μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη μελατονίνη (την ορμόνη που προκαλεί ύπνο), μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία και με χαμηλότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως».
Πώς να είστε πιο ενεργητικοί τα βροχερά πρωινά
Συνδέστε τη βροχή με κάτι που σας αρέσει
«Η σύνδεση της βροχής με κάτι θετικό μέσω της απλής προετοιμασίας θα μπορούσε να βοηθήσει το μυαλό να ξυπνήσει σημαντικά πιο γρήγορα», λέει η Molitor. «Δοκιμάστε να συνδυάσετε ένα βροχερό πρωινό με κάτι που σας αρέσει, όπως ο αγαπημένος σας καφές ή το πρωινό σας».
Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα
Δοκιμάστε κάτι απλό, όπως το να στρώνετε πρώτα το κρεβάτι σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας παραγωγικά. «Η καθιέρωση μιας πρωινής ρουτίνας, ανεξάρτητα από τον καιρό έξω, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε πετύχει κάτι το πρωί, πριν ξεκινήσουμε τη μέρα».
Πλημμυρίστε το δωμάτιό σας με φως
«Εκθέστε τον εαυτό σας σε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως, είτε πηγαίνοντας μια βόλτα είτε ανοίγοντας τα παντζούρια», συμβουλεύει η Molitor. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας και μπορεί να υποστηρίξει βιολογικά το επίπεδο δραστηριότητας που μπορεί να παραχθεί το πρωί».
Εντάξτε μια δραστηριότητα στην πρωινή σας ρουτίνα
Το να ακούτε μουσική ή να πηγαίνετε για τρέξιμο, για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας και να αισθανθείτε καλά.
«Το να υιοθετήσετε ένα χόμπι που αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης (του νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ανταμοιβή) θα σας βοηθήσει να είστε πιο θετικοί ακόμα και τις πιο μουντές ημέρες», προτείνει η ψυχολόγος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα