ΦαρμακοΧλωροκίνη: Δεν υπάρχουν αποδείξεις εάν είναι τελικά αποτελεσματική

Χλωροκίνη: Δεν υπάρχουν αποδείξεις εάν είναι τελικά αποτελεσματική

- Advertisement -

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η χλωροκίνη, το φάρμακο το οποίο διαφήμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια του κορωνοϊού Covid-19, είναι αποτελεσματικό, όπως διαμήνυσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η χλωροκίνη, το φάρμακο το οποίο διαφήμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια του κορωνοϊού Covid-19

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ελονοσία, μπορεί «να φέρει τα πάνω-κάτω στην ιστορία της ιατρικής» χάρη στην πιθανή επίδρασή του στην Covid-19.

«Η αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενος ένα εσωτερικό υπόμνημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τις θετικές επιπτώσεις για την χλωροκίνη, ενός άλλου φαρμάκου για την ελονοσία, το οποίο δοκιμάζεται ως πιθανή θεραπεία.

Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει κατατάξει την υδροξυχλωροκίνη στα πιθανά φάρμακα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική διαταγή για να αποτρέψει την απόκρυψή της και την αύξηση της τιμής της.

Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τις εξαγωγές υδροξυχλωροκίνης για εμπορικούς σκοπούς. «Καθώς η Ουγγαρία είναι μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτής της ουσίας, προτεραιότητά μας τώρα είναι η προστασία και ο ιατρικός εφοδιασμός του ουγγρικού λαού» ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Χλωροκίνη: Τι γνωρίζουμε για το φάρμακο

Η χλωροκίνη, αποτελεί μεγάλη ελπίδα για ερευνητές και ιατρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στη χρήση της χλωροκίνης αναφέρθηκε ο Γάλλος λοιμωξιολόγος και καθηγητή Ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας δρ. Ντιντιέ Ραούλ. Συνεργάτης του πριν από περίπου δύο εβδομάδες υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα σε περιορισμένης κλίμακα έρευνα σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.

Από νέα μεγαλύτερη μελέτη του δρ. Ραούλ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά. Σε αυτή 1.004 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης. Από αυτούς οι 1.003 θεραπεύτηκαν ενώ ο ένας απεβίωσε.

Χλωροκίνη: Μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα

Τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση χλωροκίνης έχουν κινήσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως. Πλήθος χωρών προχωρούν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων. Στη χώρα μας, αν και πλέον απαγορεύθηκε η διάθεση των σκευασμάτων φωσφορικής και θειικής χλωροκίνης άνευ ιατρικής συνταγής για να μην παρατηρηθούν ελλείψεις καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία,το Σάββατο 21 Μαρτίου, η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA προμηθεύτηκε ποσότητα 5 τόνων χλωροκίνης.

Η Uni-pharma SA θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο ελληνικό κράτος. Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Χλωροκίνη: Τι επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας

Στη δραστική ουσία χλωροκίνη έχει αναφερθεί εκτενώς στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας ο εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες. Δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», είχε τονίσει ο κ. Τσιόδρας σε μία από τις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και την Δευτέρα στη χλωροκίνη απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τα νεότερα στοιχεία του δρ. Ραούλ για την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, σχετικά με τα δεδομένα που διαθέτει πλέον η Ελλάδα από τη χρήση της σε ασθενείς.

Χρειάζεται προσοχή

«Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Συνεχίζοντας τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα. Στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «χρειάζεται προσοχή στο να βγάζουμε μηνύματα ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο. Που είναι η υποστηρικτική θεραπεία στους αρρώστους αυτή τη στιγμή».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας οι περισσότεροι ασθενείς έχουν λάβει τη χλωροκίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Για αυτόν τον λόγο «είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί».

«Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ