Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το «Βαρόμετρο για την Κατάθλιψη στη Γερμανία το 2023», το 53% των ενηλίκων εκτιμά ότι περνάει κατάθλιψη αυτή την περίοδο, με το 25% να δηλώνει ότι αισθάνεται «μεγάλη μοναξιά».
Μεταξύ των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα ήταν π.χ. αν κάποιος έχει πάντα έναν άνθρωπο για να συζητήσει τα καθημερινά του προβλήματα ή αν του λείπει πραγματικά ένας καλός φίλος. Το αίσθημα της μοναξιάς θεωρείται από την έρευνα ως σύμπτωμα της κατάθλιψης και όχι ως αιτία, διευκρινίζεται από τους ερευνητές του Γερμανικού Ιδρύματος για την Βοήθεια στην Κατάθλιψη και για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB).
Αυξημένος κίνδυνος μοναξιάς
«Η κοινωνία μας εστιάζει όλο και περισσότερο στο άτομο, κάτι που συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο μοναξιάς», δηλώνει ο αρμόδιος του Ιδρύματος για θέματα άγχους Μάτσντα Αντλί και απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους «να μιλούν» για το πρόβλημά τους. Εάν κάποια συμπτώματα, όπως έλλειψη διάθεσης, απώλεια ενδιαφέροντος, διαταραχές ύπνου, αισθήματα ενοχής ή σκέψεις αυτοκτονίας, επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το άτομο να υποφέρει πράγματι από κατάθλιψη, εξηγεί ο κ. Αντλί.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα