TOP NEWSRinvoq: «Πράσινο φως» από FDA σε χάπι για τη νόσο του Crohn

Rinvoq: «Πράσινο φως» από FDA σε χάπι για τη νόσο του Crohn

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στην έγκριση του Rinvoq (upadacitinib) της φαρμακευτικής επιχείρησης AbbVie προχώρησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής νόσου του Crohn, σε ενήλικες που δεν έχουν ανταποκριθεί σε ένα ή περισσότερα φάρμακα TNF αναστολέα. Αυτή η έγκριση προσθέτει μια έβδομη ένδειξη στο Rinvoq, το οποίο γίνεται το πρώτο χάπι δια του στόματος που ενδείκνυται για τη νόσο του Crohn.

Στην έγκριση του Rinvoq (upadacitinib) της φαρμακευτικής επιχείρησης AbbVie προχώρησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής νόσου του Crohn

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών, το Rinvoq (upadacitinib) που λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, είναι η πρώτη από του στόματος αγωγή για αυτή την ομάδα ασθενών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του χαπιού σε 2 δοκιμές σε 857 ασθενείς που έλαβαν είτε 45 mg είτε placebo καθημερινά για τρεις μήνες. Περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν το χάπι πέτυχαν ύφεση έναντι όσων έλαβαν placebo. Επίσης, περισσότεροι που έλαβαν το χάπι είχαν βελτίωση στην εντερική φλεγμονή.

Ο FDA, επίσης αξιολόγησε το Rinvoq (upadacitinib) ως συντηρητική αγωγή σε 343 ασθενείς που είχαν ανταποκριθεί σε λήψη 12 εβδομάδων.

Η ομάδα έλαβε 15 mg ή 30 mg μια φορά την ημέρα ή placebo για ένα χρόνο. Περισσότεροι από αυτούς στην αγωγή συντήρησης πέτυχαν υποτροπή και μειωμένη εντερική φλεγμονή έναντι αυτών που έλαβαν placebo.

«Η AbbVie αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο του Crohn που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ταχείας ανακούφισης των συμπτωμάτων, μαζί με την ορατή μείωση της βλάβης του εντερικού βλεννογόνου. Χαιρόμαστε που το Rinvoq μπορεί να προσφέρει αυτήν την ανακούφιση και είναι τώρα διαθέσιμο για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, όπως τόνισε ο Δρ Thomas Hudson, MD, ανώτερος αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της AbbVie.

Το Rinvoq είναι ένα από του στόματος δισκίο μία φορά την ημέρα. Η δόση επαγωγής (έναρξης) για τη νόσο του Crohn είναι 45 χιλιοστόγραμμα (mg) που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα για 12 εβδομάδες, ακολουθούμενη από δόση συντήρησης 15 mg ή 30 mg μία φορά την ημέρα στη συνέχεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λοιμώξεις του αναπνευστικού, αναιμία, πυρετός, ακμή, έρπης ζωστήρας και κεφαλαλγία.

Τι είναι η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάζει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου, στον ειλεό. Η νόσος Crohn επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να υπάρχουν υγιή τμήματα εντέρου μεταξύ των τμημάτων που έχουν προσβληθεί (τμηματική εντερίτιδα). Η νόσος επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη, τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας πόνο της κοιλιάς και διάρροια στον ασθενή.

Συχνότητα εμφάνισης

Νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 35 ετών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn, αν και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να νοσήσουν από την πάθηση. Επηρεάζει σε ανάλογα ποσοστά και το ανδρικό και το γυναικείο φύλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται σε άτομα που έχουν ιστορικό της πάθησης στην οικογένεια. Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 20% των ανθρώπων που παρουσιάζουν την πάθηση, έχουν κάποιο συγγενή με κάποια χρόνια φλεγμονώδη νόσο.

Αίτια

Τα αίτια της νόσου του Crohn δεν είναι γνωστά, αν και η πλειοψηφία των ερευνών καταδεικνύει ως υπαίτιες φλεγμονώδεις, ανοσολογικές ή και βακτηριακές αιτίες.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, διάρροια και απώλεια βάρους. Οι ασθενείς με ενεργό νόσο Crohn συχνά νοιώθουν πολύ κουρασμένοι και σε εξάρσεις της νόσου να έχουν και πυρετό. Η αναιμία που συχνά παρουσιάζουν συμβάλει στην κούραση.

Μία μικρή μερίδα ασθενών με νόσο του Crohn υποφέρει από τις λεγόμενες εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου, δηλαδή επεισόδια ή φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου Crohn γίνεται κυρίως με κολονοσκόπηση (αν το πρόβλημα είναι στο παχύ έντερο ή στον τελικό ειλεό), ή με ειδική απεικόνιση του λεπτού εντέρου με μαγνητική τομογραφία (μαγνητική εντερογραφία) αν πάσχει το λεπτό έντερο. Με την κολονοσκόπηση ο γιατρός είναι σε θέση να πάρει μικρά κομματάκια εντέρου (βιοψίες) και να τα στείλει για εξέταση στον παθολογοανατόμο ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Η νόσος Crohn μπορεί να υποβόσκει σε κάποιον νέο ενήλικα, ο οποίος εμφανίζει διάρροια, πόνους στην κοιλιά και απώλεια βάρους, συμπτώματα που μπορεί να διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες. Οι συνήθεις εξετάσεις αίματος είναι πιθανό να δείξουν αναιμία και γενικότερα ενδείξεις φλεγμονής.

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια ασθένεια που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια κατάσταση που έρχεται και φεύγει, δηλαδή μπορεί ένας άρρωστος να είναι εντελώς καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή να παρουσιάσει υποτροπή και συμπτώματα της αρρώστιας.

Από την στιγμή που κάποιος παρουσιάζει ένα επεισόδιο της νόσου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει άλλο ένα στο μέλλον. Για πόσο καιρό θα είναι κάποιος εντελώς καλά και πότε θα παρουσιάσει υποτροπή δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν ελάχιστα επεισόδια σε όλη τους την ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι, ευτυχώς λίγοι, έχουν συνέχεια συμπτώματα.

Διατροφή

Είναι απαραίτητο για τους ασθενείς με νόσο του Crohn να ακολουθούν μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή, αφού η νόσος προκαλεί:

  •  ανορεξία
  •  μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  •  διάρροιες

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές στις οποίες να οφείλεται η έξαρση των συμπτωμάτων, υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους: γιαούρτι, τυρί, γάλα αμυγδάλου αυγά, πουλερικά, λιπαρά ψάρια, φρούτα και λαχανικά, αβοκάντο, μαγειρεμένα καρότα, πατάτες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ