ΠρόληψηΚορωνοϊός: Πού θα τηλεφωνήσετε εάν πιστεύετε πως έχετε κολλήσει τον ιό

Κορωνοϊός: Πού θα τηλεφωνήσετε εάν πιστεύετε πως έχετε κολλήσει τον ιό

- Advertisement -

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα στην Ελλάδα και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τονίζουν δε, ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο. Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κορωνοϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες.

Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.

Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους.

Υψηλού και χαμηλού κινδύνου επαφές του κορωνοϊού 

Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.

Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές.

Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες. Nα παρακολουθούν την υγεία τους. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση λένε οι επιστήμονες. Αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού. Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης, ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα. Δίχως να υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.

Μέτρα υγιεινής κατά του κορωνοϊού

Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κορωνοϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι. Αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. Γι’ αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής. Δηλαδή, συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. Νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ