Αξίζει να δειςNovartis - Dunad: Συμφωνία μαμούθ για τέσσερα φάρμακα νέας γενιάς

Novartis – Dunad: Συμφωνία μαμούθ για τέσσερα φάρμακα νέας γενιάς

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε στρατηγική συνεργασία προχώρησαν η Novartis και η Dunad Therapeutics, αξίας έως και 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία φαρμάκων νέας γενιάς μέσα από τη διάσπαση πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να θεραπεύσουν πολλές ασθένειες.

Σε στρατηγική συνεργασία προχώρησαν η Novartis και η Dunad Therapeutics, αξίας έως και 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία φαρμάκων νέας γενιάς μέσα από τη διάσπαση πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να θεραπεύσουν πολλές ασθένειες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Dunad Therapeutics θα αναπτύξει τη δική της πλατφόρμα προκειμένου να δημιουργήσει τα νέα, στοχευμένα φάρμακα διάσπασης πρωτεϊνών. Αρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη έως και τεσσάρων στόχων – φαρμάκων που έχει συμφωνηθεί με την Novartis.

Η Dunad, με έδρα στο Cambridge της Αγγλίας, «ξεπήδησε» τον περασμένο Μάρτιο μετά την υποστήριξη την Epidarex. Η μικρή πλατφόρμα μορίων της Dunad έχει την δυνατότητα να προκαλεί τις πρωτεΐνες να τροποποιούνται με στόχο τη χρήση μονοσθενών μικρών μορίων. Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την παρασκευή φαρμάκων νέας γενιάς.

Νέα φάρμακα

Η βρετανική εταιρεία πιστεύει ότι η πλατφόρμα αυτή έχει την δυνατότητα να αναπτύξει φάρμακα για χρήση από το στόμα τα οποία μπορούν να «επεκτείνουν τα πλαίσια αποδόμησης πρωτεϊνών».

Ενώ η Dunad θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του προγράμματος, η Novartis θα συνεισφέρει στη γνώση παρέχοντας πρόσβαση σε μοναδικές αναλύσεις και μοντέλα. Επίσης θα χρηματοδοτήσει πλήρως το ερευνητικό έργο.

Σε αντάλλαγμα, η Novartis θα έχει την αποκλειστική επιλογή να αναπτύξει και να εμπορευματοποιήσει τα προϊόντα που προκύπτουν από τα κλινικά προγράμματα.

Η Dunad πρόκειται να λάβει προκαταβολή 24 εκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία με την Novartis, η οποία έχει ήδη είναι παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο διάσπασης πρωτεϊνών», όπως δήλωσε ο κ. Patrick Gunning, συνιδρυτής, εν ενεργεία διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Dunad.

Το πεδίο της «αποικοδόμησης της πρωτεΐνης» έχει πλέον φτάσει σε άλλο επίπεδο και ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε πόρους που εξερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρει. Εταιρείες όπως η PhoreMost και η Kymera Therapeutics έχουν βάλει τα θεμέλια γύρω από αυτό το πεδίο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ