Αξίζει να δειςKisunla: 'Εγκριση FDA σε φάρμακο της Eli Lilly για το Aλτσχάιμερ

Kisunla: ‘Εγκριση FDA σε φάρμακο της Eli Lilly για το Aλτσχάιμερ

- Advertisement -

Στην έγκριση του σκευάσματος Kisunla κατά του Αλτσχάιμερ, που παρασκεύασε η φαρμακευτική Eli Lilly προχώρησε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, το Kisunla θα κοστίζει 32.000 δολάρια για έναν χρόνο θεραπείας και περίπου 48.000 δολάρια για θεραπεία 18 μηνών.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια Αμερικανοί νοσούν από την ασθένεια, που αποτελεί την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου για ενήλικες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Μέχρι το 2050, ο παραπάνω αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

«Πραγματική πρόοδος»

Η έγκριση για το φάρμακο donanemab, το οποίο θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Kisunla, ακολούθησε τις συστάσεις των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του οργανισμού, οι οποίοι τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της χρήσης του σε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου, λέγοντας ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερκαλύπτουν τους κινδύνους του.

«Πρόκειται για πραγματική πρόοδο», δήλωσε η Joanne Pike από την Alzheimer’s Association. «Η ύπαρξη πολλαπλών θεραπευτικών επιλογών είναι το είδος της προόδου που όλοι περιμέναμε».

Η τιμή του φαρμάκου είναι στα 695,65 δολάρια ανά φιαλίδιο, αλλά το συνολικό κόστος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μηνιαίων εγχύσεων που απαιτούνται για τον ασθενή. Μια 12μηνη θεραπεία που αποτελείται από 13 εγχύσεις θα κόστιζε 32.000 δολάρια, δήλωσε η εταιρεία.

Δεδομένα από μια μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξαν ότι το φάρμακο επιβράδυνε την εξέλιξη των προβλημάτων μνήμης και σκέψης κατά 29%.

Παρενέργειες

Στη δοκιμή της Lilly, το donanemab προκάλεσε οίδημα στον εγκέφαλο σχεδόν στο ένα τέταρτο των ασθενών και αιμορραγία στον εγκέφαλο σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε την αυστηρότερη προειδοποίηση ασφαλείας στη συνταγογράφηση του φαρμάκου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δυνητικά επικίνδυνου εγκεφαλικού οιδήματος και αιμορραγίας.

Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και για το Leqembi όταν εγκρίθηκε πέρυσι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ