- Γράφει η Έλενα Μπρέγιαννη
Τροφή για σκέψη και προβληματισμό, προκαλούν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρού για την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους θεσμούς, όπως Παιδεία, Δικαιοσύνη, Υγεία.
Φυσικά και θα σταθώ στο μέτωπο της Υγείας, όπου το όραμα του αείμνηστου Γεώργιου Γεννηματά το 1983 για ένα δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέα νοσοκομεία -περιφερειακά και νομαρχιακά- και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά, απέχει κατά πολύ από το σημερινό ΕΣΥ που το χαρακτηρίζει ένα συνονθύλευμα ασυντόνιστων υπηρεσιών.
Η εκροή γιατρών προς το εξωτερικό συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, η ελάχιστη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση νοσηλευτών συνθέτουν την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Σήμερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί στο «κόκκινο», έχει αφεθεί στην τύχη του, με ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς, κουρασμένους και γερασμένους γιατρούς και ασθενείς που αναγκάζονται προς εξυπηρέτηση τους να προμηθεύουν το νοσοκομείο με αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται οι γιατροί ή οι νοσηλευτές.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι λειτουργοί υγείας που παλεύουν με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν και τις ελάχιστες απολαβές να κρατήσουν το ΕΣΥ. Δεν φτάνουν όμως αυτοί…
Ας διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει…
Πρέπει κι εμείς ως πολίτες να διεκδικήσουμε να δικαιώματα μας, να διεκδικήσουμε το ΕΣΥ που μας αξίζει, το ΕΣΥ που δικαιούμαστε.
Και πως θα γίνει αυτό; Καταρχάς να αντιδράσουμε σε ότι στραβό και ανάποδο αντιμετωπίσουμε κατά την νοσηλεία μας.
Σ’ όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας λειτουργούν από τον περασμένο Μάρτιο γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ληπτών/ριών υπηρεσιών Υγείας, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών εντός του νοσοκομείου ή σε εξωνοσοκομειακή υπηρεσία του, τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων, τη διευκόλυνση υποβολής αναφορών στις αρμόδιες αρχές και την παρέμβαση στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νοσοκομείου για την ομαλή διευθέτηση των διαφορών που ενδεχομένως προκύψουν.
Ας τα αναζητήσουμε κι ας απαιτήσουμε από τις αρμόδιες αρχές την παρέμβασή τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νοσοκομείου για την ομαλή διευθέτηση των διαφορών που ενδεχομένως προκύψουν.
Επιτέλους ας καταγγείλουμε το «φακελάκι»!
Πρέπει να γίνει σ’ όλους αντιληπτό ότι γιατρός δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, δεν μπορεί να απαιτήσει αμοιβή από τον ασθενή για την εκτέλεση ιατρικής πράξης.
Κατά το άρθρο 235 του ΠΚ τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους λειτουργός υγείας ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης ή δέχεται υπόσχεση τούτων, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά.
Ας μην τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία, είναι καιρός να δράσουμε κ εμείς ως ενεργοί πολίτες.
Να επιβραβεύσουμε γιατρούς, νοσηλευτές κι εργαζόμενους που δίνουν καθημερινά αγώνα για να μείνει ζωντανό το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηλιτεύσουμε νοσηρές πράξεις και συμπεριφορές. Ας γίνουμε εμείς η κινητήριος δύναμη της αλλαγής που όλοι θέλουμε.
- Η Έλενα Μπρέγιαννη είναι συντάκτρια Υγείας και ραδιοφωνική παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»