«Τελική ευθεία» για την έλευση του περιβόητου φαρμάκου Mounjaro (τιρζεπατίδη) στην Ελλάδα, για τους πρώτους 8.000 ασθενείς με παχυσαρκία, καθώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένονται οι πρώτες παρτίδες από την φαρμακευτική επιχείρηση Φαρμασέρβ – Lilly.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
H «χρυσοφόρος» θεραπεία με ένδειξη για την παχυσαρκία και για τον διαβήτη, η οποία χορηγείται υποδορίως εβδομαδιαία θα κυκλοφορήσει στην αρνητική λίστα, δηλαδή με συνταγή γιατρού αλλά δίχως αποζημίωση, και με μηνιαίο κόστος στα 253,05 ευρώ.
Στην Ελλάδα η πολυαναμενόμενη άφιξη του Mounjaro (η ονομασία του οποίου προέρχεται ως λογοπαίγνιο από το Mount Kilimanjaro) ακολουθεί τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων στις ΗΠΑ, όπου η θεραπεία έχει σχεδόν τετραπλάσιο κόστος, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.000 δολάρια μηνιαίως (σε 4 δοσολογικά σχήματα) όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διονύσης Φιλιώτης, Πρόεδρος της Φαρμασέρβ – Lilly.
Σε πρώτη φάση, στη χώρα μας αναμένονται οι συσκευασίες των 2,5 mg και 5 mg του ενέσιμου διαλύματος Mounjaro, από τις συνολικά 6 διαφορετικές εκδοχές κυκλοφορίας του φαρμάκου (2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg,10 mg, 12,5 mg και 15 mg).
«Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φαρμακευτική θεραπεία των ανθρώπων με παχυσαρκία, καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες έχει πλεονάζον σωματικό βάρος» όπως τονίζει ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Φαρμασέρβ-Lilly, κ. Σπύρος Φιλιώτης, εξηγώντας στο healthpharma.gr πως «Έως το τέλος του έτους αναμένονται περί τις 30.000 συσκευασίες, 4πλών δόσεων, στην ίδια τιμή, ανεξαρτήτου περιεκτικότητας της δραστικής».
Δοσολογικό σχήμα
Η δόση έναρξης της τιρζεπατίδης (Mounjaro) είναι 2,5 mg μία φορά την εβδομάδα. Μετά από 4 εβδομάδες, η δόση θα πρέπει να αυξηθεί σε 5 mg μία φορά την εβδομάδα. Εάν είναι απαραίτητο, αυξήσεις της δοσολογίας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε βήματα των 2,5 mg μετά από ένα ελάχιστο διάστημα 4 εβδομάδων με την τρέχουσα δόση. Ενώ, οι συνιστώμενες δόσεις συντήρησης είναι 5, 10 και 15 mg. Η μέγιστη δόση είναι 15 mg μία φορά την εβδομάδα.
Εάν παραλειφθεί μία δόση, θα πρέπει να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν, εντός 4 ημερών μετά την παραληφθείσα δόση. Εάν έχουν παρέλθει περισσότερες από 4 ημέρες, η παραληφθείσα δόση δεν θα πρέπει να χορηγηθεί και η επόμενη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί κανονικά την προγραμματισμένη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να επανέλθουν στο κανονικό χρονοδιάγραμμα χορήγησης του φαρμάκου, μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Φαρμασέρβ – Lilly, η ημέρα της εβδομαδιαίας χορήγησης μπορεί να αλλάξει, εάν είναι απαραίτητο, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος μεταξύ των δύο δόσεων είναι τουλάχιστον 3 ημέρες.
Μηχανισμός δράσης
Η τιρζεπατίδη (Mounjaro) είναι ένας μακράς δράσης, διπλός αγωνιστής των υποδοχέων του GIP και του GLP-1.
Και τα δύο είδη υποδοχέων ανευρίσκονται στα ενδοκρινή α και β κύτταρα του παγκρέατος, στον εγκέφαλο, την καρδιά, το αγγειακό δίκτυο, τα ανοσοκύτταρα (λευκοκύτταρα), το έντερο και τον νεφρό. Υποδοχείς του GIP ανευρίσκονται επίσης στα λιποκύτταρα. Η τιρζεπατίδη είναι εξαιρετικά εκλεκτική για τους ανθρώπινους υποδοχείς του GIP και του GLP-1.
Η τιρζεπατίδη έχει μεγάλη συγγένεια τόσο με τους υποδοχείς του GIP όσο και του GLP-1. Η δράση της τιρζεπατίδης στον υποδοχέα GIP είναι παρόμοια με εκείνη της εγγενούς ορμόνης GIP. Η δράση της τιρζεπατίδης στον υποδοχέα GLP-1 είναι χαμηλότερη έναντι εκείνης της εγγενούς ορμόνης GLP-1.
Αποτελεσματικότητα
Το Mounjaro είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περί το 15% του σωματικού βάρους (σε υψηλή δόση το ποσοστό μπορεί να φθάσει έως και 26%). Η αποτελεσματικότητα του μετρήθηκε σε μια μελέτη στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενήλικες με παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω των 30 kg/m2) ή υπερβάλλον βάρος (ΔΜΣ μεταξύ 27 και 30 kg/m2), οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας που σχετιζόταν με το βάρος.
Στην εν λόγω μελέτη, τα άτομα που χρησιμοποίησαν το Mounjaro σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική άσκηση επί 72 εβδομάδες μείωσαν το βάρος τους κατά τουλάχιστον 15% κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη δόση που έλαβαν, σε σύγκριση με 3% στα άτομα, που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Πάνω από το 85% των ατόμων που έλαβαν Mounjaro κατάφεραν να μειώσουν το βάρος τους κατά τουλάχιστον 5%, σε σύγκριση με το 35% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Mounjaro (ενδέχεται να εμφανιστούν σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας) και διάρροια. Δυσκοιλιότητα και έμετος παρατηρήθηκαν σε έως και 1 στα 10 άτομα.
Ανοδικές εκτιμήσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μητρικής εταιρείας Eli Lilly, η αυξανόμενη ζήτηση για θεραπείες κατά του διαβήτη και της απώλειας βάρους αναμένεται να συμβάλουν σε ένα «δυναμικό» 2024, όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα.
Όπως μεταδίδει το Assocciated Press, τα έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 22% φέτος, καθοδηγούμενες από τους «αστέρες» του χαρτοφυλακίου της Lilly: Τα φάρμακα Mounjaro και Zepbound.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον πλανήτη αναμένει ότι τα κέρδη της στο σύνολο του 2024 θα βρεθούν στο εύρος των 16,1 – 16,6 δολαρίων ανά μετοχή, από τα 13,5 – 14 δολ. που προέβλεπε προηγουμένως.
Παράλληλα, εκτιμά ότι ο τζίρος της θα ανέλθει στα 45,4 – 46,6 δισ. δολάρια, ένα εύρος αυξημένο κατά 3 δισ. και στα δύο άκρα του έναντι του προηγούμενου guidance που είχε δώσει.
Όπως ανέφερε νωρίτερα αυτό το έτος η εταιρεία, η ισχυρή αναβάθμιση του outlook “υπαγορεύτηκε κυρίως από την ισχυρή απόδοση” των Mounjaro και Zepbound και έρχεται εν μέρει μετά τη “πιο καθαρή αποσαφήνιση” της επέκτασης της παραγωγής της εταιρείας, καθώς και ενόψει του προγραμματισμένου λανσαρίσματος του Mounjaro και εκτός των ΗΠΑ.
Πάντως, σύμφωνα με την Lilly, η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εκπλήρωση των παραγγελιών για το Mounjaro, οδηγώντας κατά συνέπεια σε καθυστερήσεις. Η εταιρεία εκτιμά ότι αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί, μολονότι αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα.
Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία είναι η νόσος του ενεργειακού μεταβολισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα σαν αποτέλεσμα διαταραχής του ενεργειακού ισοζυγίου, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ της πρόληψης και της κατανάλωσης ενέργειας. Η παχυσαρκία (και ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία) σχετίζεται με πολλά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Τα σκευάσματα που στοχεύουν στη μείωση του βάρους είναι εξαιρετικά δημοφιλή τον τελευταίο καιρό όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά και μεταξύ των παρασκευαστριών φαρμακευτικών εταιρειών ως η πρόκληση που θα τους οδηγήσει σε μια νέα μεγάλη επιτυχία, η οποία εκτός από κύρος, θα τους αποφέρει και τεράστια κέρδη.
Στόχος πάντα είναι μεταξύ των εταιρειών, η επόμενη γενιά φαρμάκων να είναι περισσότερο «φιλική» προς τους ασθενείς, δηλαδή να τους βολεύουν στη χρήση και να μην προκαλούν παρενέργειες.
Σήμερα, η παχυσαρκία περιγράφεται ως μία χρόνια νόσος, η οποία σχετίζεται με πολλές συννοσηρότητες. Το γεγονός ότι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή δεν αποτελεί στην πλειονότητά του αυτό που θα αποκαλούσαμε «υγιεινό», οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αντιμετώπιση του φαινομένου θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπευτικής αγωγής και αλλαγής συνθηκών ζωής.
Η παχυσαρκία συνοδεύεται από σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά εμπόδια. Είναι καιρός, όμως, πλέον να αντιμετωπίσουμε τις εσφαλμένες αντιλήψεις, να εξαλείψουμε το στίγμα και να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με αυτήν την ασθένεια.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα