ΦαρμακοΤο κλινικό όφελος των IMiDs στο θεραπευτικό φάσμα του πολλαπλούν μυελώματος

Το κλινικό όφελος των IMiDs στο θεραπευτικό φάσμα του πολλαπλούν μυελώματος

- Advertisement -

Την αποτελεσματικότητα της πομαλιδομίδης στο υποτροπιάζον / ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα αμέσως μετά τη θεραπεία με λεναλιδομίδη στο πλαίσιο της θεραπείας πρώτης γραμμής καταδεικνύουν νέα δεδομένα από τις μελέτες Φάσης ΙΙΙ OPTIMISMM και Φάσης II MM-014.

Όταν χρησιμοποιήθηκε η πομαλιδομίδη σε συνδυασμό με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης, η συνδυασμένη θεραπεία βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS), σε ασθενείς με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανακοινώθηκε στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (EHA-Ιούνιος 2018) στη Στοκχόλμη, αναφορικά με το εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών της Celgene για το πολλαπλούν μυέλωμα (ΠΜ), η χρήση των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων (IMiDs®) αποτελεί θεμελιώδη θεραπεία σε ολόκληρο το θεραπευτικό φάσμα του πολλαπλούν μυελώματος, όταν χορηγούνται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, νέα δεδομένα από τη μελέτη OPTIMISMM, μία μελέτη Φάσης III για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της πομαλιδομίδης, κατέδειξαν ότι όταν χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης, η συνδυασμένη θεραπεία βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε σύγκριση με τη βορτεζομίμπη και τη δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης, σε ασθενείς με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα που είχαν λάβει στο παρελθόν θεραπεία με λεναλιδομίδη.

Τριπλό θεραπευτικό σχήμα

Η OPTIMISMM είναι η πρώτη προοπτική μελέτη Φάσης III που αξιολόγησε ένα τριπλό θεραπευτικό σχήμα με βάση τα IMiDs® στο πλαίσιο της πρώιμης υποτροπής, στην οποία εντάχθηκαν ασθενείς που είχαν λάβει στο παρελθόν θεραπεία με λεναλιδομίδη και ήταν, στην πλειονότητά τους, ανθεκτικοί σε αυτή.

Στην OPTIMISMM, το συνδυαστικό θεραπευτικό σχήμα της πομαλιδομίδης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου ή εξέλιξης της νόσου κατά 39% έναντι της θεραπείας με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης (11,2 μήνες έναντι 7,1 μηνών, αντίστοιχα, p=<0,0001). Για τους 226 ασθενείς που είχαν λάβει μία προηγούμενη γραμμή θεραπείας, η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 20,7 μήνες έναντι 11,6 μηνών, αντίστοιχα.

Η μελέτη OPTIMISMM μπορεί να αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα στην καθημερινή κλινική πρακτική σε σύγκριση με άλλες δοκιμές Φάσης III στο υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα, με δεδομένο ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στη δοκιμή είχαν λάβει προηγουμένως βορτεζομίμπη και όλοι είχαν λάβει λεναλιδομίδη, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 70% που ήταν ανθεκτικοί στη θεραπεία με λεναλιδομίδη.

Ποσοστό ανταπόκρισης (ORR) ίσο με 71,7%

Περαιτέρω δεδομένα σχετικά με τη χρήση της πομαλιδομίδης στο υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα μετά τη θεραπεία με λεναλιδομίδη προήλθαν από τα αποτελέσματα της ανοιχτής μελέτης Φάσης ΙΙ MM-014 της πομαλιδομίδης σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης, με ή χωρίς δαρατουμουμάμπη. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο EHA 2018 κατέδειξαν ότι η θεραπεία με πομαλιδομίδη, δαρατουμουμάμπη και δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης είχε ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό συνολικής ανταπόκρισης (ORR) ίσο με 71,7% σε ασθενείς στη δεύτερη και τρίτη γραμμή θεραπείας, με ποσοστό επιβίωσης στο 1 έτος χωρίς εξέλιξη της νόσου ίσο με 76,9%.

Η OPTIMISMM είναι η πρώτη προοπτική μελέτη Φάσης III που αξιολόγησε ένα τριπλό θεραπευτικό σχήμα με βάση τα IMiDs®

Για τους ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία τρίτης γραμμής και των οποίων η προηγούμενη θεραπεία με βάση τη λεναλιδομίδη είχε αποτύχει, η θεραπεία με πομαλιδομίδη σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη χαμηλής δόσης οδήγησε σε ποσοστό συνολικής ανταπόκρισης ίσο με 33,9% και διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου 12,2 μηνών.

Δεδομένα από δύο επιπρόσθετες αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο EHA 2018 υποδήλωσαν ότι η έγκαιρη και διαρκής αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από πολλαπλούν μυέλωμα με θεραπείες που βασίζονται σε IMiDs® (λεναλιδομίδη ή πομαλιδομίδη) οδήγησε σε επέκταση του χρόνου έως την επόμενη θεραπεία και σε βελτιωμένη επιβίωση.

Αρχικά, μία αναδρομική μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι οι ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα και κυτταρογενετικές ανωμαλίες υψηλού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία συντήρησης με λεναλιδομίδη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων είχαν λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσουν σε θεραπεία δεύτερης γραμμής σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν θεραπεία συντήρησης με λεναλιδομίδη (24% έναντι 59%, αντίστοιχα). Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης σημαντικά μεγαλύτερο διάμεσο χρόνο έως την επόμενη θεραπεία (38,8 έναντι 2,8 μηνών, αντίστοιχα, p=<0,001).

Χρόνος επιβίωσης

Στη δεύτερη ανάλυση, αναπτύχθηκε ένα μοντέλο (CONNECT® MM) που χρησιμοποίησε την προοπτική παρακολούθηση μίας κοόρτης (ομάδα ασθενών που μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά) για την εξέταση των κλινικών εκβάσεων με βάση τη θεραπευτική αλληλουχία στο πολλαπλούν μυέλωμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο χρόνος επιβίωσης ήταν μεγαλύτερος για τους ασθενείς που έλαβαν για πρώτη φορά θεραπεία με λεναλιδομίδη ή πομαλιδομίδη, με ή χωρίς έναν αναστολέα πρωτεασώματος, και στη συνέχεια άλλαξαν σε θεραπεία με λεναλιδομίδη ή πομαλιδομίδη, σε συνδυασμό με έναν αναστολέα πρωτεασώματος (διάμεση συνολική επιβίωση = 61,9 μήνες, ποσοστό 3ετούς επιβίωσης = 71%).

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με λεναλιδομίδη ή πομαλιδομίδη κατά το χρονικό σημείο της εξέλιξης της νόσου μπορεί να παρέχει οφέλη που διατηρούνται ακόμη και σε ασθενείς που παρουσίασαν κατά το παρελθόν εξέλιξη με ένα θεραπευτικό σχήμα με βάση τη λεναλιδομίδη ή την πομαλιδομίδη.

Το 2018, ένας εκτιμώμενος αριθμός >40.000 νέων περιστατικών πολλαπλού μυελώματος θα διαγνωσθούν μόνο στην Ευρώπη, αν και τα ποσοστά επίπτωσης παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Παρά το ότι η κοινότητα του πολλαπλούν μυελώματος καλωσόρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη θεραπεία, η οποία έχει βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης στο διάστημα των τελευταίων 15 ετών, η νόσος παραμένει ανίατη.

Σχετικά με τις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες της Celgene (IMiDs®)

Οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες (IMiDs®) είναι μικρά μόρια που έχει αναπτύξει η Celgene, τα οποία χορηγούνται από του στόματος, για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων του αίματος.

Οι παράγοντες IMiD® εκτιμάται πως έχουν πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης. Έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων, τον πολλαπλασιασμό της πρωτεΐνης IL-2 καθώς και τη δράση των CD8+ εκτελεστικών Τ-κυττάρων.

Οι παράγοντες IMiD έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζουν τη διέγερση και την έκφραση των φυσικών φονικών κυττάρων (NK), δρώντας εντός του περιβάλλοντος του κυττάρου για τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε αυτό να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, ενώ επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και απευθείας.

Επιπροσθέτως των ανοσοτροποποιητικών ιδιοτήτων τους, οι παράγοντες IMiD, σύμφωνα με την υφιστάμενη παραδοχή, έχουν αντινεοπλασματική και αντιαγγειογενετική δράση. Το χαρτοφυλάκιο των παραγόντων IMiD της Celgene έχει καταστεί το θεμέλιο της έρευνας στο πολλαπλούν μυέλωμα, με αυξανόμενο αριθμό μελετών που διερευνούν αυτούς τους παράγοντες ως συνδυαστικούς εταίρους σε ένα μεγάλο εύρος πλαισίων της νόσου.

Σχετικά με τη λεναλιδομίδη

Η λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα (ΠΜ), στους οποίους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία. Η λεναλιδομίδη ενδείκνυται ως θεραπεία συντήρησης σε ενήλικες ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν ΠΜ μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων (αυτόλογη HSCT).

Η λεναλιδομίδη ως θεραπεία συνδυασμού ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ΠΜ, στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί προηγούμενη θεραπεία και οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση.

Η λεναλιδομίδη ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με εξαρτώμενη από μεταγγίσεις αναιμία που οφείλεται σε μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα χαμηλού ή μεσαίου-1 κινδύνου, τα οποία σχετίζονται με τη μεμονωμένη κυτταρογενετική ανωμαλία της απώλειας του μακρού σκέλους του χρωμοσώματος 5q, όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι ανεπαρκείς ή ακατάλληλες.

Η λεναλιδομίδη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα. Η λεναλιδομίδη δεν ενδείκνυται και δεν συνιστάται για τη θεραπεία ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία εκτός του πλαισίου των ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών.

Σχετικά με την πομαλιδομίδη

Η πομαλιδομίδη σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη ενδείκνυται στη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων τόσο της λεναλιδομίδης όσο και της βορτεζομίμπης, και έχουν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου κατά το διάστημα της τελευταίας θεραπείας τους.

Σχετικά με τη Celgene

Η Celgene Corporation, με έδρα στο Summit του New Jersey, είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και φλεγμονωδών νοσημάτων μέσω γονιδιακής και πρωτεινικής ρύθμισης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ