ΠΡΟΣΩΠΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑποτέλεσμα μελετών από 400 επιστήμονες η ανάπτυξη του IQOS

Αποτέλεσμα μελετών από 400 επιστήμονες η ανάπτυξη του IQOS

- Advertisement -
  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

«Αποτέλεσμα πολυετών, τοξικολογικών, μη-κλινικών και κλινικών μελετών με περισσότερους από 400 επιστήμονες αποτελεί η ανάπτυξη του IQOS», όπως επισημαίνει στο healthpharma.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι το αερόλυμα που παράγει το IQOS, περιέχει κατά μέσο όρο 90% – 95% λιγότερες επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες (HPHCs) σε σύγκριση με τον καπνό των τσιγάρων. Οι πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πολιτικές πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία».

  • Η στόχευση της PMI δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά αλλάζοντας ριζικά την προσέγγιση της παραδοσιακής συνήθεια του καπνίσματος. Ποια ανάγκη δημιούργησε τις νέες αυτές συνθήκες;

Δεν είναι άλλη από την ανάγκη να αναπτύξουμε εναλλακτικές, λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία, για όσους επιμένουν να συνεχίζουν το κάπνισμα. Πριν από αρκετά χρόνια πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Να αλλάξουμε τελείως τον τρόπο που λειτουργούμε προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή ακριβώς την επιθυμία των καταναλωτών. Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, η Philip Morris International (ΡΜΙ) έχει επενδύσει περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια μέσα στην τελευταία δεκαετία, για Έρευνα και Ανάπτυξη Προϊόντων Δυνητικά Μειωμένου Κινδύνου. Η κυκλοφορία του IQOS, του πρώτου προϊόντος αυτής της κατηγορίας που περιέχει πραγματικό καπνό που θερμαίνεται – και δεν καίγεται όπως στα συμβατικά τσιγάρα – χάρη στην ενσωματωμένη τεχνολογία Heat-not-Burn, είναι αποτέλεσμα πολυετών μελετών, τοξικολογικών, μη-κλινικών και κλινικών, από περισσότερους από 400 επιστήμονες, οι οποίοι στελεχώνουν το υπερσύγχρονο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της PMI στην Ελβετία. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό είναι το όραμά μας.

  • Η Παπαστράτος, μετά από 87 χρόνια, σταματά να παράγει τσιγάρα και το εργοστάσιο της αποτελεί πλέον το 2ο μόλις εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής των καινοτόμων καπνικών προϊόντων της PMI. Τι σημαίνει αλλά και πως μεταφράζεται σε αριθμούς το γεγονός για τη χώρα μας;

Πρόκειται για ένα νέο, τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Παπαστράτος. Εδώ και λίγες μέρες βάλαμε τέλος στην παραγωγή των συμβατικών τσιγάρων και μετασχηματίζουμε το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο προκειμένου να παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα πάντα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την κοινωνία γύρω μας. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, φέρνει μαζί της 400 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό μας, και στηρίζει ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου μας, καθώς θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 20 δισ. ράβδους καπνού σε ετήσια βάση. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής, προορίζεται για αγορές του εξωτερικού, ενισχύοντας σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας. Μέσα από αυτή τη μεγάλη επένδυση, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας, παρουσιάζοντας στις παγκόσμιες αγορές και το αναπτυξιακό της πρόσωπο.

  • Ποια η διαφορά μεταξύ καπνίσματος, ατμίσματος και της τεχνολογίας θερμαινόμενων προϊόντων μειωμένου κινδύνου;

Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και ουσιαστικές διαφορές. Κατ’ αρχήν, το IQOS είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία θερμαίνει ένα υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού, διατηρώντας την εμπειρία που αποζητά ο καπνιστής. Σε αντίθεση με το συμβατικό κάπνισμα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καύση του καπνού, δεν υπάρχει καπνός όπως του τσιγάρου, ούτε στάχτη ούτε η μυρωδιά του τσιγάρου. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι στο αερόλυμα που παράγεται από τη θέρμανση του καπνού οι επιστημονικές μας μελέτες αποδεικνύουν ότι περιέχονται σημαντικά χαμηλότερα επιβλαβή και δυνητικά επιβλαβή συστατικά όπως π.χ. το μονοξείδιο του άνθρακα.
Σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η μεγαλύτερη διαφορά του IQOS είναι ότι χρησιμοποιεί πραγματικό καπνό σαν πρώτη ύλη και όχι υγρά με νικοτίνη όπως αυτά.

  • Τι αποδεικνύουν οι έρευνες για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι το αερόλυμα που παράγει το IQOS, περιέχει κατά μέσο όρο 90% – 95% λιγότερες επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες (HPHCs) σε σύγκριση με τον καπνό των τσιγάρων. Σημειώνεται ότι ο καπνός που παράγεται κατά την καύση του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 6.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες 100 έχουν αναγνωριστεί ως επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς (HPHCs), όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, αμμωνία, μεθάνιο κλπ.
Αντιλαμβανόμενοι τη σημασία που έχει η επιστημονική τεκμηρίωση για τα Προϊόντα Δυνητικά Μειωμένου Κινδύνου, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία των μελετών και τη διαφάνεια των ευρημάτων τους. Για αυτόν τον λόγο τα δημοσιεύουμε σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και τα παρουσιάζουμε σε επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια ενώ, παράλληλα, προσκαλούμε ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς να διεξάγουν δικές τους έρευνες προς επαλήθευσή τους.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. To IQOS απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικους καπνιστές που επιδιώκουν τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Αν κάποιος θέλει να μηδενίσει τον κίνδυνο του καπνίσματος έχει μόνο μια επιλογή. Να το διακόψει.

  • Παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα συνεχίσουν να καπνίζουν το 2025. Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η πρόβλεψη για πάνω από 1 δισ. καπνιστές την επόμενη 7ετία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι ευθύνεται για πολλές σοβαρές ασθένειες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στο παρελθόν οι πολιτικές κατά του καπνίσματος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για εμάς το «κλειδί» σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται στη μείωση της βλάβης. Τώρα πια έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να αναπτύξουμε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Οι πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πολιτικές πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος, πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ