- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Την αξιοπιστία των δεδομένων που δημοσιεύθηκαν από Ρώσους επιδημιολόγους για τις κλινικές δοκιμές σε πρώιμο στάδιο του εμβολίου «Sputnik V» κατά του κορωνοϊού, αμφισβητεί ανοιχτά ομάδα 27 επιστημόνων, καλώντας τη Ρωσία να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The Lancet».
Σε σχετική επιστολή τους προς την επιθεώρηση «The Lancet», η ομάδα επιστημόνων επισημαίνει ότι τα δεδομένα είναι ελλιπή και παρουσιάζουν κάποια «απίθανα μοτίβα». Το Ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya δημοσίευσε τα αρχικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου την περασμένη Παρασκευή.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ομάδες συμμετεχόντων είχαν παρουσιάσει τα ίδια επίπεδα αντισωμάτων σε διαφορετικά σημεία της μελέτης. Συνολικά, υπάρχουν 27 υπογράφοντες στην επιστολή μέχρι στιγμής. Κυρίως είναι επιστήμονες από την Ευρώπη, αλλά και αρκετοί από τις ΗΠΑ και την Ασία.
Τι αναφέρουν στην επιστολή
«Υπάρχουν πολλά μοτίβα δεδομένων που εμφανίζονται επανειλημμένα στις εν λόγω δοκιμές», αναφέρει η επιστολή.
«Με βάση απλές πιθανολογικές αξιολογήσεις, το γεγονός παρατήρησης τόσων σημείων δεδομένων που διατηρούνται μεταξύ διαφορετικών πειραμάτων είναι πολύ απίθανο».
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη πρωτότυπων αριθμητικών δεδομένων που παρουσιάστηκαν στο «The Lancet». Όπως υποστηρίζουν «δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων που παρουσιάζονται. Ειδικά όσον αφορά στις προφανείς διπλές αναφορές που εντοπίστηκαν».
«Μολονότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η έρευνα που περιγράφεται στο άρθρο που δημοσίευσε το “The Lancet” παρουσιάζει πολλά διαφορετικά σημεία ανησυχίας», ανέφερε ο κ. Enrico Bucci, καθηγητής στο Temple University των ΗΠΑ, σε ξεχωριστή ανάρτησή του. Ο κ. Bucci ήταν επίσης ένας από τους αρχικούς συγγραφείς και υπογράφοντες της επιστολής.
Εξηγώντας τις ανησυχίες των επιστημόνων, ο κ. Bucci δήλωσε στο CNBC, ότι «ως ομάδα επιστημόνων, πιστεύουμε ότι τα δημοσιευμένα δεδομένα δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα. Χρειαζόμαστε εξηγήσεις και διευκρινίσεις. Υπάρχουν δεδομένα που απουσιάζουν και περίεργα «μοτίβα» μεταξύ των δεδομένων. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με αυτό το εμβόλιο δίχως να έχουμε πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα» όπως πρόσθεσε.
Κριτική του εμβολίου
Νωρίτερα, το Gamaleya είχε απορρίψει την κριτική του εμβολίου (Sputnik V), με τον κ. Denis Logunov, αναπληρωτή διευθυντή του ινστιτούτου, να αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «τα δημοσιευμένα αποτελέσματα είναι αυθεντικά και ακριβή. Εξετάστηκαν από πέντε αναλυτές του The Lancet», όπως μετέδωσε το Reuters.
Λέγοντας ότι ήταν ασυνήθιστο να μην παρουσιαστούν τα πλήρη δεδομένα από κλινικές δοκιμές, ο κ. Bucci έκανε σύγκριση με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών πρώιμου σταδίου του εμβολίου της AstraZeneca. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ανέφερε, οι συγγραφείς της μελέτης παρείχαν 128 σελίδες συμπληρωματικού υλικού για τους συναδέλφους. «Αν συγκρίνεις τις δύο μελέτες… μπορείς να δεις ότι λείπει κάτι στη ρωσική μελέτη» σημείωσε.
Το εμβόλιο «Sputnik V» έλαβε έγκριση από την Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο. Είναι το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που έλαβε το «πράσινο φως» παρά τις ανησυχίες ότι το εμβόλιο δεν είχε υποβληθεί ακόμη σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας Φάσης 3.
Η Ρωσία έχει απορρίψει τις κριτικές για το εμβόλιο της, υποστηρίζοντας ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Στα τέλη Αυγούστου, ο κ. Logunov δήλωσε ότι περαιτέρω κλινικές δοκιμές του εμβολίου θα περιλάμβαναν 40.000 συμμετέχοντες.
Ξεκίνησαν οι δοκιμές Φάσης ΙΙΙ
Περίπου 40.000 θα είναι οι εθελοντές που θα εμβολιασθούν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, όπως δήλωσε ο κ. Κιρίλ Ντμίτριεφ , πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου.
«Συνεχίζονται οι εγγραφές για 40.000 εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 36.000 εθελοντές . Δηλαδή στη πραγματικότητα σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας έχουμε σχεδόν διαμορφώσει το δείγμα των 40.000 εθελοντών», δήλωσε ο κ. Ντμίτριεφ.
Κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Μέση Ανατολή, στη Βραζιλία , στην Ινδία, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τις 25-30.000 εθελοντές θα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.
Το RDIF συμφώνησε για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε ο κ. Ντμίτριεφ, λέγοντας πως παραμένει ανοιχτό να υπογράψει νέες συμφωνίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στο εξωτερικό.
Η Βραζιλία, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αγοράσει επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου, εκτιμώντας ότι οι πρώτες παρτίδες μπορεί να φθάσουν στη Βραζιλία τον Νοέμβριο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα