«Καλπάζουν» οι πωλήσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων Novo Nordisk και Eli Lilly, προβλέποντας ακόμα περαιτέρω αύξηση στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο μόνος λόγος που μπορεί να συγκρατήσει τις πωλήσεις είναι η περιορισμένη διάθεση, εξαιτίας της δυναμικότητας που έχει η παραγωγή.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν εκτινάξει και τις μετοχές των εταιρειών που τα παράγουν τους τελευταίους μήνες και τώρα οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτή η εξαιρετική αισιοδοξία των επενδυτών είναι μάλλον δικαιολογημένη.
Σύμφωνα με το Reuters, οι πωλήσεις του φαρμάκου Mounjaro της Lilly για τον διαβήτη, που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα για χρήση κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, έφτασαν στο 1,41 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αυξημένες κατά περισσότερο από 650% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Την ίδια στιγμή, το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy της Novo Nordisk έφτασε στα 9,6 δισ. κορώνες (1,37 δισ. δολάρια), αυξημένο κατά 734% σε σχέση με ένα χρόνο πριν – ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα έσοδα και στις δύο εταιρείες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% το τρίμηνο.
Οι πωλήσεις της Novo Nordisk αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο και η διψήφια ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη Ozempic και Wegovy.
Αυξανόμενη ζήτηση
Η Novo και η Lilly δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση. Το Mounjaro και το Wegovy παρουσιάζουν ελλείψεις στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο και η Novo ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να περιορίζει ορισμένες δόσεις για το φάρμακο της μέχρι το επόμενο έτος.
Ο οικονομικός διευθυντής της Lilly, Ανατ Ασκενάζι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Πέμπτη ότι η κατάσταση του εφοδιασμού για το Mounjaro θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για «αρκετό ακόμη διάστημα». Και αυτό πριν ακόμη λάβει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως θεραπεία απώλειας βάρους.
Καθώς τα χρήματα για θεραπείες και εμβόλια COVID έχουν στερέψει, η προσοχή και ο ενθουσιασμός των επενδυτών έχει μετατοπιστεί στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Οι μετοχές της Lilly και της Novo αυξήθηκαν περισσότερο από 50% εκάστη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι ανταγωνιστές προσπαθούν επίσης να μπουν στην αγορά: η Pfizer και η Amgen, για παράδειγμα, αναπτύσσουν και οι δύο τις δικές τους θεραπείες απώλειας βάρους.
Πολλαπλά οφέλη
Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Η έρευνα αρχίζει να δείχνει και πιθανά οφέλη των φαρμάκων αυτών για καρδιακές και νεφρικές νόσους. Εν τω μεταξύ, η Lilly δοκιμάζει αν μια υψηλότερη δόση Mounjaro μπορεί να συμβάλει στην απώλεια ακόμη περισσότερων κιλών. Και οι δύο φαρμακοβιομηχανίες δοκιμάζουν επίσης τις θεραπείες τους σε συνδυασμό με άλλες για να δουν εάν αυτές έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μειώνουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Μέχρι στιγμής πάντως, η τρέλα της απώλειας βάρους φαίνεται να είναι κυρίως φαινόμενο στις ΗΠΑ: το 90% των πωλήσεων του Mounjaro ύψους 1,4 δισ. δολαρίων της Lilly προήλθε από τις ΗΠΑ. Περίπου το 95% των πωλήσεων Wegovy της Novo είναι επίσης στις ΗΠΑ.
Επικίνδυνες πλαστές ενέσεις
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα περισταστικά παραποίησης των ανωτέρω σκευασμάτων, με αρκετές περιπτώσεις νοθείας να καταγράφονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ινσουλίνη αντί για το φάρμακο σεμαγλουτίδη βρέθηκαν να περιέχουν πλαστές ενέσεις αδυνατίσματος που κατασχέθηκαν στο Βέλγιο, λίγες ημέρες αφότου οι αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη χρήση παρόμοιων σκευασμάτων.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων του Βελγίου ανέφερε στο Reuters ότι από τις αρχές του έτους έχει κατασχέσει εννέα πακέτα λόγω της υποψίας ότι ήταν σκευάσματα απομίμησης.
Δύο από τα πακέτα αυτά περιείχαν δραστικές ουσίες που δεν προέρχονταν από την Novo Nordisk, παρασκευάστρια των ενέσεων σεμαγουτίδης. Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το ένα πακέτο περιείχε σύριγγες με ινσουλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι, μπορεί όμως να προκαλέσει υπογλυκαιμία, σπασμούς και θάνατο όταν χορηγείται εσφαλμένα.
Στην Αυστρία, η αρχή υγειονομικής ασφάλειας BASQ ανέφερε πως αρκετά άτομα που χρησιμοποίησαν πλαστές ενέσεις εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε ινσουλίνη.
Προειδοποίηση για πλαστά σκευάσματα σεμαγλουτίδης απηύθυνε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και η Βρετανία, όπου καταγράφηκε «μικρός αριθμός» εισαγωγών σε νοσοκομεία.