Ροή ΕιδήσεωνΠόσο κοστίζουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ

Πόσο κοστίζουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ

- Advertisement -

Περί τα 1.000 δολάρια κοστίζουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, για μία θεραπεία διάρκειας ενός μήνα.

Περί τα 1.000 δολάρια κοστίζουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, για μία θεραπεία διάρκειας ενός μήνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο αριστερός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ζήτησαν με κοινό άρθρό τους από τις φαρμακευτικές εταιρίες – τη δανέζικη Novo Nordisk και την αμερικανική Eli Lilly – να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων τους κατά της παχυσαρκίας, που είναι φορείς ελπίδας για εκατομμύρια ασθενείς.

“Τα φάρμακα αυτά μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για τους ανθρώπους όλου του κόσμου που δίνουν μάχη κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας”, έγραψαν οι δύο άνδρες στην εφημερίδα USA Today. “Ωστόσο, δεν θα φανούν χρήσιμα για τους εκατομμύρια ασθενείς που δεν έχουν τα μέσα να τα προμηθευτούν”.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπέρνι Σάντερς δίνουν αγώνα εδώ και πολύ καιρό για να μειωθούν οι υψηλές τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ και ο Δημοκρατικός πρόεδρος περιέλαβε το θέμα αυτό, στην ατζέντα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk, που χρησιμοποιούν το ίδιο μόριο (σεμαγλουτίδη) και έχουν εγκριθεί αντίστοιχα κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Η Eli Lilly διαθέτει στην αγορά τα φάρμακα Mounjaro (κατά του διαβήτη) και Zepbound (κατά της παχυσαρκίας) όπως ονομάζονται στις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούν ένα μόριο που ονομάζεται τιρζεπατίδη.

Όλα αυτά τα φάρμακα, που χορηγούνται ενέσιμα, ανήκουν σε μια νέα τάξη που μιμείται μια εντερική ορμόνη (GLP-1) και έγιναν γρήγορα ευπώλητα καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες βάρους σε σχέση με άλλες θεραπείες.

Όμως οι Novo Nordisk και Eli Lilly χρεώνουν ποσά “εξαιρετικά υψηλά”, γράφουν οι Τζο Μπάιντεν και Μπέρνι Σάντερς.

Δίνουν το παράδειγμα του Mounjaro, που κοστίζει σχεδόν 1.100 δολάρια τον μήνα και επικαλούνται μια μελέτη που δείχνει ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να παρασκευάζονται αντί λιγότερων από 5 δολαρίων τον μήνα παραμένοντας παράλληλα κερδοφόρα. Το 2023, η Novo Nordisk πραγματοποίησε κέρδη άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνουν.

Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου: δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία, και “εάν οι τιμές των φαρμάκων αυτών δεν μειωθούν σημαντικά, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πτώχευση το αμερικανικό σύστημα υγείας”, γράφουν οι δύο πολιτικοί.

Επί του παρόντος, τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται πάντα από τις ασφάλειες υγείας, θέτοντας πρόβλημα πρόσβασης το οποίο αγωνίζονται να επιλύσουν οργανώσεις ασθενών.

Ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζο Μπάιντεν σημειώνουν επίσης τις διαφορές των τιμών που πληρώνουν οι Αμερικανοί σε σχέση με άλλες χώρες.

“Εάν η Novo Nordisk και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες αρνούνται να μειώσουν σημαντικά την τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη χώρα μας και να βάλουν τέλος στην απληστία τους, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το σταματήσουμε”, καταλήγουν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ