- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Σε περισσότερα από 60 σκευάσματα στη χώρα μας εμπεριέχεται η «ένοχη» για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο δραστική diclofenac (δικλοφαινάκη), που χρησιμοποιείται ευρέως σε φάρμακα με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal», η αναλγητική ουσία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επιστημονική μελέτη
Η νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που συνέκρινε το εν λόγω φάρμακο με την παρακεταμόλη και με άλλα παραδοσιακά αναλγητικά, επισημαίνει ότι το diclofenac δεν πρέπει να διατίθεται χωρίς συνταγογράφηση και στη συσκευασία του πρέπει πλέον να αναγράφεται προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει.
Η δικλοφαινάκη είναι φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πόνων και των φλεγμονών σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και είναι μη συνταγογραφούμενο.
Τα στοιχεία
Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον δρα Μόρτεν Σμιντ, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια άτομα, συγκρίνοντας όσους είχαν πάρει δικλοφαινάκη (μέση ηλικία 46 ετών) με όσους είχαν πάρει παρακεταμόλη, άλλα ΜΣΑΦ (ιμπουπροφέν, ναπροξέν) ή κανένα ΜΣΑΦ.
Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών περιστατικών μεταξύ όσων είχαν πάρει δικλοφαινάκη επί ένα μήνα.
Τα προβλήματα περιλάμβαναν εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και γαστρεντερικής αιμορραγίας.
Ο αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ισχύει ακόμη και για χαμηλές δόσεις του φαρμάκου.
Στην Ελλάδα…
Στη χώρα μας, η δραστική diclofenac κυκλοφορεί από 30 περίπου φαρμακευτικές επιχειρήσεις και σε περισσότερες από 60 γνωστά σκευάσματα όπως: Voltaren, Pennsaid, Counterflame, κ.α. Μεταξύ άλλων, Angelini Pharma Hellas, Demo ABEE, GlaxoSmithKline, Libytec, Novartis, Rafarm, κ.α. διαθέτουν τη δραστική σε σκευάσματα τους…