- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Στη διάθεση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κρίσης των οπιοειδών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους λόγω υπερβολικής χρήσης, προχωρά η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το CNBC, στόχος του Λευκού Οίκου είναι να επεκταθεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης, στην καλύτερη εκπαίδευση των πολιτών όσον αφορά την υπερδοσολογία, ενώ θα αυξήσουν την πρόσβαση σε εγκεκριμένα από τον FDA προϊόντα ναλοξόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αναστρέψουν την υπερβολική δόση των οπιοειδών.
Πέρυσι, περισσότεροι από 107.000 άνθρωποι πέθαναν μετά από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο αριθμός των θανάτων ήταν αυξημένος κατά 15% σε σχέση με τα στοιχεία υπερβολικής δόσης του 2020.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πως περισσότερα από 104 εκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση των οπιοειδών.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα εκδώσει νέες οδηγίες για τη χαλάρωση των περιορισμών στη ναλοξόνη.
Επί του παρόντος, υπάρχουν νομικά εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση στη ναλοξόνη σε ορισμένες πολιτείες, και σε άλλες δεν είναι πάντα διαθέσιμη σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από υπερδοσολογία οπιοειδών.
Η ναλοξόνη, μεταξύ άλλων με την εμπορική ονομασία Narcan, είναι φάρμακο το οποίο εμποδίζει την επίδραση των οπιοειδών. Χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπιστεί η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από την υπερδοσολογία οπιοειδών. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί σε ένα χάπι με οπιοειδές ώστε να μειωθούν οι παρενέργειες της υπερδοσολογίας.
Όταν χορηγείται ενδοφλέβια, η δράση της αρχίζει εντός δύο λεπτών, ενώ σε ενδομυϊκή χορήγηση εντός πέντε λεπτών. Μια άλλη οδός χορήγησης είναι η χορήγηση με σπρέι στη μύτη. Η δράση της ναλοξόνης διαρκεί περίπου μισή με μία ώρα. Απαιτούνται πολλαπλές δόσεις, καθώς η διάρκεια δράσης των περισσότερων οπιοειδών είναι μεγαλύτερη από αυτή της ναλοξόνης.
Καταδίκη εταιρειών για την κρίση των οπιοειδών
Οι εταιρείες λιανικής Walmart, Walgreens και CVS καταδικάστηκαν περί τα τέλη του περασμένου Αυγούστου από δικαστή στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ) με πρόστιμα συνολικά 650,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο κομητείες της πολιτείας για τον ρόλο τους στην κρίση των οπιοειδών.
«Ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε (τις τρεις εταιρείες) να πληρώσουν 650,6 εκατομμύρια δολάρια» συνολικά στις κομητείες Λέικ και Τράμπουλ, στο Οχάιο, ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο Lanier Law Firm, που ανέλαβε την εκπροσώπηση των δυο κομητειών.
Το ποσό θα επιτρέψει να «χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιμόρφωσης και πρόληψης και να αποζημιωθούν οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί για τις δαπάνες που κατέβαλαν για τη διαχείριση της κρίσης», εξήγησε.
Αναλγητικά
Η Walmart ανήγγειλε ότι έχει σκοπό να ασκήσει έφεση, καταγγέλλοντας μια απόφαση που κατ’ αυτήν «έβριθε από διαδικαστικά και πραγματολογικά λάθη».
Οι τρεις γίγαντες του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, που διέθεσαν μαζικά αναλγητικά στις δύο κομητείες, κρίθηκαν ένοχοι τον Νοέμβριο.
Oι δικηγόροι των δύο κομητειών του Οχάιο κατάφεραν να πείσουν το σώμα των ενόρκων ότι η μαζική παρουσία οπιοειδών στα ράφια τους πράγματι έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και ότι τα καταστήματα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση, καθώς αψηφούσαν για χρόνια τις προειδοποιήσεις για τις ύποπτες συνταγογραφήσεις.
Οι κομητείες «θέλουν απλά να αποζημιωθούν για το άχθος της επιδημίας των ναρκωτικών που υποστηρίχθηκε από την απληστία των επιχειρήσεων, την αμέλεια και την ανευθυνότητα» των φαρμακείων τους, σχολίασε ο συνήγορός τους Μαρκ Λανίερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Oι εταιρείες λιανικής αντιτείνουν πως τα φαρμακεία τους απλώς εκτελούσαν νόμιμες συνταγές, εγκεκριμένες από γιατρούς, που συνιστούσαν τη χορήγηση ουσιών εγκεκριμένων από τις υγειονομικές αρχές.
Τι συμβαίνει με τις εταιρείες που τα παρήγαγαν
Κάποια μέρη έκλεισαν συμφωνίες με τις κομητείες Λέικ και Τράμπουλ για να κλείσουν οι αγωγές σε βάρος τους με αντάλλαγμα την καταβολή αποζημιώσεων. Αυτή ήταν η περίπτωση όσον αφορά τις αλυσίδες φαρμακείων Rite Aid και Giant Eagle.
Είναι η πρώτη φορά που εταιρείες λιανικής πώλησης φαρμάκων, και όχι οι βιομηχανίες που τα παρήγαγαν, κρίνονται υπεύθυνες γι’ αυτή την υγειονομική κρίση, στην οποία οφείλονται 500.000 και πλέον θάνατοι από υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Για την κρίση αυτή έχουν υποβληθεί μια μυριάδα αγωγές και ποινικές διώξεις από διάφορους θεσμούς και συλλογικότητες.
Η καταδίκη των βιομηχανιών που παρήγαγαν οπιοειδή με βάση τη νομοθεσία για ζημία του δημοσίου συμφέροντος υπέστη πάντως πισωγυρίσματα στην Καλιφόρνια και στην Οκλαχόμα.
Την περασμένη χρονιά, οι εταιρείες CVS, Walgreens, Rite Aid και Walmart αποδέχθηκαν να καταβάλουν συνολικά 26 εκατομμύρια δολάρια σε δύο κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα