Καταλυτική και καθοριστική η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού η οποία γίνεται με ασφάλεια και ταχύτητα όσο και δύο ακτινολόγοι.
Το γεγονός ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μειώνει σχεδόν στο μισό τον ανθρώπινο φόρτο εργασίας στην αξιολόγηση μαστογραφιών και είναι τόσο ασφαλής η διάγνωση όσο να τις έχουν αξιολογήσει δύο ακτινολόγοι καταγράφηκε σε τυχαιοποιημένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 80 χιλιάδες γυναίκες και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση και να μειώσει τη θνησιμότητα, εντοπίζοντας τον καρκίνο του μαστού σε προγενέστερο, πιο θεραπεύσιμο στάδιο. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος με τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου καλός με τη συνεργασία δύο ακτινολόγων, δεν αυξάνει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και μειώνει σχεδόν στο μισό το φόρτο εργασίας.
Συμμετοχή στην μελέτη
Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης ασφάλειας της πρώτης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής του είδους της, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet Oncology.
Προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού στις μαστογραφίες πραγματοποιήθηκαν αναδρομικά, αξιολογώντας σαρώσεις που είχαν εξεταστεί ήδη από κλινικούς ιατρούς.
Η πρόσφατη έρευνα παρακολούθησε γυναίκες από τη Σουηδία με μέση ηλικία 54 ετών, και συνέκρινε απευθείας τον έλεγχο με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, με την καθιερωμένη πρακτική.
Οι μισές από τις μαστογραφίες αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους, ενώ οι άλλες μισές αξιολογήθηκαν από τον υποστηριζόμενο από την τεχνητή νοημοσύνη έλεγχο, ακολουθούμενο από ερμηνεία από έναν ή δύο ακτινολόγους.
Συνολικά, 244 γυναίκες (28%) που ανακλήθηκαν από τον έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκαν να έχουν καρκίνο σε σύγκριση με 203 γυναίκες (25%) που ανακλήθηκαν από τον τυπικό έλεγχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν 41 περισσότεροι καρκίνοι με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης.
Η χρήση ΑΙ δεν δημιούργησε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ήταν 1,5% και στις δύο ομάδες.
Ακόμη υπήρξαν 36.886 λιγότερες αναγνώσεις οθόνης από τους ακτινολόγους στην ομάδα ΑΙ σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε τη συνήθη φροντίδα, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 44% ο φόρτος εργασίας των ακτινολόγων για την ανάγνωση οθόνης, δήλωσαν οι συγγραφείς της έρευνας.
Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian, τα τελικά αποτελέσματα για το κατά πόσο -μεταξύ άλλων- η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον προληπτικό έλεγχο δικαιολογείται, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.
Πάντως από την ενδιάμεση ανάλυση οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μαστογραφικός έλεγχος με υποστήριξη ΑΙ είχε ως αποτέλεσμα παρόμοιο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου σε σύγκριση με την τυπική διπλή ανάγνωση, με σημαντικά χαμηλότερο φόρτο εργασίας για την ανάγνωση του πίνακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον μαστογραφικό έλεγχο είναι ασφαλής».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα