TOP NEWSΓονόρροια: Τι έδειξε κλινική δοκιμή για το νέο αντιβιοτικό Bluejepa

Γονόρροια: Τι έδειξε κλινική δοκιμή για το νέο αντιβιοτικό Bluejepa

- Advertisement -

Ένας νέος τύπος αντιβιοτικού (δραστική gepotidacin – εμπορική ονομασία
Bluejepa) για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων από γονόρροια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να προσθέσει το φάρμακο στη λίστα ως «το πρώτο νέο αντιβιοτικό» για τη γονόρροια, από τη δεκαετία του 1990.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ένας νέος τύπος αντιβιοτικού (δραστική gepotidacin – εμπορική ονομασίαBluejepa) για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων από γονόρροια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Photo Pixlr

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Η Gepotidacin είναι μια νέα από του στόματος αντιβακτηριακή θεραπεία με δυνατότητα να αποτελέσει πλέον εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία των γονοκοκκικών λοιμώξεων, που υποστηρίζεται από ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας», όπως σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, προσθέτοντας ότι το φάρμακο «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική πρόοδο στη φροντίδα των ασθενών».

Εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο παθαίνουν επώδυνες ουρολοιμώξεις που επανέρχονται διαρκώς. Ένα νέο είδος αντιβιοτικού μπορεί να βοηθήσει «να σπάσει ο κύκλος».

Ως αντιβιοτικό, το gepotidacin (Bluejepa) δρα αναστέλλοντας την αναπαραγωγή των βακτηρίων στο σώμα. Τον περασμένο Μάρτιο, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία μη επιπλεγμένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις έχουν γίνει σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία τους.

Πλέον, υπάρχει ορατή ελπίδα ότι η gepotidacin (Bluejepa) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανθεκτικής στα φάρμακα γονόρροιας.

Μικροβιακή αντοχή

Οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη γονόρροια περιορίζονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας αύξησης της μικροβιακής αντοχής στο Neisseria gonorrhoeae. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί τη γονόρροια, καθιστώντας αναποτελεσματικά πολλά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της gepotidacin (Bluejepa) είναι ότι δεν περιλαμβάνει ένεση στο ιατρείο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη θεραπεία της γονόρροιας πιο βολική για τους ασθενείς, όπως σημειώνει ο Jason Zucker, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αν και σπάνια, μπορεί ακόμη να εξαπλωθεί στο αίμα ή τις αρθρώσεις. Μεταξύ των γυναικών, η γονόρροια που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης και στειρότητας. Στους άνδρες, η γονόρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στειρότητα, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γονόρροια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή ΣΜΝ έχουν γίνει συχνότερες. Τα κρούσματα τριών ΣΜΝ – χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη – αυξήθηκαν κατά 90% στις ΗΠΑ το 2023 σε σύγκριση με περίπου δύο δεκαετίες πριν από το 2004, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πέρυσι από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Περισσότερες από 2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις ΣΜΝ αναφέρθηκαν το 2023 σε εθνικό επίπεδο.

Η δοκιμή Φάσης 3, που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Οκτωβρίου 2023, περιελάβανε περισσότερα από 600 άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με γονόρροια στην ουρογεννητική περιοχή σε έξι χώρες: Αυστραλία, Γερμανία, Μεξικό, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK, η οποία ανέπτυξε το αντιβιοτικό.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν θεραπεία με ένα σχήμα gepotidacin (Bluejepa) δύο από του στόματος δόσεων που χορηγήθηκαν με διαφορά περίπου 10 έως 12 ωρών, στα 3.000 χιλιοστόγραμμα ανά δόση.

Στους άλλους συμμετέχοντες χορηγήθηκε η τρέχουσα τυπική θεραπεία χορήγησης μιας εφάπαξ δόσης του αντιβιοτικού κεφτριαξόνης ως ένεση σε συνδυασμό με τη λήψη του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνης από το στόμα.

Τα δεδομένα της δοκιμής, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, έδειξαν ότι η gepotidacin ήταν εξίσου αποτελεσματική με την τρέχουσα κορυφαία συνδυαστική θεραπεία και ήταν επίσης αποτελεσματική έναντι των ανθεκτικών στη θεραπεία λοιμώξεων.

Οι λοιμώξεις από γονόρροια θεραπεύτηκαν στο 92,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη στους οποίους χορηγήθηκε gepotidacin (Bluejepa) σε σύγκριση με το 91,2% των συμμετεχόντων στη μελέτη που έλαβαν θεραπεία με κεφτριαξόνη συν αζιθρομυκίνη.

Το φάρμακο Bluejepa, εμπορικό σήμα για την έκδοση της gepotidacin, έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων και αναμένεται να είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Σε έξαρση Σύφιλη και Γονόρροια στη χώρα: Αύξηση στα κρούσματα

ΕΟΔΥ: 15 αλήθειες για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ