ΠρόληψηΚουφός: Πνευμονικός Όζος - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Κουφός: Πνευμονικός Όζος – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

- Advertisement -

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι). Αποτελεί ένα πολύ συχνό ακτινολογικό εύρημα που εντοπίζεται συχνότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19 , καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία θώρακος.

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Είναι ο πνευμονικός όζος καρκίνος;

«Συνήθως ο πνευμονικός όζος δεν είναι καρκίνος. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα καλόηθες εύρημα που μπορεί να οφείλεται σε οξεία ή παλαιά φλεγμονή. Κάθε περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή και η/ο ιατρός οφείλει να αξιολογήσει την πιθανότητα κακοήθειας βάσει ειδικών κλινικών και ακτινολογικών κριτηρίων, με επιπλέον σύμμαχο τα νεότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ – Artificial Intelligence) στον αξονικό τομογράφο, που μπορούν να κατατάξουν έναν όζο σε λιγότερο η περισσότερο «ύποπτο» για κακοήθεια. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση όποτε απαιτείται, αλλά και να αποφευχθούν περιττές ακτινολογικές ή επεμβατικές εξετάσεις», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Χ. Κουφός MD, PhD, ECFMG, Πνευμονολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης, Metropolitan Hospital.

Τι κάνουμε όταν ένας όζος θεωρηθεί «ύποπτος» για κακοήθεια;

«Στην περίπτωση που ένας όζος θεωρηθεί ύποπτος, είτε προτείνεται ακτινολογική παρακολούθηση, είτε αποφασίζεται η λήψη βιοψίας, συνήθως μέσω ειδικής «κατευθυνόμενης βρογχοσκόπησης» ή αν χρειαστεί μέσω παρακέντησης», εξηγεί ο ειδικός.

Σε τι διαφέρει η κατευθυνόμενη από την κλασική βρογχοσκόπηση;

«Οι περισσότερες βλάβες στην περιφέρεια του πνεύμονα δεν είναι εφικτό να προσεγγιστούν με την κλασική (συμβατική) βρογχοσκόπηση, λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών των βρόγχων μας.

Σήμερα, με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, διαθέτουμε εργαλεία (συστήματα πλοήγησης, καθετήρες υπερήχων κ.α.) που μας κατευθύνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές του πνεύμονα, ώστε να λάβουμε επαρκές υλικό βιοψίας. Αυτές οι εξετάσεις είναι πολύ καλά ανεκτές για την/τον ασθενή και πραγματοποιούνται αυθημερόν, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

Η μονάδα μας διαθέτει τον πλέον σύγχρονο και άρτιο ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής στον τομέα της Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης, αλλά και πιο συγκεκριμένα στη διαγνωστική προσπέλαση των πνευμονικών όζων. Η ιατρική ομάδα του τμήματός μας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ειδικά Τμήματα & Εργαστήρια του νοσοκομείου μας, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να προσφέρουν την καταλληλότερη διαγνωστική και θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς μας» καταλήγει ο κ. Κουφός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ