- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία κλινικής δοκιμής για την υδροξυχλωροκίνη -ως καθολική θεραπεία- σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε 368 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωναϊού στο Veterans Health Administration.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών με βάση την υδροξυχλωροκίνη, καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι μεταξύ εκείνων που την έλαβαν, έναντι της τυπικής φαρμακευτικής αγωγής.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 368 ασθενείς, αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα μέχρι τώρα για την υδροξυχλωροκίνη -με ή χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη- για τη θεραπεία της όσου COVID-19.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο medrxiv.org και έχει υποβληθεί στο New England Journal of Medicine. Τη μελέτη χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Στην μελέτη, περίπου το 28% των ασθενών (97) στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με τη συνήθη φροντίδα, απεβίωσε. Ενώ, στους 158 ασθενείς που δεν έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, το ποσοστό θνησιμότητας ανήλθε σε 11,4%.
Περίπου το 22% εκείνων που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη συνδυαστικά με αζιθρομυκίνη απεβίωσαν. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτής της ομάδας και εκείνων που έλαβαν συνήθη φροντίδα δεν θεωρήθηκε αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να αποκλείσει άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον δείκτη επιβίωσης.
Η υδροξυχλωροκίνη δεν επέφερε καμία διαφορά στην ανάγκη για αναπνευστική υποβοήθηση.
Οι ερευνητές δεν ανέφεραν παρενέργειες, αλλά σημείωσαν ενδείξεις ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να έχει καταστρέψει άλλα όργανα. Το φάρμακο είναι γνωστό ότι έχει δυνητικά σοβαρές παρενέργειες. Συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καρδιακού παλμού με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο.
Η υδροξυχλωροκίνη, που πωλείται με το εμπορικό σήμα Plaquenil μεταξύ άλλων, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων τύπων ελονοσίας.
Υδροξυχλωροκίνη: Αντιδράσεις κατά Ραούλτ
Προ δεκαημέρου περίπου, αντιδράσεις προκάλεσαν και τα αποτελέσματα μελέτης για τα φάρμακα με υδροξυχλωροκίνη (παράγωγο της χλωροκίνης) που έδωσε στη δημοσιότητα το ερευνητικό ινστιτούτο του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, στη Μασσαλία.
Η σύνοψη της μελέτης για τα πλεονεκτήματα της υδροξυχλωροκίνης προκάλεσε αντιδράσεις, λόγω της μεθοδολογίας της. Ταυτόχρονα, νέες επικρίσεις από τους συναδέλφους του στον ιατρικό κόσμο άρχισαν πάλι να ξεπροβάλλουν.
«Η υδροξυχλωροκίνη (που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας) σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη (σ.σ. είδος αντιβιοτικού) χορηγούμενη αμέσως μετά τη διάγνωση, είναι μια αποτελεσματική και ακίνδυνη θεραπεία για τον κορονοϊό» αναφέρεται στο συμπέρασμα αυτής της σύντομης προδημοσίευσης.
Τι έδειξε η μελέτη
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, 1.061 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό έλαβαν για διάστημα «τουλάχιστον τριών ημερών» αυτή την θεραπεία που προωθείται από τον ειδικό στις λοιμώδεις ασθένειες καθηγητή κ. Ραούλτ.
Μετά την πάροδο 10 ημερών, πάνω από εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,7%) είχαν μηδενικό ιικό φορτίο. Δηλαδή δεν εντοπιζόταν πλέον ο κορονοϊός στα δείγματα που ελήφθησαν.
Πέντε από τους ασθενείς, ηλικίας από 74 έως 95 ετών, (ποσοστό 0,5%) κατέληξαν. Το ποσοστό αυτό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» σε σύγκριση με εκείνο των ασθενών που λαμβάνουν διαφορετικές θεραπείες», διαβεβαιώνει ο κ. Ραούλτ, διευκρινίζοντας ότι «δεν παρατηρήθηκε καμία καρδιακή τοξικότητα».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα