- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Τρία θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντίστοιχες δοσολογίες για την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 εκτός νοσοκομείου, με τη χορήγηση των δραστικών αζιθρομυκίνη, φωσφορική χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη έναντι των επιπλοκών που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έχει εγκρίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στα επιβεβαιωμένα περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλείας, υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις που ανάλογα καθορίζουν και τη χορήγηση των φαρμάκων (αζιθρομυκίνη, φωσφορική χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη), σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Τα χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου περιστατικά λαμβάνουν διαφορετική θεραπευτική αγωγή. Ο οικογενειακός γιατρός αξιολογεί την κλινική εικόνα και τις εργαστηριακές εξετάσεις του ασθενούς. Ωστόσο, όταν ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστική δυσχέρεια ή έχει κορεσμό οξυγόνου ≤93%, ανεξαρτήτως της ομάδας κινδύνου που συγκαταλέγεται, εισάγεται στο νοσοκομείο.
Στη χαμηλού κινδύνου ομάδα, τα κύρια χαρακτηριστικά του ασθενούς είναι να μην εμφανίζει συμπτώματα (ασυμπτωματικοί) ή όσοι έχουν ήπιες ενδείξεις της νόσου. Δηλαδή, πυρετό κάτω από 38,5 C, βήχα και φαρυγγαλγία. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν όσοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι κάτω των 65 ετών και αναπνέουν φυσιολογικά.
Κορωνοϊός: Υποκείμενα νοσήματα
Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ανοσοκαταστολή (καρκίνοι υπό ενεργό θεραπεία, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, ανοσοανεπάρκειες, μη καλώς ελεγχόμενη HIV λοίμωξη, κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα), σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και νοσογόνος παχυσαρκία (ΒΜΙ >40).
Γι’ αυτή την περίπτωση ασθενών, ο ΕΟΔΥ συνιστά παρακολούθηση κατ’ οίκον. Εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση ή σημειωθεί επιδείνωση των συμπτωμάτων ο ασθενής θα πρέπει να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Κορωνοϊός: Ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου περιστατικά
Στην κατηγορία των ασθενών ενδιάμεσου κινδύνου εντάσσονται περιστατικά με πυρετό κάτω από 38,5 C, εμφάνιση βήχα, φαρυγγαλγία, συνδυαστικά με την παρουσία
Στην περίπτωση ενδιάμεσου κινδύνου για έναν ασθενή, ο ΕΟΔΥ συνιστά τη χορήγηση σκευασμάτων με αζιθρομυκίνη, φωσφορική χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με αντιμικροβιακή αγωγή πνευμονίας από την κοινότητα.
Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπονται τα εξής φάρμακα:
- Αζιθρομυκίνη: 500mg άπαξ ημερησίως επί 7 ημέρες (απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για πιθανή καρδιοτοξικότητα)
- Υδροξυχλωροκίνη: 400mg ανά 12ωρο την πρώτη ημέρα και 200mg x 2 τις επόμενες 5-7 ημέρες (ή 400mg x1).
- Φωσφορική χλωροκίνη: 500mg x 2 για 5-7 ημέρες. (απαιτείται προσοχή για πιθανή καρδιοτοξικότητα: παράταση QT> 500msec, μυασθένεια gravis, πορφυρία, επιληψία, βλάβη αμφιβληστροειδούς, έλλειψη G6PD και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Αν το αρχικό QTc 450-500, καθημερινό ΗΚΓ και τακτική παρακολούθηση βιοχημικών παραμέτρων).
Οι ασθενείς με χαρακτηριστική συμπτωματολογία, όπως πυρετό ≥38.50 C, βήχας, εύκολη
κόπωση, δύσπνοια, συνδυαστικά με υποκείμενο νόσημα και άνω των ετών, με CXR ή CT (+), θα πρέπει να εισάγονται στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται ο θεραπευτικός αλγόριθμος ασθενούς με COVID-19 λοίμωξη (κορωνοϊός). Δείτε τις σχετικές οδηγίες πατώντας εδώ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα