- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Αυξημένα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα δείχνει η συνδυαστική θεραπεία με τα σκευάσματα Opdivo και Yervoy της φαρμακευτικής επιχείρησης Bristol-Myers Squibb, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την μελέτη Checkmate-067, στο ετήσιο συνέδριο European Society for Medical Oncology Congress (ESMO 2019).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσίασε η Bristol-Myers Squibb, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα που έλαβαν θεραπεία με Opdivo και Yervoy παρέμεναν εν ζωή μετά από πέντε χρόνια.
Στην πενταετή ανάλυση -την μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση μελέτη Φάσης 3 του συνδυασμού φαρμάκων- καταδεικνύεται ότι το 52% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Opdivo και Yervoy παρέμενε εν ζωή. Το 44% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία μόνο με Opdivo παρέμενε εν ζωή. Ενώ μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μονοθεραπεία με το Yervoy, το 26% είχε επιβιώσει στη διάρκεια της 5ετούς μελέτης.
Αξιοσημείωτο είναι πως η συνδυαστική θεραπεία Opdivo-Yervoy -οι δύο συνδυαστικές ανοσοθεραπείες- συνέχισαν να έχουν αποτελεσματικότητα ακόμα και στους ασθενείς που σταμάτησαν να την λαμβάνουν λόγω παρενεργειών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης κ. James Larkin από το Royal Marsden NHS Foundation Trust στο Λονδίνο.
Ανασύνταξη ανοσοποιητικού
«Ένα από τα βασικά σημεία της συνδυαστικής ανοσοθεραπείας είναι ότι μπορεί να ανασυνταχθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα και σε σύντομη διάρκεια θεραπείας στο μελάνωμα», όπως υπογράμμισε ο κ. James Larkin. «Η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με άλλες θεραπείες. Όπως η χημειοθεραπεία για παράδειγμα, που απαιτεί έναν πλήρη κύκλο θεραπείας για να είναι αποτελεσματική».
Το πλεονέκτημα επιβίωσης ισχύει ακόμα περισσότερο για τους ασθενείς με BRAF μεταλλάξεις. Η μελέτη έδειξε ότι το 60% των ασθενών με μετάλλαξη BRAF παρέμενε ακόμα εν ζωή μετά από πέντε χρόνια. Ως μονοθεραπεία, το 46% των ασθενών με Opdivo και το 30% των ασθενών του Yervoy ζούσαν ακόμα.
«Τα φάρμακα που προορίζονται για την μετάλλαξη BRAF (μελάνωμα) έχουν εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία επιβίωσης. Οι ογκολόγοι πρέπει να σταθμίσουν τις δύο προσεγγίσεις», όπως δήλωσε η Teresa Amaral, MD, του Κέντρου Dermato-oncology, Eberhard Karls University στην Γερμανία.
«Πριν από δέκα χρόνια, η πενταετής επιβίωση στο μελάνωμα ήταν περίπου 5%», όπως σημείωσε ο κ. Larkin. «Προτεραιότητα τώρα είναι να βρούμε τρόπους για να θεραπεύσουμε το υπόλοιπο 50%».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα