Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι μια από τις δραστηριότητες που καταποντίστηκαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού.
Τις τελευταίες ώρες ειδικοί εκφράζουν φόβους για χιλιάδες «κρυμμένα» κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και οι Αρχές συστήνουν μάσκες -όταν υπάρχει συνωστισμός- και σε εξωτερικούς χώρους. Παρά την ανησυχία που υπάρχει, πολίτες δείχνουν να έχουν κουραστεί με την αποχή από τα ταξίδια.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εφόσον λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο κίνδυνος λοίμωξης από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, είναι μικρότερος συγκριτικά με τους χώρους εργασίας, τις σχολικές τάξεις και τα σουπερμάρκετ.
Ειδικοί εξήγησαν στην ΕΡΤ3 ότι ο αέρας μέσα στο αεροσκάφος ανανεώνεται και ανακυκλώνεται κάθε τρία λεπτά και, με ειδικά εγκεκριμένα καθαριστικά, τα αεροπλάνα απολυμαίνονται με σχολαστικότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Το 50% είναι καθαρός αέρας που προέρχεται από το εξωτερικό του αεροσκάφους. Το άλλο 50% ανακυκλώνεται μέσω φίλτρων HEPA του ίδιου τύπου που χρησιμοποιείται και στα χειρουργεία.
Την ίδια ώρα, στους χώρους των αεροδρομίων, τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ώστε οι επιβάτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καθαριότητα των χώρων, ενώ προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού. Επίσης, η μετάβαση των επιβατών από και προς το αεροσκάφος γίνεται με τα πόδια, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα ίδια μέτρα ισχύουν στα τρένα και τα πλοία.
Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 για το ταξίδι με το αεροπλάνο στην εποχή του κορωνοϊού:
Καθαρός ο αέρας όπως σε ένα χειρουργείο;
Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Βιομηχανίας Αερομεταφορών κατάφερε να πείσει την πολιτική ότι οι πτήσεις σε εποχή πανδημίας, τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για την κοινωνία, δεν είναι επικίνδυνες για τρεις λόγους: πρώτον, κάθε τρία λεπτά ο αέρας στο αεροπλάνο ανανεώνεται πλήρως χάρη στα φίλτρα High Efficiency Particular Air (HEPA) που υπάρχουν στα κλιματιστικά. Ο αέρας στην καμπίνα είναι τόσο καθαρός, όσο και σε μια αίθουσα χειρουργείου.
Δεύτερον, ο αέρας στην καμπίνα έχει κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, και τρίτον, οι επιβάτες πρέπει να φορούν μάσκες. Τι ισχύει από όλα αυτά; Τα φίλτρα HEPA κάνουν όντως τη δουλειά τους. Παρόλα αυτά τα αερολύματα από φτέρνισμα, βήχα ή έντονη ομιλία με εκπομπές σάλιου μένουν πολλά λεπτά στην ατμόσφαιρα της καμπίνας του αεροπλάνου πριν απορροφηθούν από τα φίλτρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα