- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής EV-103 Φάσης 1 για ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του ουροθηλίου (ουροδόχου κύστης) ανακοίνωσαν από κοινού η Astellas με την Seattle Genetics, σε συνδυαστική θεραπεία με το enfortumab vedotin και το pembrolizumab της MSD.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης στο 71% του δείγματος καταγράφηκε συρρίκνωση των όγκων. Ενώ, εξαφανίστηκαν στο 13% των περιπτώσεων σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του ουροθηλίου, που δεν είχαν υποβληθεί σε καρκίνο.
Στην κλινική δομική EV-103 αξιολογήθηκαν σαράντα πέντε ασθενείς, ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματιικότητα του συνδυαστικού παράγοντα enfortumab vedotin και pembrolizumab, σε ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία για προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του ουροθηλίου. Και δεν ενδεικνύονταν για θεραπεία με χημειοθεραπεία που βασίζεται στην σισπλατίνη (cispitalin).
Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν από την Astellas στη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιατρική Ογκολογία (ESMO 2019) που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας (Abstract #901O).
Ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών
Το enfortumab vedotin είναι ένα πρώτης κατηγορίας σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου (ADC) που στοχεύει στην Nectin-4. Μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε σχεδόν όλα τα ουροθελιακά καρκινικά κύτταρα και σχετίζεται με τον σχηματισμό καρκίνου.
«Ο προχωρημένος καρκίνος του ουροθηλίου είναι μια επιθετική ασθένεια στην οποία απαιτούνται περισσότερες επιλογές. Ειδικά για ασθενείς που δεν είναι επιλέξιμοι για θεραπεία πρώτης γραμμής με σισπλατίνη», όπως επισημαίνει ο Dr. Christopher J. Hoimes, Διευθυντής, Genitourinary Oncology, Case Comprehensive Cancer Center στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Seidman Cancer Center του Κλίβελαντ, Οχάιο.
«Η μελέτη εξετάζει τον συνδυασμό του διερευνητικού παράγοντα enfortumab vedotin με τον αναστολέα PD-1 pembrolizumab. Τα αρχικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την περαιτέρω ανάπτυξη συνδυασμών της enfortumab vedotin στον καρκίνο του ουροθηλίου» όπως τονίζει ο Dr. Christopher J. Hoimes.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της συνδυαστικής θεραπείας enfortumab vedotin με pembrolizumab, επιβεβαιώθηκε στην πλειοψηφία των ασθενών ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR) 71% (32/45, 95% διάστημα εμπιστοσύνης (CI): 55,7, 83,6). Ο πλήρης ρυθμός απόκρισης (CR) ήταν 13% (6/45). Στο 58% (26/45) των ασθενών καταγράφηκε μερική ανταπόκριση και στο 22% (10/45) σταθεροποίηση της νόσου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα