- Γράφει η Νεκταρία Καρακώστα
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που έκοψαν το βραχιολάκι του γιου μου στο μαιευτήριο και μου είπαν «καλή ανατροφή». Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι στο εξής δεν έχεις την προστατευτική ομπρέλα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του μαιευτηρίου. Κι ότι πλέον εσύ είσαι υπεύθυνη για όλα.
Όσο κι αν έχεις διαβάσει μέχρι τον τοκετό για το μεγάλωμα ενός παιδιού, θα βρεθείς πολλές φορές αμήχανη (ή πανικόβλητη) να λες «και τώρα τι κάνουμε;», ενώ το τηλέφωνο της παιδιάτρου θα λάβει θέση στη λίστα με τα αγαπημένα του κινητού σου.
Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να διαβάζεις, να μαθαίνεις, να ενημερώνεσαι. Κι όχι οπουδήποτε κι από οτιδήποτε. Το Ίντερνετ είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο εύκολος τρόπος για να αποκτήσεις πρόσβαση σε όποια πληροφορία επιθυμείς, όμως εκεί υπάρχει κι ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών που είναι ανακριβείς κι αναξιόπιστες.
Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που ο Andrew Wakefield και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Lancet που υποστήριζε ότι το εμβόλιο ΜΜR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς) προκαλεί αυτισμό. Η μελέτη αποδείχθηκε απάτη και αποσύρθηκε από το Lancet όμως εξακολουθεί να αναπαράγεται και να γνωρίζει πεδίο δόξης λαμπρό μέσα από τα κανάλια του διαδικτύου, έχοντας εκθρέψει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα δίχως προηγούμενο. Έχω ακούσει μαμάδες να λένε με ύφος… καρδιναλίου ότι δεν θα ακολουθήσουν το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που ορίζει τα υποχρεωτικά εμβόλια και τα παρέχει δωρεάν, αλλά θα κάνουν μόνο τα «βασικά». Ποια μαμά είναι σε θέση να κρίνει ποια είναι τα βασικά εμβόλια; Και γιατί αυτά να είναι λιγότερα από τα υποχρεωτικά;
H απάτη του Wakefield
Τα αποτελέσματα της απάτης του Wakefield ο οποίος διεγράφη από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, τα βλέπουμε σήμερα. Μετά τις περσινές επιδημίες ιλαράς σε Ρουμανία και Ιταλία, η ιλαρά σαρώνει την Ευρώπη, φτάνοντας και στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περισσότερα από 1.800 κρούσματα ιλαράς, όταν το 2016 δεν είχε καταγραφεί κανένα!
Ως εκ τούτου, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η πρόσβαση στην πληροφορία. Το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της πληροφορίας.
Ψάχνοντας λοιπόν και αναζητώντας αλήθειες, βρεθήκαμε μπροστά σε διοργανώσεις από επίσημους φορείς -όπως για παράδειγμα το FORUM ΥΓΕΙΑΣ, του περιοδικού ΔΥΟ- που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο και υπόσχονται να καλύψουν ακριβώς αυτήν την ανάγκη! Να φέρουν το κοινό σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής και να προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση. Στην αίθουσα “ΠΑΙΔΙ” για δύο ολόκληρες ημέρες θα αναλύονται θέματα που σχετίζονται με την παιδική και εφηβική υγεία και διατροφή, ενώ στον «Ιπποκράτη», την κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» θα πραγματοποιούνται, με τη συνεργασία της Α Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, εντελώς δωρεάν προληπτικές οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές, ορθοπεδικές, δερματολογικές και άλλες εξετάσεις.
Το μεγάλωμα και η ανατροφή ενός παιδιού και η φροντίδα της υγείας του είναι μια πολύ σοβαρή και πολύπλοκη υπόθεση, για την οποία δεν είναι δυνατόν να βασιστείς σε ένα απλό …Google search!
- Η Νεκταρία Καρακώστα είναι συντάκτρια Υγείας επί σειρά ετών στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο