ΠρόληψηΈως και 11 χρόνια ζωής «χαρίζει» το πτυχίο - Το προσδόκιμο ζωής

Έως και 11 χρόνια ζωής «χαρίζει» το πτυχίο – Το προσδόκιμο ζωής

- Advertisement -

Έρευνα αποκαλύπτει το σοκαριστικό χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο, που συνεπάγεται υψηλότερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Έρευνα αποκαλύπτει το σοκαριστικό χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο, που συνεπάγεται υψηλότερο μισθό και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ανάλυση του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε περισσότερες από 3.000 κομητείες των ΗΠΑ καταγράφει διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των λιγότερο και των περισσότερο μορφωμένων – με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για όσους έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το χάσμα μεταξύ των πιο μορφωμένων και των λιγότερο μορφωμένων είναι σημαντικό και έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, από οκτώ χρόνια το 2000 σε σχεδόν 11 χρόνια το 2019.

Κάπως έτσι, οι απόφοιτοι κολεγίου αύξησαν τη διάρκεια ζωής τους κατά 2,5 χρόνια στα 84,2 χρόνια. Όσοι ολοκλήρωσαν κάποιο κολέγιο αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 0,7 έτη στα 82,1 έτη. Αντίθετα, οι απόφοιτοι λυκείου αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 0,3 έτη στα 77,3 έτη, ενώ όσοι δεν είχαν απολυτήριο λυκείου δεν είδαν καμία βελτίωση στο προσδόκιμο, το οποίο παρέμεινε στα 73,5 έτη.

Μορφωτικό επίπεδο

«Στις ΗΠΑ, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συχνά μεταφράζεται σε καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας που έχουν λιγότερους κινδύνους για την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια του IHME Laura Dwyer-Lindgren.

«Αυτό τοποθετεί αυτόματα τους ανθρώπους σε καλύτερη θέση προκειμένου να οικοδομήσουν μια υγιή ζωή, ενώ, όταν χρειαστεί, θα λάβουν υψηλότερης ποιότητας υγειονομική περίθαλψη».

Για όλες τις ομάδες, η διάρκεια ζωής κυμαινόταν από 68,2 έως 93,2 έτη σε όλους τους νομούς. Η διακύμανση μεταξύ των νομών ήταν μεγαλύτερη για όσους δεν είχαν τελειώσει το λύκειο, από 57,9 έως 90,1 έτη – μια διαφορά 32,2 ετών. Οι διαφορές μεταξύ των νομών ήταν μικρότερες για τους αποφοίτους κολεγίου, από 75,2 έως 93,9 έτη – διαφορά 18,7 ετών.

Με απλά λόγια, οι απόφοιτοι κολεγίου στο νομό όπου το προσδόκιμο ζωής ήταν τόσο υψηλό όσο 93,9 έτη ζουν 36 χρόνια παραπάνω από εκείνους που δεν τελείωσαν το λύκειο στο νομό όπου το προσδόκιμο ήταν 57,9 έτη.

Οι ανισότητες στο προσδόκιμο, τέλος, είναι τέτοιες που αν οι απόφοιτοι κολεγίου των ΗΠΑ ήταν μια χώρα, το προσδόκιμο ζωής τους θα κατατασσόταν στην τέταρτη θέση (μεταξύ 199 χωρών) παγκοσμίως το 2019, ενώ αν όσοι δεν είχαν τελειώσει το λύκειο ήταν μια χώρα θα είχαν καταταγεί στην 137η θέση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης

ΔΕΠΥ: Πώς επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής – Τι δείχνουν μελέτες

Νέες θεραπείες και προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών με καρκίνο πνεύμονα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ