Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού, με πάνω από 2.000 δωρεάν μαστογραφίες στους πρώτους 18 δήμους της Ελλαδας, που πραγματοποιεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες που ζουν σε ακριτικούς δήμους. Του δήμους επισκέπτεται η κινητή μονάδα ελέγχου του καρκίνου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Στους πρώτους έξι μήνες από το ξεκίνημά του, έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.000 δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε γυναίκες που δεν είχαν την δυνατότητα να εξεταστούν.
Σύμφωνα με τους ελέγχους, καταγράφηκαν 46 ύποπτα ευρήματα επί 1.688 μαστογραφιών. Ο πιο αυξημένος, ποσοστιαία, αριθμός γυναικών που παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο, εμφανίζονται στο Δήμο Κομοτηνής και Ξάνθης.
Οι επισκέψεις της κινητής μονάδας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, συνεχίζονται το επόμενο διάστημα (10 – 19 Οκτωβρίου). Το πρόγραμμα αφορά τους Δήμους Σκύδρας, Βέροιας, Θερμαϊκού, Δέλτα Θεσσαλονίκης και Βόλβης.
Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο είναι:
- Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών,
- να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες,
- να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό,
- να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).
Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Τα ραντεβού κλείνονται με σειρά προτεραιότητας.
Η σημασία της μαστογραφίας
Κάθε γυναίκα που είναι υγιής και θέλει να παραμείνει υγιής πρέπει να κάνει μαστογραφία σε όλη της τη ζωή ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος και η κλινική εξέταση θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 20 ετών, όπως επισημάνει η Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Μαρία Χριστοδούλου.
Οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας δεν θα πρέπει να εκδηλώνουν άγχος ή ακόμη και πανικό. Εάν η τυχαία ψηλάφηση του μαστού εντοπίσει κάποιο εξόγκωμα, μπορεί να είναι αθώο και χωρίς καμία σημασία. Ο καρκίνος δεν είναι το μόνο εύρημα που διαγιγνώσκεται κάνοντας προληπτικό έλεγχο.
Καλοήθη ευρήματα…
«Υπάρχουν και πολλά καλοήθη ευρήματα στους μαστούς. Δεν είναι απαραίτητο να δίνουν συμπτώματα. Γνωρίζοντας όμως την ύπαρξή τους, αυτά μπορεί να θεραπευτούν έγκαιρα και να μειωθούν οι πιθανότητες που διατρέχει μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού», προσθέτει η κ. Χριστοδούλου.
Ιδιαίτερης σημασίας για κάθε γυναίκα, είναι να μην αποφασίζει μόνη της για τον προληπτικό έλεγχο που πρέπει να κάνει αλλά αυτό να της προταθεί από τον κλινικό ιατρό που θα της συστήσει το δικό της ατομικό πρωτόκολλο παρακολούθησης. Ο σκοπός είναι διττός, αφενός μεν η όσο το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αφετέρου δε η μείωση των πιθανών προδιαθεσικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κλπ.