Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός παιδιών είναι ο «τέλειος» για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας των γυναικών.

Αν και η απάντηση στο ερώτημα κρίνεται υποκειμενική, μια ψυχολόγος ξεδιαλύνει αν πρόκειται για μία «αλήθεια» ή έναν «μύθο».
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, το ιδανικό για μια γυναίκα είναι να έχει δύο παιδιά.
Η απόκτηση δύο παιδιών θεωρείται σημαντική και ιδανική για τη διατήρηση της ψυχικής της υγείας, εκτιμά η έρευνα, με την Αμελί Μπουχομπζά, κλινική ψυχολόγο, να αναλύει το κατά το πόσον ισχύει αυτή η θεωρία.
Το πανεπιστήμιο του Σουζού διεξήγαγε έρευνα για να δει πόσο αλλάζει η καθημερινότητα σε μια μητέρα όταν αποκτά και δεύτερο παιδί. Πήραν δεδομένα από 55.000 περίπου γυναίκες από τη Βρετανία και κατέληξαν στο ότι με δύο παιδιά η ψυχική τους ισορροπία είναι καλύτερη. Με ένα ή κανένα, ο κίνδυνος ψυχικών διαταραχών αυξάνεται, ενώ αν αποκτήσει περισσότερα από δύο μειώνεται.
Κατάθλιψη
«Το να έχει μια γυναίκα δύο παιδιά μπορεί να είναι προτιμότερο για την ψυχική της υγεία. Οι γεννήσεις λειτουργούν ως προστατευτικός παράγοντας απέναντι στη διπολική διαταραχή και τη μείζονα κατάθλιψη» ανέφερε η επιστημονική έρευνα.
Όμως υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι δεν είναι και τόσο απόλυτη αυτή η θεωρία.
Όπως επισημαίνει η Αμελί Μπουχομπζά, ένα στοιχείο που λαμβάνεται υπ’ όψιν είναι οι αντοχές μιας οικογένειας.
«Είναι αλήθεια πως το να έχεις ένα μόνο παιδί σημαίνει συχνά να φέρεις μόνη σου το βάρος της μετάδοσης. Ένα παιδί απαιτεί περισσότερη παρουσία και προσοχή. Ενώ όταν υπάρχουν δύο, ασχολούνται μεταξύ τους, αλληλεπιδρούν, κι αυτό μας ελαφρύνει κάπως. Από το τρίτο παιδί και πάνω η οικογενειακή δυναμική αλλάζει: οι υποχρεώσεις αυξάνονται, το ίδιο και οι απαιτήσεις, οι νύχτες μικραίνουν ακόμη περισσότερο και το ψυχικό φορτίο μπορεί να εκτιναχθεί… μέχρι την εξουθένωση» προειδοποιεί.
Ως προς το γιατί ορισμένες πολύτενκες γυναίκες νιώθουν καλά με πολλά παιδιά και άλλες νιώθουν εξωθενωμένες μόνο με ένα, σχολιάζει:
«Δεν πρόκειται για θέμα μητρικής επάρκειας, αλλά για συνθήκες, πόρους και ψυχική ισορροπία. Αυτό που αναδεικνύει η μελέτη, στην ουσία, είναι πως η ψυχική υγεία των μητέρων έχει σημασία. Δεν είναι αυτονόητη, και η μητρότητα δεν θα έπρεπε ποτέ να σημαίνει εξαφάνιση ούτε απώλεια της ταυτότητας ως γυναίκα» τόνισε η ψυχολόγος.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Σκάνδαλο με δότες σπέρματος – Απέκτησαν 25 παιδιά ο καθένας
Μικροβιακή αντοχή: 3 εκατ. παιδιά πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις