ΦαρμακοΚοροναϊός: Τον Απρίλιο οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου

Κοροναϊός: Τον Απρίλιο οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου

- Advertisement -

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης που προκαλεί ο κοροναϊός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.240 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ.

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης που προκαλεί ο κοροναϊός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.240 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Σου έκανε την αναγγελία αυτή για το εμβόλιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο Τζου Τσι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι εταιρείες που έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν οφείλουν να εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας και να φροντίζουν να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Τρόπος μετάδοσης

Επιστήμονες στην Κίνα που μελέτησαν δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό 18 ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ανακοίνωσαν ότι αυτός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι συγγενείς του ιοί, υπονοώντας ότι ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα από όσο πιστευόταν αρχικά.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός ανιχνευόταν στον οργανισμό του ασθενή, αν και εκείνος δεν παρουσίαζε συμπτώματα. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να μεταδίδουν την ασθένεια.

Αν και προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στη New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα στοιχεία για τον νέο κοροναϊό. Ο κοροναϊός δεν μοιάζει με άλλους συγγενείς του κοροναϊούς.

«Αν επιβεβαιωθούν (τα αποτελέσματα), θα είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, ένας ιολόγος και ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic του Ρότσεστερ στη Μινεσότα, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κάτω αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο covid-19 μοιάζει να προσβάλει τόσο το άνω όσο και το κάτω αναπνευστικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλεί πνευμονία, αλλά και να μεταδίδεται εύκολα, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Οι ερευνητές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ερεύνησαν τα ποσοστά του κοροναϊού σε 18 ασθενείς. Ένας εξ αυτών, με μέτρια επίπεδα του ιού στη μύτη και τον λαιμό του, δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα.

Κοροναϊός: Τα επίπεδα του ιού

Μεταξύ των 17 ασθενών που παρουσίαζαν συμπτώματα, η ομάδα εντόπισε αυξημένα επίπεδα του ιού αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Κυρίως στη μύτη και τον λαιμό. Κάτι που παρατηρείται κυρίως στη γρίπη και όχι στον SARS.

Τα επίπεδα του ιού στον ασυμπτωματικό ασθενή ήταν παρόμοια με αυτά σε ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα, όπως πυρετός.

«Αυτό που μας λέει είναι ότι ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί από το άνω αναπνευστικό και ότι οι άνθρωποι που τον μεταδίδουν μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα», εξήγησε ο κ. Πόλαντ.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο νέος κοροναϊός, αν και είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS, δεν συμπεριφέρεται όπως αυτός, επεσήμανε ο κ. Κρίστιαν Άντερσον ανοσιολόγος στο Scripps Research.

«Ο κοροναϊός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κοροναϊούς που έχουμε δει. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης», σχολίασε.

Οι ερευνητές δήλωσαν εξάλλου ότι τα ευρήματά τους έρχονται να προστεθούν στις αναφορές ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Υπονοούν ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχε αποτέλεσμα στον SARS.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ