Αξίζει να δειςΚαθηγητής κατηγορείται για απάτη σε φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Καθηγητής κατηγορείται για απάτη σε φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

- Advertisement -

Για απάτη κατηγορείται ένας Αμερικανός καθηγητής ιατρικής καθώς υπέβαλε ψευδή στοιχεία προκειμένου να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια από δημόσια ταμεία για έρευνα, σε ένα φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Για απάτη κατηγορείται ένας Αμερικανός καθηγητής ιατρικής καθώς υπέβαλε ψευδή στοιχεία προκειμένου να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια από δημόσια ταμεία για έρευνα, σε ένα φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τους Ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ο Hoau-Yan Wang, 67 ετών, «κατασκεύασε» δεδομένα που περιλαμβάνονται σε αιτήσεις επιχορήγησης προς το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) για λογαριασμό του αλλά και μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο φαρμακευτικής εταιρείας, στην οποία ήταν σύμβουλος.

Το NIH απένειμε στον Hoau-Yan Wang, καθηγητή στην ιατρική σχολή του City University of New York (CUNY), περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα μεταξύ 2017 και 2021, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς δεν κατονόμασαν την εταιρεία, αλλά ταιριάζει με την περιγραφή της Cassava Sciences, η οποία αναφέρει τον Hoau-Yan Wang ως σύμβουλο. Η Cassava Sciences δεν κατηγορήθηκε για αδικοπραγία.

Το 2021, δύο γιατροί που δεν είχαν σχέση με την Cassava Sciences ισχυρίστηκαν ότι η έρευνα που στηρίζει το φάρμακο Alzheimer, που ονομάζεται simufilam, βασίστηκε σε παραποιημένα δεδομένα.

Πεδίο έρευνας

Ένας εκπρόσωπος του CUNY σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στον μέγιστο βαθμό» στην έρευνα, ενώ εκπρόσωπος του NIH σημείωσε ότι το Ινστιτούτο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την «κακή συμπεριφορά» στο πεδίο της έρευνας.

Η Cassava σε δήλωση της σημείωσε ότι ο Wang εργάστηκε στην «πρώιμη ανάπτυξη» του φαρμάκου, αλλά «δεν είχε καμία ανάμειξη στις δοκιμές Φάσης 3 της εταιρείας για το simufilam».

Η μελέτη Φάσης 3 αναφέρεται σε μια δοκιμή όψιμου σταδίου, μεγάλης κλίμακας για το φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ. Η εταιρεία δήλωσε στις 10 Μαΐου ότι περισσότεροι από 735 ασθενείς είχαν συμμετάσχει στη δοκιμή Φάσης 3 του simufilam.

Ο δικηγόρος της Cassava μετέφερε στο Reuters το 2022 ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την έρευνα του simufilam ήταν «ψευδείς και παραπλανητικοί» και ότι η εταιρεία είχε συμμορφωθεί με τα αιτήματα για πληροφορίες από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο ιστότοπος της Cassava περιγράφει τον Wang, ως επικεφαλής επιστήμονας για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του simufilam.

Ο Wang θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φυλάκιση δεκαετιών εάν καταδικαστεί και για τις τέσσερις κατηγορίες απάτης και ψευδών δηλώσεων που αντιμετωπίζει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ