Προεγχειρητικές θεραπείες που εφαρμόζονται εξατομικευμένα σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνων, κατόπιν συνεργασίας γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων αυξάνουν τα ποσοστά ίασης από τη νόσο.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις μεθόδους και τεχνικές θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου βρίσκονται στο επίκεντρο του 6ου Πανελλήνιου Εξειδικευμένου Ογκολογικού Συνεδρίου με τίτλο «Προεγχειρητικές Συστηματικές Θεραπείες σε Καρκίνο – Πως και πόσο βελτιώνονται τα χειρουργικά αποτελέσματα», το οποίο άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, της Εταιρείας Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.
«Ο καρκίνος στα αρχικά στάδια είναι γνωστό πως θεραπεύεται, αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι στη σημερινή εποχή τα ποσοστά ίασης των καρκίνων, μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν πριν την αγωγή, την εγχείρηση δηλαδή, προηγηθεί μια συστηματική θεραπεία από τους ογκολόγους, παθολόγους, που αποφασίζεται από το ογκολογικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης και διευκρίνισε πως, «η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών τεχνικών, όπως για παράδειγμα η ανοσοθεραπεία, μας επιτρέπουν περιπτώσεις που παλιά δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, άρα να μην ιαθούν, σήμερα να μπορούν».
Το “κλειδί” του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας
«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ο θεράπων γιατρός ενός ασθενούς και υποτίθεται ότι αυτός είχε και τη γνώση και το δίκαιο και το άδικο. Στα σύγχρονα χρόνια, αυτό έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχει πλέον συνεργασία των ειδικοτήτων που τουλάχιστον σχετίζονται με την νόσο αυτή, τον καρκίνο και πολλές φορές και με τον άρρωστο, γιατί ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του», υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Παύλος Νικολαϊδης και σημείωσε πως, «τα ογκολογικά συμβούλια καθορίζουν την ανάγκη της συνεργασίας των διαφόρων ειδικοτήτων πριν αποφασιστεί, είτε μια θεραπεία, προεγχειρητική, χειρουργική, φαρμακευτική ή και τα δύο μαζί.
Επίσης σημαντικό είναι να συνεργάζονται με αυτές τις ειδικότητες και οι γιατροί που μέχρι τώρα δεν τους θεωρούσαμε ότι έχουν σχέση με τον καρκίνο. Όπως είναι οι βιολόγοι και οι γενετιστές διότι ένα από τα κλειδιά της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας».
Όπως ο ίδιος επισήμανε, «οι θεραπείες είναι γνωστές, αυτές υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς χειρίζεται κανείς αυτές τις θεραπείες και δεν εννοώ ιατρικά. Υπάρχουν ιατρικοί κανόνες, αλλά πώς τις χειρίζεται ανάλογα με τον άρρωστο που έχει απέναντί του, αυτό που λέμε εξατομίκευση θεραπείας που διεθνώς πλέον είναι το ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και βέβαια εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Έχοντας αυτά τα στοιχεία πλέον ένα ογκολογικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν όλοι, αποφασίζει την καταλληλότερη θεραπεία και αυτό έχει οδηγήσει ήδη μέχρι τώρα σε πολύ θεαματικά αποτελέσματα».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το 60-65% των καρκίνων θεραπεύονται
«Αυτή τη στιγμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούμε να πούμε επισήμως ότι θεραπεύονται τα 60-65% των καρκίνων. Αυτό το ποσοστό συνεχώς βελτιώνεται, διότι έχουμε καινούργια φάρμακα, καινούργιες στρατηγικές. Έχουμε αναπτύξει πολύ μεγάλες τακτικές πρόληψης.
Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό για απλές τροποποιήσεις, της καθημερινότητάς τους, που θα τους βοηθήσουν να μην εμφανίσουν καρκίνους, τους ενθαρρύνουμε για εμβόλια τα οποία απομακρύνοντας ογκογόνους ιούς, αποφεύγουμε την καρκινογένεση και όλα αυτά μαζί και με την καλή ενημέρωση μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ίασης των καρκινοπαθών», ανάφερε χαρακτηριστικά ο παθολόγος ογκολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, Χαράλαμπος Ανδρεάδης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα