Για το φάρμακο ενάντια στην ελονοσία, με βάση τη χλωροκίνη (Plaquenil), μίλησε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, τονίζοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, κ. Ολιβιέ Βεράν μίλησε το μεσημέρι στην γαλλική τηλεόραση για όλα τα νεότερα γύρω από τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε αρχικά τον θάνατο ενός γιατρού που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε νοσοκομείο της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια ιατρικού προσωπικού από τον κορωνοϊό στη Γαλλία, που ήδη μετρά περισσότερους από 560 νεκρούς.
Σε 15 μέρες θα διαπιστωθεί αν η χλωροκίνη είναι αποτελεσματική ή όχι
Ο κ. Ολιβιέ Βεράν όμως μίλησε και για το φάρμακο ενάντια στην ελονοσία, με βάση τη χλωροκίνη. Φαίνεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ο Γάλλος υπουργός κ. Ολιβιέ Βεράν είπε πως «η ελπίδα μου αρκεί για να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διαπιστώσουμε αν μια φαρμακευτική θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα την προτείνουμε στον γαλλικό λαό. Δίχως καμία καθυστέρηση».
Ερωτώμενος για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αυτής αγωγής, ο κ. Ολιβιέ Βεράν είπε:
«Θα έχουμε αξιόπιστες έρευνες για το κατά πόσο είναι ή όχι αποτελεσματική, θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχτεί τελικά αναποτελεσματική. Δηλώνω πως σε 15 μέρες από σήμερα θα έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα».
Κορωνοϊός: Τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την χλωροκίνη
Το φάρμακο έχει βάση την υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία. Το συγκεκριμένο φάρμακο άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου κ. Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.
Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο κ. Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.
Κορωνοϊός: Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από το Plaquenil
ΕΟΦ για χλωροκίνη: Απαγορεύεται η πώληση Plaquenil χωρίς συνταγή
Αυστηρά μέτρα για την πώληση του σκευάσματος plaquenil που περιέχει την δραστική ουσία χλωροκίνη αποφάσισε πρόσφατα ο ΕΟΦ καθώς αλλάζει το καθεστώς διάθεσής της μετά από την αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.
Κατόπιν γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με ««Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η απόφαση για αλλαγή στον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου PLAQUENIL θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, δραστικής ουσίας που περιλαμβάνει το PLAQUENIL, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση από πολίτες που έσπευσαν σε σούπερ -μάρκετ.
Εξαφανίστηκε από τα ράφια
Πριν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης υπήρξε ανακοίνωση των φαρμακοποιών ότι υπάρχει κίνδυνος το εν λόγω φάρμακο να εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και να το στερηθούν ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να το λαμβάνουν καθημερινά προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.
Για την χλωροκίνη, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) που άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, μίλησε και ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούν χλωροκίνη.
«Να πω για τη χλωροκίνη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη» τόνισε. 534
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα