Αξίζει να δειςΤι σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές το 2022 - Η «μάχη» κατά του κορωνοϊού

Τι σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές το 2022 – Η «μάχη» κατά του κορωνοϊού

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Οι Pfizer, Moderna, Regeneron και πολλές άλλες φαρμακευτικές και εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης παρουσίασαν στο πρόσφατο 40ο ετήσιο συνέδριο «JP Morgan Healthcare Conference» τα σχέδια του 2022 για την καταπολέμηση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι Pfizer, Moderna, Regeneron και πολλές άλλες φαρμακευτικές και εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης παρουσίασαν στο πρόσφατο 40ο ετήσιο συνέδριο «JP Morgan Healthcare Conference» τα σχέδια του 2022 για την καταπολέμηση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο φετινό Συνέδριο, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα event της χρονιάς στο χώρο του φαρμάκου, συμμετείχαν εκατοντάδες φαρμακευτικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους το 2021 αλλά και τι αναμένουν για το 2022.

Σύμφωνα με το Forbes, κυρίαρχη θέση σε κάθε συζήτηση είχε η διετής πλέον πανδημία του κορωνοϊού, καθώς αρκετές από τις εταιρείες που παρευρίσκονταν στο «JP Morgan Healthcare Conference» εμπλέκονται στην ανάπτυξη θεραπειών, εμβολίων και τεστ για την Covid-19.

Ειδικά εμβόλια για κάθε μετάλλαξη και συνδυαστικά

«Έχουμε έναν ιό που είναι πολύ πιο δύσκολο να τον αντιμετωπίσουμε από όσο πιστεύαμε αρχικά» όπως τόνισε ο ελληνικής καταγωγής CEO της Pfizer, κ. Άλμπερτ Μπουρλά, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων της Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά, η Pfizer εργάζεται για την αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου της, που θα αντιμετωπίσει την Όμικρον και άλλες μεταλλάξεις. Τα στοιχεία γι’ αυτό το σκεύασμα θα είναι διαθέσιμα τον ερχόμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, η Pfizer αλλάζει ήδη τις γραμμές παραγωγής για το αναβαθμισμένο εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή, ο CEO της BioNTech, κ. Ουγκούρ Σαχίν, επανέλαβε πολλά από τα πρώτα σχόλια του κ. Μπουρλά, σχετικά με το υφιστάμενο εμβόλιο που έχουν αναπτύξει από κοινού οι δύο φαρμακευτικές. Ο κ. Σαχίν αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η BioNTech, προκειμένου να σημαίνει «συναγερμό» σχετικά με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, το οποίο μπορεί να προειδοποιήσει για δυνητικά ανησυχητικές παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, πριν ακόμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Novavax: Ενισχυτική δόση «2 σε 1»

Η Novavax άρχισε τις παραδόσεις του δικού της εμβολίου κατά του κορωνοϊού το προηγούμενο τρίμηνο και οι χορηγήσεις των πρώτων δόσεων πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα. Η Novavax έστειλε 10 εκατ. δόσεις στην Ινδονησία, ενώ άλλα 40 εκατ. δόσεις έχουν δρομολογηθεί προς παράδοση.

Συνολικά, η Novavax αναμένεται να παραδώσει 27 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη το τρέχον τρίμηνο, ενώ περισσότερες από 40 εκατ. δόσεις αναμένονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ο CEO της Novavax, κ. Στάνλεϊ Ερκ παρατήρησε ότι αυτή η ροή υποδηλώνει ζήτηση που υπερνικά την όποια επιφύλαξη για το εμβόλιο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το σκεύασμα της βασίζεται στην πλέον «ώριμη» τεχνολογία.

«Ο κόσμος θέλει μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση με βάση την πρωτεΐνη», όπως επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το εμβόλιο της Novavax μπορεί να λάβει έγκριση για χρήση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Αυτή την περίοδο η Novavax πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη μιας ενισχυτικής δόσης «2 σε 1», δηλαδή κατά της covid-19 και της γρίπης συγχρόνως.

Moderna: Αντιμετώπιση πολλών αναπνευστικών ιών μαζί

Από πλευράς του, ο CEO της Μoderna, κ. Στεφάν Μπανσέλ ανέφερε πως η εταιρεία του παρέδωσε 807 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 μέσα στο 2021, αποφέροντας της συνολικά έσοδα άνω των 17 δισ. δολαρίων.

Το επόμενο μεγάλο βήμα της εταιρείας είναι η προσπάθεια της να αναπτύξει ένα συνδυαστικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση πολλών αναπνευστικών ιών μαζί. Στην παρούσα φάση, πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και της γρίπης και σχεδιάζει να το αναβαθμίσει τα επόμενα χρόνια ώστε να συμπεριλάβει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και το κοινό κρυολόγημα. «Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό», όπως τόνισε ο Μπανσέλ.

Περισσότερα αντισώματα, αντιικά φάρμακα και νέες θεραπείες

Την προηγούμενη χρονιά, το 2021, η φαρμακευτική επιχείρηση Regeneron παρέδωσε 2,8 εκατ. δόσεις του κοκτέιλ αντισωμάτων που χρησιμοποιεί για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Συνολικά είχε έσοδα 5,8 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Λέοναρντ Σλάιφερ.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον, αλλά η Regeneron σχεδιάζει να διαθέσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στην αγορά τα –προσφάτως εγκεκριμένα– μονοκλωνικά αντισώματα που δρουν και κατά της νέας μετάλλαξης. φαρμακευτικές

«Έχουμε αρχίσει να αυξάνουμε την παραγωγή», όπως σημείωσε από πλευρά του ο κ. Γιώργος Γιανκόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας. Κύριο μέλημα της Regeneron τα επόμενα χρόνια θα είναι η παροχή αντισωμάτων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, για τους οποίους τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά. φαρμακευτικές

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Pfizer ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να παράγει 120 εκατ. χάπια Paxlovid, της αντιικής θεραπείας για τον κορωνοϊό. Μολονότι η ποσότητα υπερβαίνει τις προπαραγγελίες που έχει μέχρι στιγμής ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα παραγγείλουν μεγαλύτερες ποσότητες του Paxlovid, για απόθεμα.

Τόσο η GSK όσο και η Vir εστίασαν στη θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν από κοινού το sotrovimab. Το 2021, οι φαρμακευτικές εταιρείες πούλησαν πάνω από 750.000 δόσεις της θεραπείας, η οποία εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική κατά της Όμικρον. Μάλιστα, σχεδιάζουν να παράγουν 2 εκατ. δόσεις μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022. Οι εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για άδεια κατεπείγουσας χρήσης (EUA) της ενέσιμης έκδοσης του sotrovimab, η οποία θα διευκολύνει τη διανομή του. φαρμακευτικές

Η Vir εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός αντισώματος «νέας γενιάς» κατά του κορωνοϊού, ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις του ιού, αλλά και ενός μικρομοριακού φαρμάκου ως θεραπείας κατά πολλαπλών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, της Covid-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.

Η ζήτηση για τα τεστ συνεχίζεται

Η Abbott, στοχεύει να παράγει πλέον πάνω από 100 εκατ. rapid test τον μήνα, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της. Όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας, κ. Ρόμπερτ Φορντ, η ζήτηση για τα τεστ θα επιβραδυνθεί μεν μόλις περάσει το τρέχον πανδημικό κύμα, όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον κυριαρχεί. Ωστόσο θα εξακολουθήσει να υπάρχει ζήτηση, ιδίως από τα σχολεία που χρησιμοποιούν τα rapid test ως εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας, αλλά και για να μπορέσουν να λειτουργούν δια ζώσης. φαρμακευτικές

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ