- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Απίθανη θεωρείται η ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά του HIV, εμβόλιο της ελονοσίας, την φυματίωση -τους τρεις μεγάλους «δολοφόνους» των φτωχών κρατών παγκοσμίως- και για άλλες ξεχασμένες μολυσματικές ασθένειες, εάν δεν δεσμευτούν περισσότερα χρήματα στον τομέα της έρευνας.
Όπως επισημαίνει σχετική μελέτη, για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος έως το 2030, θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι δαπάνες στο μέτωπο της έρευνας, φτάνοντας στα 9 δισ. δολ. ετησίως, από περίπου 3 δισ. δολ. που ανέρχονται σήμερα (διαφορά 6 δισ. δολ).
Δημοσιονομική κρίση
Η δημοσιονομική κρίση του 2009 έχει μειώσει το συνολικό ποσό που «επενδύουν» κυβερνητικά ταμεία, ιδιωτικά ιδρύματα και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, περιορίζοντας την έρευνα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η ανάπτυξη φαρμάκου κατά του Ebola για παράδειγμα.
«Ο τρέχων αγωγός ανάπτυξης νέων φαρμάκων δεν είναι πιθανό να δώσει απαντήσεις για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών», όπως επισημαίνει ο Gavin Yamey, διευθυντής του Duke University’s Center for Policy Impact in Global Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι δωρητές περικόπτουν τη χρηματοδότηση, σε μια εποχή που πρέπει να επιταχύνουμε την έρευνα».
Η μελέτη, αξιολόγησε 538 φαρμακευτικά προϊόντα που αναπτύχθηκαν για 35 ασθένειες που πλήττουν τις φτωχές χώρες παγκοσμίως, είναι η πρώτη που αναλύει μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων.
Προοπτικές…
Ερωτηθείς για αυτό, οι δύο ηγέτες στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας έρευνας για την υγεία -το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών- μολονότι δηλώνουν ότι συμφωνούν με πολλά από τα συμπεράσματά της έρευνας, θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξες τις προοπτικές για ανάπτυξη νέων φαρμάκων, όπως και για το εμβόλιο για τη φυματίωση και τον HIV.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates και από το Swiss Agency for Development and Cooperation, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα (ανοιχτής πρόσβασης στο κοινό) Gates Open Research.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχεί σχεδόν το ήμισυ των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται ετησίως για έρευνα και το ινστιτούτο N.I.A.I.D. είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ποτέ 98% προστασία στα εμβόλια, όπως έχουμε στην ιλαρά. Όμως ένα εμβόλιο με προστασία από 50 έως 60% είναι αναπτυσσόμενο», όπως τονίζει Dr. Anthony S. Fauci, επικεφαλής του N.I.A.I.D.
Με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 125 νέα προϊόντα είναι πιθανό να εγκριθούν τα επόμενα 12 χρόνια. Πάνω από τα μισά θα είναι διαγνωστικά τεστ, στα οποία δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος στις δοκιμές ασφαλείας.