Ροή ΕιδήσεωνΕργασιομανία: Πώς η διαταραχή βλάπτει τη ψυχική υγεία

Εργασιομανία: Πώς η διαταραχή βλάπτει τη ψυχική υγεία

- Advertisement -

Ο όρος «εργασιομανία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 από τον ψυχολόγο Wayne Oates, ο οποίος τον όρισε ως καταναγκασμό ή ανεξέλεγκτη ανάγκη για αδιάκοπη εργασία. Έκτοτε, ψυχολόγοι και ερευνητές ψυχικής υγείας διαφωνούν για τον ορισμό.

Ο όρος «εργασιομανία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 από τον ψυχολόγο Wayne Oates, ο οποίος τον όρισε ως καταναγκασμό ή ανεξέλεγκτη ανάγκη για αδιάκοπη εργασία. Έκτοτε, ψυχολόγοι και ερευνητές ψυχικής υγείας διαφωνούν για τον ορισμό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παρόλο που δεν αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένη διαγνώσιμη διαταραχή στη νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), ένα πράγμα είναι σαφές: πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια πραγματική κατάσταση ψυχικής υγείας και μπορεί να έχει πολύ πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων.

Εργασιομανία: Τα σημάδια που την προδίδουν

Πως θα καταλάβει κανείς ότι είναι πραγματικά εθισμένος και δεν πρόκειται απλά για συνεπή εργασία με φιλοδοξίες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία του;

«Η διάγνωση ενός εργασιομανούς είναι πολύ δύσκολη γιατί οι άνθρωποι σπάνια βλέπουν τον εαυτό τους να αντιμετωπίζει πρόβλημα», λέει ο Dr Niall Campbell, ψυχίατρος στο νοσοκομείο Priory, ο οποίος διαπίστωσε ότι, από αυτούς που εξέτασε πως «σχεδόν όλοι είχαν υποστεί κάποιου είδους σωματική κατάρρευση πριν αναζητήσουν θεραπεία».

Οι ψυχοθεραπεύτές,έχουν ορίσει διαγνωστικά κριτήρια που καθορίζουν τη συμπεριφορά εργασιομανίας. Μερικά από αυτά είναι:
  • Όταν ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για δουλειά από ότι περιμέναμε
  • Όταν αφήνουμε χόμπι ή την εκγύμναση μας για χάρη της δουλειάς
  • Όταν αγχωνόμαστε στην ιδέα ότι δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε.

Αν κάτι από τα ανωτέρω μας ακούγεται οικείο χρειάζεται να σταματήσουμε να “τρέχουμε”. Αν κάτι τέτοιο νιώθουμε ότι είναι εκτός ελέγχου για εμάς είναι αναγκαίο να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού Ψυχικής υγείας, λέει ο Campbell.

Το τεστ

Θέλετε να μάθετε αν είστε εργασιομανής; Παρακάτω είναι ένα απλό τεστ 7 ερωτήσεων, που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές, με το κάθε κριτήριο να παίρνει βαθμολογία από το 1 (ποτέ κατά το τελευταίο έτος) έως 5 (πάντα).

  1. Κάνετε σκέψεις για το πώς θα βρείτε περισσότερο χρόνο για να δουλέψετε;

2) Περνάτε πολύ περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι από ό,τι αρχικά προγραμματίζατε;

3) Εργάζεστε προκειμένου να μειώσετε τυχόν αισθήματα ενοχής, άγχους, αδυναμίας, ή κατάθλιψης;

4) Έχετε ακούσει από άλλους να σας προτρέπουν να μειώσετε τις ώρες που εργάζεστε αλλά δεν τους ακούτε;

5) Μπορεί να αγχωθείτε αν σας εμποδίσουν/απαγορεύσουν να πάτε στην δουλειά;

6) Βάζετε σε δεύτερη μοίρα χόμπι, δραστηριότητες αναψυχής, ή/και την σωματική άσκηση, λόγω της εργασίας σας;

7) Εργάζεστε τόσο πολύ που έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία σας;

8) Αν βγάλετε αποτέλεσμα 4 (συχνά) ή 5 (πάντα) σε τέσσερα ή περισσότερα κριτήρια, τότε είστε εργασιομανής!

Θεραπεία για την εργασιομανία

Αν αναγνωριστούν τα συμπτώματα της εξάρτησης από την εργασία ή τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Όπως και με τις άλλες εξαρτήσεις, η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία της εργασιομανίας. Η ψυχοθεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπους. Συμπληρωματικά της ψυχοθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί ο βελονισμός, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το μασάζ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ