Αξίζει να δειςΠαχυσαρκία: Ενέσιμη θεραπεία μειώνει το βάρος κατά 4,5 κιλά σ' ένα μήνα

Παχυσαρκία: Ενέσιμη θεραπεία μειώνει το βάρος κατά 4,5 κιλά σ’ ένα μήνα

- Advertisement -

Μια νέα ενέσιμη μέθοδος, που αποκαλείται «η πιο συναρπαστική μέχρι στιγμής θεραπεία για την παχυσαρκία» βοηθά τους υπέρβαρους ασθενείς να χάσουν 4,5 κιλά σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Μια νέα ενέσιμη μέθοδος, που αποκαλείται «η πιο συναρπαστική μέχρι στιγμής θεραπεία για την παχυσαρκία» βοηθά τους υπέρβαρους ασθενείς να χάσουν 4,5 κιλά σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η θεραπεία επιταχύνει την απώλεια βάρους χάρη σε ένα κοκτέιλ ορμονών που «καίει» το λίπος. Οι δοκιμές έδειξαν ότι συνέβαλλε στο να επιστρέψει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα διαβητικών ασθενών. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από μελέτη που διεξήχθη στο Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου.

Απώλεια κιλών

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές – οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 – έχασαν κατά μέσο όρο 4,3 kg. Σχεδόν το διπλάσια από ό, τι η ομάδα ελέγχου. Ενώ ένας από τους συμμετέχοντες, εμφάνισε απώλεια 5,3 kg.

Μια ένεση ή ένα χάπι είναι το «ζητούμενο» στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

«Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να βρεθούν νέα φάρμακα. Να βελτιώσουμε και να σώσουμε τη ζωή πολλών ασθενών.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις.

Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, η νέα θεραπεία είναι μη επεμβατική. Μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στους ασθενείς μας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Tricia Tan, από το Imperial College.

Μηχανισμός δράσης

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η νέα θεραπεία μιμείται αυτόν της γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass). Αλλά χωρίς τις παρενέργειες και πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης. Όπως κοιλιακό άλγος, χρόνια ναυτία, έμετο και εξουθενωτικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αποτέλεσμα του γαστρικού bypass οφείλεται σε τρεις ειδικές ορμόνες που προέρχονται από το έντερο και εκλύονται σε υψηλότερα επίπεδα μετά την επέμβαση.

Ο εν λόγω χημικός συνδυασμός, γνωστός ως GOP, μειώνει την όρεξη, προκαλεί απώλεια βάρους και βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τα σάκχαρα που απορροφώνται από τα τρόφιμα.

Προκειμένου να διαπιστώσει εάν η έγχυση των ίδιων ορμονών θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα, η ερευνητική ομάδα τις χορήγησε σε δεκαπέντε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Οι εθελοντές έλαβαν τη θεραπεία με GOP για τέσσερις εβδομάδες, χρησιμοποιώντας μια αντλία που υποδορίως προωθούσε στον οργανισμό το μείγμα για 12 ώρες. Οι ορμόνες ξεκινούσαν καθημερινά να απελευθερώνονται μία ώρα πριν το πρωινό και σταματούσαν μετά το τελευταίο γεύμα των εθελοντών.

Επέμβαση γαστρικής παράκαμψης

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματά τους με μια ομάδα 21 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Και 22 που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Όσοι είχαν υποβληθεί στη βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος. Αντίστοιχα 10,3 κιλά και 8,3 κιλά κατά την ίδια χρονική περίοδο.

«Αν και η απώλεια βάρους ήταν μικρότερη, η χρήση του GOP θα ήταν προτιμότερη καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι δυνατόν να αποκομίσουμε τα οφέλη μιας γαστρικής παράκαμψης χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής στην ίδια τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν οι περαιτέρω δοκιμές είναι επιτυχείς, στο μέλλον θα μπορούσαμε ενδεχομένως να χορηγήσουμε αυτό το είδος θεραπείας σε πολλούς περισσότερους ασθενείς», δήλωσε η Tricia Tan.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care και παρουσιάστηκε στο 79ο Συνέδριο Διαβήτη, της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη, στο Σαν Φρανσίσκο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ