Αξίζει να δειςΈγκριση σε συνδυαστική θεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Έγκριση σε συνδυαστική θεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Έγκριση ως θεραπεία «πρώτης γραμμής» λαμβάνει από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ο συνδυασμός των σκευασμάτων Tecentriq, με το Avastin και τη χημειοθεραπεία, για έναν τύπο καρκίνο του πνεύμονα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche Holding AG, η έγκριση βασίστηκε σε αποτελέσματα μελέτης που κατέδειξαν ότι το «σχήμα» με το Tecentriq βοήθησε τους ασθενείς με μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) να παρατείνουν σημαντικά περισσότερο τη διάρκεια επιβίωσης τους, σε σύγκριση μόνο με το Avastin και τη χημειοθεραπεία.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα είχε επίσης λάβει αναθεώρηση κατά προτεραιότητα από τον FDA για τη θεραπεία ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Το Tecentriq έχει ήδη λάβει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και του ουροποιητικού συστήματος.

Εκτιμήσεις 2018

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 234.000 Αμερικανοί θα διαγνωσθούν με καρκίνο του πνεύμονα το 2018, με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να αντιπροσωπεύει το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, όπως αναφέρει η φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη στοιχεία της American Cancer Society.

Η έγκριση FDA βασίζεται στην κλινική δοκιμή «IMpower 150» της Roche, στην οποία το Tecentriq – επίσης γνωστό ως ατεζολιζουμάμπη – δοκιμάστηκε σε συνδυασμό με το Avastin, (καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη) για τη θεραπεία ασθενών με NSCLC.

Το Tecentriq έλαβε πριν από έναν περίπου χρόνο το πράσινο φως για την κυκλοφορία του στην Ε.Ε. για τον προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστεως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ατεζολιζουμάμπη (atezolizumab), εγκρίθηκε για ενήλικες με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που έχουν ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς με όγκους θετικούς σε ορισμένα γονίδια (EGFR, ALK) πρέπει επίσης να έχουν υποβληθεί σε στοχευμένη θεραπεία, πριν λάβουν το νέο φάρμακο.

Το φάρμακο δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που λέγεται PD-L1 και ουσιαστικά «εκπαιδεύει» και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα εξοντώσει.

Η πρωτεΐνη PD-L1 υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα και συνδέεται με τα βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού (τα Τ-λεμφοκύτταρα) για να τα αδρανοποιεί και έτσι να αφήνουν ανέπαφα τον καρκινικό όγκο. Η ατεζολιζουμάμπη εμποδίζει αυτή την αδρανοποίηση και έτσι αποκαθιστά την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ